Norge

Tar opp kampen med iPhone

Etter at Apple viste at det var mulig å lage en mobiltelefon som kun styres via berøringsskjerm, med en knallgod brukervennlighet, kommer mange andre etter.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Samsung sier nå at de kommer sin Andriod-mobil i juni, melder dingsenettstedet .

Den skal i første omgang selges via operatører som T-Mobile og Sprint Nextel. Det er foreløpig sluppet få detaljer om Samsungs Google-mobil, bortsett fra at det altså er en smartmobil med stor berøringsskjerm som skal ligne mye på deres som kom like før jul. Den vil blant mye annet ha tilgang til en rekke Google-tjenester, som Maps, G-Talk messenger, G-Mail og Google søk.

Både LG og Motorola har varslet at de kommer etter.

Ny Palm

Samtidig er Palm, som nærmest har ligget nede med brukket rygg i flere år på grunn av dårlig salg av sine håndholdte små personlige organisatorer, på gang med en ny og svært spennende PDA/smartmobil (link til pressemelding).

Palm Pre, med det egenutviklede nye operativsystemet og brukergrensesnittet, webOS, har mange nok likheter med iPhone til å bli en reell utfordrer, men også mange nok ulikeheter til å gi den en egen identitet.

Den nye Pre kommer med en skjerm på 3,1 tommer og en oppløsning på 320 x 480 piksler. Dette er en 3G-telefon, men har også WLAN, samt GPS.

I tillegg til den store berøringsskjermen har den et utskyvbart fullt Qwerty-tastatur.

Den blir av mange regnet som en reell utfordrer til både HTC, iPhone og Blackberry. Den lanseres først i USA, allerede nå i begynnelsen av 2009. Den er ventet på resten av verdensmarkedet litt ut på året.

Nokia er i gang

Verdens største mobilprodusent, Nokia, brukte halvannet år på å komme opp med noe som kan ligne på iPhone.

Les også

iPhone-killer til lavpris

, og nå er de på markedet med sin første modell i sin serie med mobiler med berøringsskjerm.

De fortsetter på sin egen Symbian-baserte plattform, Series60, nå i versjon 5 – for berøringsskjerm.

viste at dette er en knallgod musikktelefon, med en velfungerende og god skjerm, men at brukervennlighetene fortsatt ikke er på iPhone-nivå. Senere i år kommer det en full multimediaversjon med blant annet utskyvbart qwerty-tastatur, kalt N97.

Touch Flo

Les også

Sjekk, en "iPhone" fra HTC

. Deres brukergrensesnitt . Dette er ikke noen eget operativsystem, bare et ganske fikst menysystem, som ligger på toppen av Microsofts Windows Mobile (WM). Det har så vidt noe iPhone-aktig over seg, men kommer man et-par nivåer ned i materien glipper brukervennligheten.

Xperia X1

Sony Ericsson har også forsøkt seg med sitt . Det samme har Samsung, med sin . Begge disse har også WM, så til tross for fikse paneler og egne startmenyer er det lite helhetlig, og når knapt iPhone opp til navlen.

Full åpenhet – eller ikke

Både Series60, som Nokias berøringsmodeller bygger på, og Windows Mobile er åpne plattformer i den forstand at man som bruker kan installere diverse programvare på dem selv.

Apple lar utviklere utvikle programmer til sin , men forbeholder seg retten til å godkjenne programmene før brukerne kan nå dem via selskapet egne mobile programbutikk, App Store.

Ingen av disse systemene er helt åpne i den grad at de gir fra seg kildekoden, slik at utviklere virkelig kan boltre seg og lage helt egne programmer og løsninger. Dessuten får verken operatører eller brukere lov til å skreddersy startmenyer og skrivebord i telefonene, fullt ut etter eget ønske.

Open Handsett Alliance

Det Google-initierte Android-prosjektet, kalt , er imidlertid helt åpent, og her er det nettopp meningen at både operatører, utstyrsprodusenter og ikke minst brukere skal kunne spesialtilpasse programmer og menyer helt etter eget ønske.

Les også

Google-mobilen er her

. G1 er produsert av HTC for T-mobile. Flere av de 47 selskapene som står bak industrisamarbeidet har varslet nye modeller i 2009.