Norge

Nabolag til brunsneglekrig

I håp om å redusere brunsneglebestanden kraftig går naboene i Ringerike og Hole sammen i kampen mot de små slimete skapningene.

Med å gi brunsneglene nemaslug, håper aktivistene i Hole kommune å redusere antall brunsnegler med to tredjedeler. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
  • NTB

Flere mener at de nå har funnet en metode som skal fjerne sneglene.

Leder for Hageselskapet i Ringerike og Hole, Dag Imsgard, håper på å kunne redusere bestanden med to tredeler.

En metode som kalles «Konnerud-metoden», etter stedet den først ble prøvd ut, skal nå testes i de to kommunene.

Forgifte

Metoden går ut på å blande Mask, som er kokt korn og gjærvæske, begge er rester etter ølbrygging, som så blir blandet med Nemaslug. Lukten av gammel fyll tiltrekker seg sneglene, og etter at de har spist seg mette, blir de forgiftet av Nemaslugen.

– Nemaslugen angriper sneglene på den måten at de slutter å spise, forteller Imsgard. Siden brunsneglene er kannibaler, vil alle som så spiser sine døde kamerater også bli smittet. På den måten håper man at de skal utrydde seg selv, sier Imsgard.

  • Visste du at flere i Norge og utlandet benytter seg av moskusand mot brunsnegler? I denne videoen kan du se hvordan et nabolag er tømt for problemet!

Sementbil

Gjengen som er samlet på et grustak i Hole for å blande sammen «giften», har leid inn en sementbil for å enkelt kunne blande store mengder og kunne frakte den ut til hageeierne i Ringerike og Hole.

– Det er viktig at hele nabolag går sammen om dette, hvis ikke vil det ikke fungere, sier Imsgard. Derfor er blandingen gratis for sluttbrukerne.

Hageeier Bente Grande på Sundvollen forteller at hun ikke har sett en snegle i hagen sin etter at hun la ut middelet første gang. Etter runde nummer to håper hun å forgifte de som skulle være igjen.

– Man ruller små baller på størrelse med en snøball og legger det ut med ca. 20 meters mellomrom rundt hagen. Sneglene liker ikke sol, så hvis man finner et litt fuktig sted i skyggen er det helt perfekt, sier hageeieren som er lei av sneglene.

– Naboen her hadde ingen gulrøtter igjen. Sneglene spiste opp alt. Og jeg har sluttet å gå barbeint i hagen fordi det er så ekkelt om jeg skulle tråkke på noen, sier Grande.

Mannen bak «Konnerud-metoden», Brende Holst, sa til NRK i mai i år at det ser atskillig mye bedre ut enn det gjorde i fjor for hageeierne. En del steder har de knapt nok sett brunsnegler, mens andre steder ser man noen.

Kommuner ruster til kamp mot brunsneglenDårlige nyheter for norske hageeiere: Denne er tilbake