Norge

Kvinne dømt for bedrageri for 13. gang

Kvinnen, som akkurat nå opererer under navnet Marie Madeleine Steen, er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for syv nye, grove bedragerier.

Selv om hun har en rekke dommer for bedragerier, har ikke dette stanset 59-åringen fra å fortsette. Foto: Jan Tomas Espedal

  • Per Annar Holm

Dommen er fire måneder mildere enn det aktor Nora Eek-Nielsen ba om. Ett år av straffen er gjort betinget.

Historiene hun bruker for å lokke frem empati handler ofte om egen eller sønnens kreftsykdom, at hun er frastjålet lommebok og nøkler, eller at hun akkurat har mistet et fly.

  • Les også: Dømt tolv ganger for bedrageri – tilstår igjen

Av dommen går det frem at 59-åringen fremstår som en notorisk svindler, og har et titall dommer fra Norge, Sverige og Danmark de siste 25 årene.

I neste måned må hun igjen i retten i Danmark, tiltalt for nye bedragerier.

Politiadvokat Nora Eek-Nielsen og forsvarer Lars Leversen i straffesak mot Marie Madeleine Steen. Foto: Per Annar Holm

Spilte på følelser

Tiltalte får en strafferabatt på 20 prosent for å ha tilstått de syv bedrageriene:

«I skjerpende retning legger retten, på samme måte som i 2007 og 2012, vekt på den hensynsløse måten bedrageriene er begått på. Bedrageriene fremstår som planlagte, og tiltalte har utnyttet de fornærmedes følelser og det ønsket som de fornærmede gjennomgående har hatt om å hjelpe henne», skriver dommerfullmektig Pernille Wold.

Kvinnen ble født som Inger Marie Nerby i 1957, men har senere operert under et tyvetalls ulike navn.

Fortsatt på farten

Et ferskt søk i norske aviser viser at 59-åringen senest i mars og april var aktiv på Nøtterøy og i Risør, mens andre Aftenposten har snakket med har fattet mistanke i siste liten og reddet seg unna.

Kvinnen forklarte i retten at hun selv trodde hun trengte behandling for å bryte sitt behov for bekreftelse/ oppmerksomhet ved å svindle andre, men at hun nå ikke har krefter til annen terapi enn behandlingen for egen kreft.

Tidligere har hun levert falske anmeldelser både mot en prest og skipsoffiser for seksuelle overgrep, for så å prøve seg på pengeutpressing både mot personene og rederiet.

Den skilte kvinnen er bosatt på Romerike, men har de siste 25 årene reist intensivt over hele Skandinavia.

Les også:

Les mer om

  1. Kreft
  2. Overgrep
  3. Nøtterøy
  4. Risør
  5. Danmark