- Barn begynner ikke å ligge med hverandre selv om de ser hverandre nakne

Foreldre reagerer på at gutter og jenter i 1. klasse dusjer sammen. - Supert at det fortsatt finnes slike skoler, sexolog Margrete Wiede Aasland.

Margrete Wiede Aasland synes ikke fellesdusjing for førsteklassinger er noe problem, snarere tvert imot.
  • Jørgen Svarstad

På Dysjaland skule i Sola kommune i Rogaland skifter og dusjer gutter og jenter i 1. klasse i samme garderobe før gymtimen, ifølge Solabladet.

– Jeg synes det er ubehagelig. For meg er det ikke naturlig at førsteklassinger skal dusje sammen med det motsatte kjønn. Jeg synes de er for store til det, sier Alice Frantzen, mor til en førsteklassing på skolen, til avisen, skriver Stavanger Aftenblad.

— Voksne må slappe av

Spesialist i sexologisk rådgivningMargreteWiedeAasland synes ikke fellesdusjing for førsteklassinger er noe problem, snarere tvert imot:

— Jeg synes det er supert at det fortsatt finnes sånne skoler, sier hun.

— Voksne må bare slappe av litt. Barn begynner ikke å ligge med hverandre selv om de ser hverandre nakne når de er seks år. For det må være det de er redde for, sier hun.

Hun kaller saken storm i et vannglass.

— Det har gått smertefritt frem til nå, det har ikke vært noe problem for barna. Det blir som bibelhistorien om Adam og Eva i paradiset. De så ikke at de var nakne før Eva spiste eplet. Barna oppdager ikke at noe er galt før voksne begynte å tulle med det. Det er veldig trist at man seksualiserer nakenhet når barna er seks år, sier hun.

— Hvis voksne sier «fy, så rødt hår du har», begynner barna å skamme seg over det. De har ikke tenkt over det før. Jeg vet om foreldre som har vist barn under skolealder bilder av kjønnssykdommer for å skremme dem fra å ta på tissene til hverandre. Jeg får telefoner fra foreldre som spør om det er greit å vise seg nakne for egne barn. Jeg tenker vi har en lang vei å gå når det gjelder å normalisere barns forhold til kroppen.

Jørgen Lorentzen: - Helt herlig

Mannsforsker Jørgen Lorentzen synes det er positivt at barn er nakne sammen.

Jørgen Lorentzen

— Jeg synes det er fint at gutter og jenter dusjer sammen, leker nakne sammen og er nakne sammen. Det er ikke noe problem når du er seks-syv år gammel, sier han.

— Hvis foreldre begynner å seksualisere barn så tidlig, har man et kjempeproblem. Barn må få være nakne så lenge som mulig. Det er helt herlig. Nakenhet er ikke farlig, verken for jenter eller gutter. Det å se hvordan kroppene våre ser ut, er helt fint.

- Hvorfor tror du noen reagerer på sånt?

— Fordi mange voksne har utrolig store problemer med egen kropp og nakenhet. Det projiserer gjerne på barna.

– Det er av praktiske årsaker vi gjør det slik. Det er bare små grupper på rundt åtte elever som har svømming samtidig når elevene går i 1. klasse.

Det er ikke nødvendig at åtte elever skal fordeles på to store garderober, sier Tanum, og legger til at det pleier å være både mannlig og kvinnelig lærer tilstede i garderoben.

Barneombudet: -Spør barna og foreldrene

Solabladethar tatt kontakt med Barneombudet og Fylkesmannen for å finne ut om praksisen med garderobedelingen på Dysjaland strider mot regelverket.

– Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig. Dermed kan ikke dette anses ulovlig, opplyser Una Bjørnseth Haugen, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

  • «Å dusje med klær på blir stadig mer vanlig»
    – Vi har aldri hørt om dette før. De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier pressekontakt i Barneombudet, Kari Stenquist.

— Hvis de skal skifte i samme garderobe, må man kanskje snakke med barna og høre hva de synes. Og kanskje også FAU, sier hun til Aftenposten.

- Og hvis de synes det er greit?

-Da er det løsningen de velger. Hvis de kommer frem til dette i enighet, må det være greit.