Kvalitetstid på boks

Nå kommer påsken. Og med det følger kvelder på hytta med fyr i peisen, varm kakao og gode, gamle brettspill.

Les også

Brett ute – brett inne

Både Playstation Portable (PSP), bærbare DVD-spillere, Gameboy og mobilspill har tatt ungdom med storm. Allikevel er det rom for brettspill, både av den tradisjonelle sorten, men også på dette markedet finnes det trender.

— De nye dataspillene har tatt over for mye, deriblant brettspill og tegneserier. Men vi ser at det fremdeles er populært med brettspill, og at det har tatt seg opp en del de siste årene. Til tross for alle nye, teknologiske duppedingsene. Vi ser for eksempel at strategispillene på pc har gitt en bedre forståelse og interesse for slike brettspill, forteller daglig leder av Spillskrinet.no, Trond Braut.

— Playstation og andre dataspill klarer ikke å spille ut brettvarianten og den sosiale atmosfæren disse spillene skaper. Jeg tror at Playstation finnes på mange hytter, men at brettspillene også har sin plass. Vi bruker mer tid på underholdning generelt, og dette innebærer også de tradisjonelle brettspillene, sier grunnlegger av Brettspillguiden.no, Remo Rehder.

Sosial aktivitet

Rehder legger vekt på det sosiale spillet, og at dette er vanskelig å frembringe når to stykker sitter foran en skjerm med hver sin kontroll.

— En del av fascinasjonen med brettspill er nettopp det at du lærer å kjenne motspillerne dine på en helt annen måte. Etter hvert som spillet utvikler seg, viser spillerne hvem de er – om de er aggressive, om de liker å ta sjanser eller om de er passive og litt lure. Dette er ting man tar med seg til neste runde, og dermed kan man bruke denne lærdommen til å avsløre spilleren. Det er en utrolig sosial aktivitet, og jeg pleier å kalle det kvalitetstid på boks, sier han.

Han tror at brettspillene er på full vei tilbake, og at både voksne og barn spiller mer og mer.

— Forskjellen fra tidligere, er at det nå finnes en god del spill som er myntet mot det voksne publikummet. Før var det slik at man spilte Ludo da man var liten, og så stoppet det der. Nå finnes det større valgmuligheter slik at man kan fortsette å spille brettspill etter at man er blitt voksen, forteller Rehder.

Norske spill

Det lanseres 1000 nye brettspill i året på internasjonal basis, mens cirka 75 av disse blir utgitt i Norge. USA og Tyskland har lenge vært de store spillgigantene, med hvert sitt spesialfelt: USA produserer mest selskapsspill og tyskerne lager strategispill.

— De siste årene er det kommet en god del norskproduserte spill, dette er nytt og spennende. De store forlagene har oppdaget at norske spill er ettertraktet, og satser derfor større og mer seriøst på brettspill, sier grunnleggeren av brettspillguiden.no.

Og det finnes spill for alle, og de deles som regel opp i fire hovedkategorier: Barnespill (for eksempel Ludo), selskapsspill (Kokkelimonke), familiespill (Monopol) og strategispill (Risk).

Lang historie

Hva er så brettspill?

— Definisjonen på brettspill er at du innenfor en gitt ramme skal utnytte og benytte de muligheter som finnes til å vinne. Å vinne vil si å oppnå flest poeng, komme først, eliminere motspillere eller oppnå mest av det spillet definerer som «bra». Spillets ramme gis av regler, brikker, brett og eventuelle andre effekter, sier Nils Håkon Nordberg, som driver Brettspill.no.

Han forteller videre at brettspill har elementer i seg fra både lek og sport, som kommer til utspill i kreativitet og konkurranseinstinkt.

— Brettspillet har en lang historie. Sjakk, gnav og backgammon er noen av de eldste formene, mens Monopol, Ludo og Scrabble er av de nyere klassikerne. Brettspill har en del til felles med dataspillene, men skiller seg ut ved at et brettspill skaper interaksjon med andre mennesker, og at det appellerer til forskjellige sanser. Vi kan også dele spillerne inn i ulike brukergrupper - dataspillene er mest populære blant tenåringer og menn opp til 40 år. Brettspillerne har sine brukere blant barn under 12 år og voksne over 25. Den voksne brukergruppa har en overvekt av kvinner, men dette er igjen veldig avhengig av spillsjanger, sier Nordberg.