Kartlagt: Dagen etter freden

Frontlinjen gikk fortsatt godt utenfor Berlin da USAs militære ledelse vurderte situasjonen i Tyskland dagen etter kapitulasjonen.

Berlin lå godt inne i det som ble sovjetisk sone.

Da generalene bøyde seg over det daglige situasjonskartet over Tyskland 9. mai 1945, var det første gang uten skraverte felter for «enemy». Fienden fantes ikke lenger.

Fra 6. juni 1944 hadde det vært en del av de daglige rutinene for militærstabene å studere kartene som viste frontlinjen, egne troppers plassering, britenes posisjon og hvor fienden konsentrerte sine styrker. De daglige oppdateringene fortsatte til 26. juli 1945, to og en halv måned etter at tyskerne kapitulerte.

Kan følge historien

Originalkartene oppbevares hos Library of Congress og er tilgjengelige på nettet. De gir et spennende bilde av hvordan allierte styrker rykket frem, hadde tilbakeslag og rykket frem igjen. Samtidig forteller de mye om hvor mangelfull informasjon general Omar Bradley ofte hadde når han måtte ta avgjørelser som gjaldt liv eller død for soldatene.

Vanskeligst var det i dagene etter landgangen i Normandie. Da måtte de ansvarlige offiserene forholde seg til mange spørsmålstegn på kartene. Ikke bare var de usikre på hvor tyskerne befant seg, men også egne enheter var utstyrt med spørsmålstegn og påskrifter om at posisjonen ikke var bekreftet.

Viser mangler

Ved juletider 1944 hadde tyskerne sin siste store offensiv. Kartene over Ardennene viser at amerikanerne ikke visste hva som ventet dem. Etterhvert som kampene bølget frem og tilbake i Belgia, dukket det opp nye tyske enheter på de daglige kartene. Det er med andre ord historien om hvordan amerikansk etterretning sviktet.

I mai 1945 markerte «fronten» grensen mellom briter og amerikanere på den ene siden og russiske soldater på den andre. De neste månedene beveget også denne frontlinjen seg. Særlig i Østerrike ble det gjort forandringer.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Misforståelsen som ga Amerika navn

Statshemmeligheter på avveie

Markagrensen — ikke hugget i stein