Norge

- Hun passet på meg og tok seg av meg

Jens Stoltenberg holdt tale i begravelsen til «Mor Utøya», Monica Elisabeth Bøsei.

I dag ble Monica Bøsei minnet ved Sundvollen hotell. Foto: Morten Uglum

 • Fred C. Fred C. Gjestad

Monica Elisabeth Bøsei. FOTO: BEATE KJØRSLEVIK / NORSK MARITIMT MUSEUM Foto: Beate Kjørslevik / Norsk Maritimt Museum

Konferansesalen på Sundvolden hotell var pyntet til begravelsen. Kisten med Monica Elisabeth Bøsei lå fremst.En rekke kranser omfavnet kisten. Regjeringen, AUF, Arbeiderpartiet og familien la ned kranser rundt kisten. På toppen av kisten lå en stor rosekrans fra Bøseis mann og to barn.

I begravelsen var Jens Stoltenberg til stede. Det samme var Mari Aaby West fra AUF.

Monica Bøsei var trolig en av de første som ble skutt på Utøya. Hun tok imot Anders Behring Breivik, utkledd som politimann. Det er antatt at hun fattet mistanke, og at hun dermed avslørte ham, i stedet for å samle alle ungdommene slik planen trolig var.

— Alltid hel og varm

I begravelsen sang Ingrid Olava «Jeg vet en deilig rose» og «Bridge over Troubled Water».

Audun Frode Ringkjøb spilte piano mens Bjørn Tore Roksvåg spilte fiolin. Knut V. Engeland fra Human-Etisk Forbund talte minnetalen.

- I dag skal vi ikke bare sørge, men glede oss over minnene av dette meningsfulle livet, sa Engeland i minnetalen.

Han beskrev en dame som «ikke begrenses av døgnets 24 timer», der hun de siste 19 årene var aktiv i å bygge opp et Utøya der hun «nærmest måtte bryte seg inn», samtidig som hun bygde familie, hus og utdannelse.

- Monica kunne ikke gjøre noe stykkevis og delt. Hun var alltid hel og varm. I dag er ikke det bare noe de vet i arbeiderbevegelsen. Nå vet hele landet det, sa Engeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den humanistiske minnestunden for Monica Elisabeth Bøsei ble holdt på Sundvolden Hotel fredag. «Mor Utøya» var et av de første ofrene for terrorangrepet 22. juli. FOTO: SCANPIX

— Modig, myndig og snill sjef

Statsminister Jens Stoltenberg holdt en svært personlig tale i begravelsen.

- I høst skulle vi samles for å si takk til Monica. I over 20 år gav hun av sitt liv til Utøya. Vi skulle gi henne roser. Vi skulle gi henne alle vakre ord i verden. I stedet samles vi her, ved hennes kiste. Monica er død. Rosene gråter, innledet statsministeren sin tale fora Monica Bøseis kiste.

— Monica hadde to livsverk. Dere i familien og Utøya. For meg var det to sider av samme sak. For samboeren Jon var den som førte fergen og Monica som tok imot på øya. Hun tok meg med til hovedhuset og serverte vafler. Hun passet på at jeg hadde arbeidsro før jeg skulle holde tale og etterpå serverte hun meg smørbrød.

- Hun passet på meg og tok seg av meg. Jeg var både voksen og statsminister og likevel tok hun seg av meg.

— På Utøya var hun både en klippe og en mor. På en leir med 600 ungdommer må en være sjef. Monica var den modige, myndige og snille sjefen.

— Jeg kjenner ingen andre som kan være så streng med et så vakkert smil. Jeg kjenner ingen andre som kan føre et regnskap, smøre smørbrød og kjøre traktor med samme eleganse som Monica, sa Stoltenberg.

Avsluttet med «Til ungdommen»

— Monica var den første som fikk høre om det som var skjedd i Oslo. Hun samlet først AUF-ledelsen og så alle ungdommene. Mange var redde, men Monica trøstet oss. Jeg husker det siste hun sa: «Vi er på det tryggeste stedet i verden. Vi er på en øde øy i Tyrifjorden. Her er vi trygge», sa hun. Men vi var ikke det. Monica var den første som merket det. Hun var på vakt. Hun hadde ansvaret for oss som var der, sa Mari Aaby West fra AUF.

— Utøya er formet som et hjerte, og Monica, du var det hjertet. Utøya vil alltid ha et hull i hjertet, avsluttet hun.

Minnestunden ble avsluttet med at forsamlingen sang «Til ungdommen» av Nordahl Grieg før båren ble båret ut i en ventende bil. Statsministeren var en av de som bar kisten.

Etter at døren til bilen var lukket gav statsministeren klemmer og trøstende ord til samboeren Jon og døtrene Helene og Victoria.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Jens Stoltenberg klemmer Helene Bøsei Olsen etter minnestunden på Sundvolden Hotel. FOTO: SCANPIX Foto: Aas, Erlend

— Familien kan være stolt av henne

Aftenposten.no snakket med Jens Stoltenberg etter begravelsen.

- Det er mange begravelser i dag. Var det vanskelig å velge hvilken du skulle delta på?

— Jeg skulle gjerne deltatt på alle. Jeg skulle gjerne vært i alle begravelsene og gitt uttrykk for min medfølelse og formidlet den sterke medfølelsen fra det norske folk. For når jeg er i en bisettelse taler jeg på vegne av meg selv og formidler en støtte og varme fra det norske folk. Akkurat denne begravelsen er enda viktigere for meg. For Monica er et menneske jeg har kjent i mange år. Jeg følte det var riktig at jeg var her.

- Hva har du sagt til Jon og jentene i dag?

— Jeg har sagt at de skal ta vare på de gode minnene og at vi alle er stolte av Monica, og at de kan være stolte av henne. Hun ga varme og kjærlighet til så mange. Som jeg prøvde å si i talen min: Hun ga meg varme og kjærlighet. Hun passet alltid på meg, at jeg fikk ro og nok mat, og at jeg hadde det godt når jeg var på Utøya. Når hun kunne vise meg så mye omsorg, som er en voksen mann som burde kunne ta vare på meg selv, så sier det hvor mye omsorg hun kunne gi til yngre og andre som var på Utøya for første gang.

 1. Les også

  - Hun hadde både pekefinger og smil på lur

 2. Les også

  Alt om tragedien

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Minneord fra broren: "Du var alt for oss, du er alt for oss"

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hvorfor ville ingen snakke høyt om hvorfor Mohammed ble slått og døde?

 3. NORGE
  Publisert:

  – Folk tror jeg er helt gal

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Edvin Tungen (7) satte store spor

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg blir veldig irritert på frykten for det emosjonelle

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Les hele Kjell Ingolf Ropstads tale til KrFs landsmøte