Norge

- Vår familie er helt knust

Faren til Egzon Avdyli forteller at 25-åringen ble drept i kamp i Syria for to dager siden. - Vi må hindre at flere unge gutter reiser til Syria, som Egzon, sier han til Aftenposten.

- Etter at Egzon ble en del av det islamistiske miljøet rundt Profetens Ummah, har jeg forsøkt å få han til å endre mening, men dessverre uten å lykkes, sier faren til Aftenposten. Han mener fanatikere har skyld i at sønnen (bildet) er drept. Her er Egzon Avdyli fotografert under Profetens Ummahs pressekonferanse i 2012.
  • Sofie Gran Aspunvik

— Vår familie er helt knust etter at vi mottok nyheten om at Egzon er drept i Syria. Til meg sa han at han skulle reise en tur til Kosovo, og ikke til Syria, sier Egzon Avdylis far til Aftenposten.

Via en familievenn uttrykte han onsdag ettermiddag et ønske om å snakke med Aftenposten.

- Sa han noen gang til dere at han ville dra til Syria for å krige?

— Nei, han gjorde ikke det, ikke til oss.

Faren forteller at de nå jobber med å skaffe mer informasjon om omstendighetene rundt sønnens død.

— Han skal ha blitt drept i kamp for to dager siden, opplyser han, men legger til at han ikke vet hvor i Syria sønnen ble drept.

Les også:

Les også

Norsk islamist drept i Syria

Forsøkte å overtale sønnen

Han sier at han har gjort sitt beste som forelder for å oppdra Egzon til å bli «en god samfunnsborger». Han har vært bekymret etter at sønnen ble en del av det islamistiske miljøet på Østlandet.

Vi må hindre at flere unge gutter reiser til Syria, som Egzon.

Egzon Avdyli var inntil i fjor sentral i den islamistiske gruppen Profetens Ummah, blant annet som talsperson. I fjor skilte han lag med flere av de andre personene i miljøet og trakk seg unna offentligheten.

— Etter at han ble en del av det islamistiske miljøet rundt Profetens Ummah, har jeg forsøkt å få han til å endre mening, men dessverre uten å lykkes, sier faren

Familien til den drepte 25-åringen kom fra Kosovo til Norge som flyktninger i 1992.

— Da var Egzon bare fem år gammel. Selv har jeg alltid satt pris på det norske demokratiet og hvordan vi som innvandrere har blitt behandlet her. Men fundamentalister fra både utlandet og Norge har fått min sønn til å drømme om en islamsk stat, forteller faren.

- Fanatikere har ansvaret

Han mener fanatikere har skylden for at han har mistet en sønn.

— Det er disse fanatikerne som har det største ansvaret for at min Egzon ble radikalisert og nå drept, sier han.

Les også:

Les også

Lager nettverk av sekulære muslimer i Skandinavia

Syria trenger ikke flere krigere, de trenger humanitær hjelp.

Faren forteller at de ved 09-tiden onsdag morgen fant ut via mediene at sønnen var drept i Syria.

— Vi har det meget vanskelig nå, ikke minst med tanke på at vi har så lite informasjon om det som har skjedd, sier faren.

- Må hindre at unge gutter drar

Han sier han nå har ett ønske; at andre foreldre ikke skal oppleve det samme som han.

— Dette handler ikke bare om mine egne barn, jeg tenker på alle ungdommer som kan havne i samme situasjon. Vi må hindre at flere unge gutter reiser til Syria, som Egzon. Syria trenger ikke flere krigere, de trenger humanitær hjelp, sier faren.

Kjenner saken via mediene

Martin Bernsen, informasjonssjef i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), ønsket ikke å kommentere saken overfor Aftenposten tidligere onsdag. Utenriksdepartementet var også svært sparsomme med opplysninger.

– Vi har ikke fått opplysninger om det angivelige dødsfallet, men vi pleier heller ikke å få det, sa fungerende kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

Les også:

Les også

- Norge kan bli rammet av terror fra Syria-farere

Egzon Avdylis advokat ved tidligere anledninger, John Christian Elden, sier til Aftenposten at han kun er kjent med saken via mediene.

Over 50 har reist

I PSTs årlige trusselvurdering, som ble lagt frem i starten av mars, heter det at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den mest alvorlige terrortrusselen i Norge.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under fremleggelsen at over 50 personer med tilknytning til østlandsmiljøet har reist fra Norge til Syria. Flere av dem er tilknyttet militante grupper, og flere av dem skal ha oppholdt seg i Syria i over et år.

Ifølge PST er de fleste unge menn uten tilknytning til Syria, men de slår fast at også enkelte konvertitter, kvinner og mindreårige har reist.

«Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i og trusselen fra dette miljøet», skriver PST i trusselvurderingen.

Les også

  1. - Jeg forventer at vi kan få en voldsepisode eller to i Norge som involverer Syria-veteraner

  2. PST har startet etterforskning av selvmordsangrep

  3. PST: Flere islamister har kommet tilbake fra Syria etter nyttår

  4. Vil forske på norske islamister