Klarer ikke å stoppe svineinfluensaen

8-10 nordmenn mistenkes smittet.

Ifølge norske helsemyndigheter er det nå ingen mulighet for å stanse svineinfluensaen. I stedet må man jobbe for å forhindre at den sprer seg til nye områder.

— Vi klarer ikke å stoppe utbruddet av svineinfluensa, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

— Det er ikke en strategi å forsøke å stoppe utbruddet ved kilden i Mexico, sa han under en pressekonferanse som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet holdt i Oslo tirsdag.

I stedet gjøres det nå forebyggende grep for å hindre at smitten sprer seg til nye områder.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har dokumentert at viruset sprer seg relativt lett mellom mennesker ved dråpesmitte. Det er imidlertid uklart hvem som blir syke av svineinfluensaen, og hvilke aldergrupper som er mest utsatt.

- Gå til legen

Norske helsemyndigheter har 8-10 norske borgere i søkelyset fordi de har svineinfluensaliknende symptomer etter reiser i Mexico og Sør-Amerika.

Smittvernesvakten ved Folkehelseinstituttet mottar stadig meldinger fra personer som har vært i de berørte områdene, og som har alt fra sår hals til feber og alvorlige luftveissymptomer.

- Vi har en åtte – ti mistenkte personer i Norge. Noen av tilfellene er av avkreftet, og andre gjennomgår nå kliniske undersøkelser. Hvis man har blitt syk etter reise i Mexico, anbefaler vi alle å ta kontakt med lege, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

— Vi ønsker ikke å gå ut med detaljert informasjon om de mistenkte. Vi vil gi ut mer informasjon hvis det blir bekreftet, sier han.

152 døde

— Sannsynligvis er det tusenvis av smittetilfeller i Mexico, sier Iversen.

Han sier at mange av disse antagelig har mildere sykdomsforløp.

Les også

Det er unge og spreke som dør

Den høye andelen unge døde er et av mysteriene knyttet til viruset.

Vil ikke advare mot Mexico-reiser

Til tross for at både myndighetene i USA, Canada og Storbritannia har gått ut med advarsler til sine borgere om å reise til Mexico, vil ikke norske helsemyndigheter gjøre det samme.

— Det er veldig mye kunnskaper vi mangler om situasjonen i Mexico. WHOs vurdering er at det ikke er tilstrekkelig kunnskap om svineinfluensaen til å innføre formelle reiserestriksjoner. Vi vil derfor heller ikke gå ut med formelle restriksjoner fra norsk side, sa helsedirektør Larsen under pressekonferansen.

I stedet oppfordres de som har planlagt å reise til landet til å vurdere om reisen er nødvendig.

— Vi lar det være opp til hver enkelt å avgjøre om de vil reise, sier Larsen.

Han finner ingen grunner til å vurdere om man bør unngå å reise til land som USA, Spania, New Zealand eller Storbritannia, der det har vært bekreftede smittetilfeller.

Aftenposten.no oppdaterer saken.

Bjørn Gunnar Iversen (t.v) og Bjørn-Inge Larsen.