Komplisert arbeid for å berge fregatten – skal opp på lekter

Fregatten KNM Helge Ingstad skal boltes fast til land, tømmes for ammunisjon, heves opp på lekter og fraktes til Haakonsvern.

Milliardfregatten KNM Helge Ingstad ligger nå boltet til land. Da det var flo sjø før midnatt beveget vraket ikke mer på seg enn at landfestene holdt.

Fregatten KNM Helge Ingstad fikk kraftig slagside etter kollisjonen torsdag morgen. Torsdag var det fare for at den skulle synke. Forsvaret har siden jobbet intensivt med å bolte fregatten fast til land.

Presseoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret sier til Aftenposten dette skjer ved å sveise festepunkter på fregatten og lage fundamenter på land der det blir satt ned bolter.

– Etter at fundamentene er herdet vil vi strekke vaiere mellom fregatten og land. Når disse er strammet og skipet er stabilt, blir det tømt for ammunisjon og drivstoff, sier Gjesdal.

Deretter skal fregatten opp på en lekter.

– Vi kan ikke si noe om når dette kan skje, men alle ønsker jo å få fregatten hjem så raskt som mulig, sier han.

Gjesdal sier det er for tidlig å si noe om hvilken metode som vil bli brukt for å få fregatten opp på lekteren.

Godt sikret ammunisjon

Han sier til NTB ammunisjonen skal være godt sikret og ifølge ham er risikoen knyttet til ammunisjonen ikke særlig stor.

– Men det vil alltid være noe risiko forbundet med eksplosiver, sier Gjesdal.

Går alt som planlagt, vil skipet så bli fraktet til Haakonsvern, Sjøforsvarets hovedbase like utenfor Bergen. Det er drøye 34 kilometer fra Sture-terminalen til Haakonsvern.

Fare med flo og fjære

Det var frykt for at innkommende flo ved 23-tiden torsdag skulle skyve fregatten unna land, men militærskipet ble ikke påvirket av tidevannet, skriver Bergens Tidende.

Dette bildet viser omfanget av skadene på krigsskipets styrbord side. Bildet er tatt før KNM Helge Ingstad krenget kraftigere over på siden.

Små skader på tankskipet

Fregatt-besetningen er, ifølge Forsvaret, preget av hendelsen og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern.

Tankskipet, som var lastet med 625.000 fat råolje, kom fra kollisjonen med mindre skader og besetningen på totalt 23 personer kom uskadet fra sammenstøtet.

Liten lekkasje

Torsdag kveld opplyste Kystverket etter et tokt at det er mindre lekkasje fra havaristen og at forurensingen på sjøen er for tynn for oppsamling.

Toktet viste at situasjonen ved havaristen langt på vei var den samme som tidligere på dagen.

Politiet etterforsker

Politiet opprettholder sperringene i området rundt KNM Helge Ingstad frem til fredag. Skipet krenget så kraftig at det var vanskelig å få undersøkt innvendig.

– Etterforskningen er fremdeles i første fase, og det er altfor tidlig å kunne si noe kvalifisert om årsaksforhold, opplyste politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Politiet er godt i gang med den tekniske og taktiske etterforskningen og gjennomfører avhør av mannskap fra begge skip.

KNM Helge Ingstad ligger nå mot fjæra med en slagside på 50–60 grader.

Equinor stengte torsdag ned driften på Sture-terminalen. Kort tid etter ble også Kollsnes-anlegget stengt. Begge anleggene er gjenåpnet fredag.

Nedstengningen av de to landanleggene rammet olje- og gassproduksjonen på fem olje- og gassfelter i Nordsjøen.