Hustak blåste av – politiet ber folk holde seg inne

Flere hustak har blåst av i stormen som herjer kyststrøkene i Finnmark. Politiet råder folk til å holde seg inne.

Se værmeldingen for ditt sted her!Selv om vinden hadde løyet noe mandag morgen, melder Meteorologisk institutt at det vil blåse opp til full storm igjen i kyststrøkene i Finnmark utover mandagskvelden.

– Dersom uværet tar seg opp igjen anmoder vi folk om å holde seg inne og ta sine forholdsregler, blant annet ved å sikre vinduer. Det ville i alle fall jeg gjort, sier operasjonsleder Paul-Arne Johansen i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Vegger og tak

Meldingene om skader på hus og biler, spesielt i kystbyen Honningsvåg, begynte å renne inn allerede tidlig søndag kveld.

– To hustak er blåst av. En campingvogn har blåst opp i lufta og havnet oppå tre biler. Et garasjetak har gått og det er en del knuste vinduer, sier operasjonslederen.

Han forteller at to eneboliger ble evakuert da det var fare for at vegger og tak ville rives løs i vindkastene.

Operasjonsledelsen i Østfinnmark politidistrikt hadde mandag morgen ikke fått inn meldinger om personskader eller materielle skader i uværet.

80 knop i kastene

Ifølge Meteorologisk institutt blåste det full storm på de fire målestasjonene Fruholmen fyr, Honningsvåg, Slettnes og Båtsfjord lufthavn natt til mandag.

– Verst var det nok i Honningsvåg med sterk storm og 56 knop i middelvind og hele 80 knop i kastene, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen til NTB.

Han sier det skal bli betydelig roligere på tirsdag, men allerede mandag kveld vil ruskeværet blåse opp igjen til kortvarig full storm.

I Nord-Troms har folk sluppet unna med vestlig liten storm. Det er ikke meldt om skader, men været truer fjellovergangene, som mandag formiddag fortsatt var åpen for trafikk. Både Statens vegvesen og Meteorologisk institutt melder om mildvær og glatte veier.

Mildt og glatt

I Finnmark åpnet fjellovergangen på E6 over Sennalandet mandag morgen etter at det verste uværet hadde lagt seg.

I Finnmark var Veidnesbrua på E69 i Nordkapp stengt mandag morgen på grunn av den sterke vinden. Ferjesambandet Øksfjord-Hafsvik var også innstilt.

Også Hurtigruten merket vinden godt, melder TV 2. Både nordgående MS Vesterålen og sørgående MS Nordkapp forlot kaia i Honningsvåg søndag kveld. Ferjene valgte å seile innaskjærs for å holde seg unna den sterke vinden.