Norge

PST starter etterforskning av norsk-chilener på bakgrunn av ISIL-video

Politiets Sikkerhetstjeneste har startet etterforskning av den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24).

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Norsk-chileneren fra Skien sto i helgen frem i en video fra Irak, hvor en politistasjon blir sprengt.

— Det er denne videoen som er grunnlaget for etterforskningen, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Aftenposten.no

Bakgrunn:

Les også

Video skal vise telemarking sprenge en politistasjon i Irak

I videoen forteller Vasquez hvordan han og andre fra den ekstreme islamske gruppen ISIL drepte irakske soldater under kamper om en grensestasjon. PST ble oppmerksom på videoen etter den ble lagt ut på internett. De vil nå gjennomgå videoen.

Vasquez blir nå etterforsket for brudd på straffelovens paragraf 147 d. Denne sier at de som deltar i eller støtter en terrororganisasjon kan bli straffet med inntil seks års fengsel. Loven ble tilføyd den 13. juni i 2013.

— De er kujoner

I den femten minutter lange videoen viser norsk-chileneren frem en nedkjempet grensestasjon på grensen mellom Syria og Irak. Her viser han også frem det som skal være fanger fra den irakske hær. ISIL er midt i en blodig kamp mot Irakske militærstyrker, og har tatt kontroll over flere byer i Irak.

Les mer:

Les også

ISIL har erklært egen stat

— Det finnes ikke lenger noen iraksk hær, de er kujoner, de har stukker av, sier Vasquez på videoen.

Videoen viser også hvordan det blir plassert ut sprengladninger rundt det som skal være en politistasjon. Videoen viser så en eksplosjon i bakgrunnen.

Pågrepet i 2012

Vasquez ble pågrepet av PST i 2012 i forbindelse med en video han hadde laget. I videoen blir det fremmet det PST mente var alvorlige trusler mot kongehuset, daværende statsminister Jens Stoltenberg, kongehuset og norske soldater. Han har også vært aktiv i den norske grupperingen kjent som Profetens Ummah.

Hans forsvarer i den saken er advokat John Christian Elden, som forteller at 24-åringen valgte å ikke møte opp til retten, men heller forlate Norge.

Les også:

Les også

PST: Tre personer siktet for terrorvirksomhet

– Han ble radikalisert etter at han ble pågrepet og hengt ut i forbindelse med denne videofilmen. Før det var han en vanlig norsk gutt med chilensk bakgrunn, som satt på gutterommet og lagde det han oppfattet som en mer morsom, kritisk film. Så ble han hengt ut som terrorist i norske medier, og etter det er han blitt en annen person, men jeg vil ikke legge skylden på noen i den sammenheng, sier Elden til NRK.

I en SMS til Aftenposten skriver Elden at det er naturlig at Bastian Alexis Vasquez blir etterforsket, men at veien derfra til tiltale og dom er lang, spesielt med tanke på krigssituasjonen i Irak og Syria.

Ingen planer for overlevering

Vasquez er fortsatt etterlyst internasjonalt som følge av videoen fra 2012. Dersom han skulle bli siktet for å delta i en terrorganisasjon har PST ikke noen strategi for å få hentet ham ut av Irak.

— Det er for tidlig å si noe om dette nå, sier Martin Bernsen.

Vasquez er kjent under flere navn, blant annet Abu Safiyyah og Muhammed Jundullah.