Norge

Gamle tømmervegger blir som nye

Slik kan du få hytteveggene tilbake til originalfargen.

Vi har en gammel hytte med massive tømmervegger. De er flotte, men de har blitt svært mørke. Finnes det noe råd for å få tilbake den opprinnelige fargen?

Hytteeier

Svar

Tømmer og panel som blir utsatt for sollys mørkner. Prosessen er helt naturlig, men litt kjedelig når man ønsker å bevare den friske løden fra nytt treverk. Men det finnes flere behandlinger som kan gi treverket tilbake en lysere farge. Du kan velge mellom tynnet maling, lut, beis, lakk eller voks med hvitpigmenter.

Før du setter i gang er det viktig å vær obs på at bunnfargen vil påvirke resultatet. Jo mørkere panelen er, jo høyere risiko er det for at ujevnheter synes. Mange av oppstrøksprøvene du finner i forretningene er utført på nytt og lyst treverk. Det beste er å teste valgt behandling på et lite synlig sted før du setter i gang med hele veggen.

Vi har testet noen metoder på gammelt panel.

  1. Vanntynnbar panelbeis påført med pensel, tre strøk. Ga en grålig og matt overflate som ble lysere for hvert strøk. Dette er beis som også kan brukes på lakkert tre. Finnes også med ekstra mye hvitpigment.
  1. Vanntynnbar voks med hvitpigment, to strøk. Gir en fet og skinnende glans og en glatt overflate. Brukes mest til møbler, men også på innendørs og utendørs panel.
  1. Panellut, inneholder både olje og voks. Trekker ned i treverket og gir en tørr og matt overflate. Inneholder lysfilter som reduserer videre gulning.
  1. Vanntynnbar panellakk med dobbel dose hvitpigment. 1 strøk. Inneholder lysfilter som reduserer videre gulning.
  1. Uttynnet oljemaling og White Spirit i forholdet 50/50. I strøk. Tørker senere enn vanntynnbare produkter og gir et jevnere resultat. Maling inneholder ikke lysfilter. 6. Blekelut 1 og 2. Luten har bleket treet tilbake til sin opprinnelige lyse farge. Etterpå er det vasket og behandlet med en hvitpigmentert såpe.

Alle testene er utført på ferdig renset og tørt treverk. Alle behandlingene ga fiberreisning, og det er slipt med slipepapir mellom/etter strøkene for å få en glatt og jevn flate. Sluttresultatet er avhengig av hvor mørk treet har rukket å bli.

Håper dette kan gi en idé om hva som passer best for dine vegger.

Hilsen Bjørg Owren