10 spørsmål og svar om hvorfor vi feirer jul

Om kort tid ferier vi jul. Men vet vi egentlig hva vi feirer? Forsker i kulturhistorie Ørnulf Hodne har svart på spørsmålene.

Julen har blitt en høytid for nesten alle.

1. Hvorfor feirer vi jul?

Det er en kristen høytid, som vi ferier for å minnes Jesus sin fødsel. Men også folk som ikke er kristne feirer jul. For det har blitt en høytid for nesten alle, uten at man nødvendigvis tenker på at det er Jesus sin bursdag.

2. Har vi alltid feiret julen slik vi feirer den nå?

Før feiret vi jul på den katolske måten. Det gjorde vi i over 500 år. Da var 1. juledag den viktigste og mest hellige dagen. Ifølge kirkens tradisjon var det mange regler for hvordan man skulle markere den: Man skulle gå i kirken, holde seg i ro, ikke ha besøk og det var forbud mot lek og moro. Men på 1800-tallet kom tradisjoner som juletre og gaver. Etter hvert ble julekvelden den viktigste dagen for oss. En grunn til det er kanskje at folk hadde lyst til å ha det litt koseligere!

3. Hvor lenge har vi feiret jul?

Den første kirkelige julefeiringen fant sted i Roma, 25. desember, midt på 300-tallet.

4. Hvorfor har vi juletre?

Juletreet er et symbol på livet. Skikken kommer fra Tyskland og kom til Norge for ca. 200 år siden. Det ble veldig populært å ha juletre. Først blant personer med god råd, så fikk skolene det også. Treet ble sentrum på juletrefestene, som folk samlet seg rundt. Etter hvert hadde nesten alle tre inne i stuen, som de pyntet, la gaver under, og gikk rundt på julaften.

5. Hvorfor bruker vi fargen rød?

Fordi rød er kjærlighetens farge.

6. Hvorfor stresser de voksne så mye før jul?

Folk har alltid stresset før jul, fordi det er årets viktigste høytid. I gamle dager begynte man forberedelsene tidlig på høsten, med storvask, slakting, fiske og støping av julelys. Men folk stresser nok enda litt mer nå, for det er så mye press på å kjøpe fine julegaver til hverandre. I gamle dager laget man stort sett gavene selv, og det krevde ikke så mye forberedelser. Julen begynner også mye tidligere nå enn før, med julepynt i gatene allerede i november!

7. Hvem har bestemt at vi skal få gaver?

Det er en gammel skikk. Da Jesus ble født var han den store gaven. Det er meningen at vi skal vise takknemmelighet og nestekjærlighet ved å gi gaver videre til hverandre. Julen er også en tid der man gjerne gir til andre som ikke har så mye. Det er mange innsmalingsaksjoner før jul. Å gi almisser (gaver til de som trenger det) er en sterk tradisjon i kirkens historie, og er også en del av juletradisjonen.

8. Hvem er julenissen egentlig?

Han er ganske mystisk. Man vet ikke så mye om han, og man skal ikke vite så mye heller. Men historien om hvordan han ble til går langt tilbake. Til en helgen som het St. Nikolaus. Han skal ha levd i Tyrkia på 200–300-tallet. Han hjalp fattige barn og kom med gaver til dem, og ble tilbedt som barnas helgen. Etter hvert har han utviklet seg til å bli den nissen vi kjenner i dag.

9. Hvorfor spiser man så mye god mat?

Julen er den viktigste høytiden, og da finner man frem det beste man har i huset. Jo bedre mat man har, jo større ære viser man til det man fester for. Sånn var det i gamle dager, og det er sånn fortsatt. Det er også et statussymbol å ha best og mest julemat, og det har det vært i flere hundre år.

I gamle dager ba man inn folk som hadde lite fra før, slik at de kunne få seg et ordentlig måltid. Det gjør man i dag og. Uteliggere og fattige blir gjerne invitert til åpne arrangementer hvor også de kan feire jul og spise god mat.

10. Er det noe man bør tenke på i julen?

Man bør man tenke på sine nærmeste og forsøke å gjøre det hyggelig for hverandre i julen. Det fint å være takknemmelig for det året som har gått og for at man har familie å være sammen med. Det er mange som sitter alene og tenker på at de ønsker at de hadde noen å være sammen med.