Norge

Elden: – Eirik Jensen må frifinnes

Forsvarer John Christian Elden nedla påstand om full frifinnelse av ekspolitimann Eirik Jensen tirsdag.

Eirik Jensen avbildet i retten tirsdag med sine forsvarere Sidsel Katralen, John Christian Elden og Arild Holden. Jan Tomas Espedal.

 • Per Annar Holm
 • Jan Gunnar Furuly
 • Frode Sætran

Dommer Kim Heger antydet at dommen etter den 68 dager lange maratonrettssaken først vil komme i slutten av september - og muligens enda senere enn det.

Det eneste forsvarerne til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen var enige om under dagens avsluttende prosedyre i Oslo tingrett er at saken er en «eventyrlig historie».

Full frifinnelse er eneste løsning for Eirik Jensens forsvarere. De gjorde sitt beste for å de knuse Gjermund Cappelens troverdighet.

Mens Cappelens forsvarer Benedict de Vibe mandag trakk paralleller til Margrethe Munthe og hennes «Sladrehank skal selv ha bank», tok John Christian Elden tirsdag morgen utgangspunkt i eventyret om Rødhette og ulven.

Brukte Rødhette-eventyret som åpning

– Når det er snakk om Rødhette, har man en ulv, og ting man kjenner igjen. Etter hvert begynner ulven å kle seg ut i bestemors klær, før det etter hvert kommer tilbake til noe man kjenner. Slik er det også med Cappelens eventyr, det er noe rart innenfor en ramme man kjenner seg igjen i, åpnet Elden.

 • Kommentar: Inge D. Hanssen: Gjermund Cappelen vil ha 10–11 års strafferabatt. Det får han ikke.

– Avslutningen på dette er at dette ikke holder i en norsk rett. Avstanden mellom aktorat og forsvar er her stor. Aktor sier han skal sitte 21 år i fengsel, like lenge som Anders Behring Breivik. Mens vi sier at han skal frifinnes, fordi det tiltalen påstår, ikke er bevist. Det er en stor forskjell, og det er opp til retten å lande denne saken ved å si at eventyret nå er ute. Bevisene holder ikke i en norsk rett, konstaterte Elden.

John Christian Elden: – Rettssalen er som standup. Jeg trives med det.

Minnet om lystløgnerspørsmål

Elden viste til at han startet sin utspørring av Gjermund Cappelen i en tidlig fase av rettssaken med å spørre: «Du, Gjermund, er du en lystløgner?».

– Påtalemyndigheten la til grunn i sitt innledningsforedrag at de ikke tror Gjermund Cappelen er en lystløgner. Jeg lurte på om det ville komme noen bevisførsel på det. Men det gjorde det aldri. Det var kun ett vitne som ble spurt om Cappelen var en lystløgner, sier Elden.

– Og da anser påtalemyndigheten dette for bevisført, la han syrlig til.

Tilbakeviste klokkebevis

Elden kom inn på tre kostbare klokker som Spesialenheten mener Cappelen skal ha gitt til Jensen i gave. Han tilbakeviste at to av dem i det hele tatt kan henges på saken som gaver til hans klient.

– Tag Heuer-klokken er verre, når det gjelder om Jensen har gjort noe galt. Men den går ikke igjen i tiltalebeslutningen. Den inngår i forbruksundersøkelsen. Den kommer inn i saken vår fordi Jensen selv forklarer seg om det. Han sier han har mottatt denne som en gave, men han leverte den tilbake kort tid etter. Er det en utilbørlig fordel, alene? spurte Elden retorisk.

– Evig eies kun et dårlig rykte

Advokat Arild Holden mener teksten til artisten Henning Kvitnes’ Evig eies (kun et dårlig rykte) passer til denne saken.

– Det er derfor vi sitter her nå, sier Holden. Han mener mye av det som er kommet frem bygger på rykter og sviktende anklager.

Sms-ene viser at Eirik Jensen har sendt meldinger om sol (se mer om tekstmeldingene lenger ned i saken. red anm.) på tidspunkter det ikke har skjedd noe. Da forklarer Cappelen at Jensen beroliget ham. Cappelen er en kynisk profitør, er det til å tro at han betalte Jensen for å berolige ham, spør Holden.

– Hva om man fjerner sms-ene? Da sitter man kun med Cappelens forklaringer. Jeg er enig i at kommunikasjonen er et viktig bevis, tolkningen av det som står i sms-ene er kjempeviktig. Er det innførsel, eller er det informantvirksomhet, hvis det er det siste, så er jo Jensen uskyldig.

– Det som legges frem, er jo Cappelens tolkninger, sier Holden.

– Han husket ingen ting før han fikk dokumentene. Deretter er det han, Cappelen, som gir tidspunktene for innførslene. Er det holdbart for retten, spør Holden.

Ramsalt kritikk av Spesialenheten

Holden mener at påtalemyndigheten sluker Cappelens påstander rått.

– Det er betenkelig, sier Holden. Han minner om at Cappelen måtte gå tilbake på påstanden om at Jensen skulle sørge for enkle grensepasseringer.

Holden beskyte også Spesialenheten for dårlig politihåndverk:

Det går ikke an å lese noe ut av SMS-ene som underbygger tiltalen. Det må tvilsomme tolkninger til, sa Holden, som advarte sterkt mot å begynne å tolke.

Eirik Jensen og forsvarer Sidsel Katralen. Jan Tomas Espedal

Strenge påstander

Tirsdag ettermiddag avsluttes hovedforhandlingene. Det er ventet at retten vil avsi dom tidlig i høst, kanskje så tidlig som rett over sommerferien.

Fredag ba aktor Lars Erik Alfheim om 21 års fengsel for Jensen, mens påstanden for Cappelen ble 18 år.

Statsadvokaten vil at mannen som har innrømmet å ha smuglet inn tonnevis med hasj over en 20-årsperiode skal gi tre års strafferabatt.

Selv snakket Cappelen om amnesti med politimennene som hadde såkalte «dialogsamtaler» med ham i januar 2014, et par uker etter pågripelsen.

Forvarer Benedict de Vibe ønsker større strafferabatt for sin klient Gjermund Cappelen. Jan Tomas Espedal.

– Mye vi ikke får snakke om i retten

Elden tok i sin prosedyre utgangspunkt i at Eirik Jensen visste at Cappelen var kriminell:

– Det var derfor han ble vervet som informant, ja selve «superkilden», sa Elden.

Elden viste opp en tom plastfolder med en gul post-it-lapp i for å illustrere at det er en god del løse tråder om informasjon om hva Eirik Jensen holdt på med i perioder av sin politikarrière i et nasjonalt, hemmelig prosjekt.

Retten er blitt avskåret fra å gå inn på dette i det hele tatt av hensyn til at politimyndighetene ønsker å holde hemmelig hva dette gikk ut på.

– Vi har hatt en bevisførsel hvor det ikke har vært anledning til å bevise hva Jensen har foretatt seg. Det var en annen dommer i en annen rett som fattet beslutningen om å avskjære bevisføringen, sa Elden.

– Da må retten også være oppmerksom når det gjelder å avsi en dom rundt hva som har skjedd, sa Elden.

Han viste til at det ikke har vært mulig å føre vitner eller beviser rundt hvorfor ekspolitimannen har vært på gitte steder under tidsforløpet som er belyst i rettssaken.

* Les også:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken
 2. John Christian Elden
 3. Anders Behring Breivik
 4. Hasj

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel