SV tar selvkritikk om Libya-krigen

Skjerper motstanden mot NATO og vil stanse kjøp av nye jagerfly.

afp000853906-A3gb0tSrt4.jpg

«FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltagelse er riktig, noe Libya-krigen ble et eksempel på» , vedtok SV søndag formiddag.

I 2011 støttet SVs landsmøte under tvil norsk krigføring i Libya etter at den rødgrønne regjeringen hadde gått inn for dette.

SV-leder Audun Lysbakken støttet i 2011 at Norge var med å bombe i Libya.

— Ingen kunne vite hva som hadde skjedd

Lysbakken sa før landsmøtet at han fortsatt står inne for det SV gjorde i forhold til Libya i 2011:

— Det er vanskelig med kontrafaktisk historieskriving. Ingen kunne vite hva som hadde skjedd om vi ikke gikk inn før Gadaffi eventuelt gikk inn i Benghazi. Slik vi så det den gangen, handlet det om å hindre store sivile lidelser og berge demokratiet. Det står jeg inne for. Så så vi at deler av operasjonen utviklet seg i feil retning, og der viste SV at de hadde innflytelse da vi fikk trukket vårt bidrag ut, sa SV-lederen.

Etter vedtaket ville han ikke være med på at han fikk en korreks fra landsmøtet:

— Jeg stemte for det vedtaket. Det er en helt korrekt oppsummering og omtrent det samme som står i min bok. Der skriver jeg at jeg er i tvil om det var riktig å gå inn i første omgang, det kommer jeg alltid til å være i tvil om. Men det jeg ikke er i tvil om er at det var riktig å trekke flyene ut igjen, fordi det mandatet FN ga ble strukket i en retning vi mente gikk alt for langt. Derfor stemte SV for at de norske flyene ble hentet hjem tidlig, sa han.

Skjerpet NATO-motstand

SVs landmøte vedtok søndag også en klar formulering om at partiet er mot norsk medlemsskap i NATO.

Redaksjonskomiteen hadde i utgangspunktet foreslått en mindre skarp formulering, men Ingrid Fiskaa fra Rogaland fikk flertall i landsmøtesalen for en spissere ordlyd.

Et forslag om at SV skulle jobbe for å avslutte all våpeneksport ble stemt over i salen, men fikk ikke flertall.

Landsmøtet vedtok at de vil jobbe for å stoppe kjøpet av JSF-jagerfly.

Dette kommenterte Lysbakken slik:

— Jobben vår nå i Stortinget blir å begrense kjøpet av amerikanske jagerfly mest mulig. Men vi har veldig tydelige vedtak fra tidligere om at SV er for et kampflyvåpen. Og det har jeg ikke inntrykk av at det er et annet syn på i dag. Hele tiden har det vært et ønske om at vi skal være mindre avhengige av amerikanerne når det gjelder hva slags våpensystem det norske forsvaret skal ha.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sa lørdag til Aftenposten at han ønsker seg mer debatt om Norges utenrikspolitikk.

Krever folkeavstemning før kommunesammenslåing

SV har til sammen vedtatt 15 politiske uttalelser søndag formiddag.

Partiet har blant annet gått inn for at det ikke skal gå an å slå sammen kommunener uten at et flertall har sagt ja i lokal folkeavstemning. Partiet har også vedtatt at en nasjonal tannhelsereform skal være en av SVs hovedprioriterte saker før valget i 2017.

Trakk seg før valg

Rett før landsmøtet skulle velge ny ledelse gikk Andreas Hasle fra Akershus på talerstolen og takket for tilliten etter at valgkomiteen innstilte ham som første vara til sentralstyret. Han minnet om lørdagens debatt om kjønnskvotering og behovet for å støtte unge kvinner.

Derfor trakk han sitt kandidatur og ba om at Mina Finstad Berg ble valgt i stedt.

Valget av ledertrioen Audun Lysbakken, Oddny Miljeteig og Bård Vegar Solhjell gikk som planlagt.

Ny partisekretær blir Kari Elisabeth Kaski (28), som kommer fra miljøstiftelsen Zero.

Tidligere stortingsrepresentant Akhtar Chaudry fra Oslo blir femtemann i sentralstyrets arbeidsutvalg.