Norge

Sjekker på nett - ikke på by'n

Nettet er i ferd med å danke ut byen som sjekkested. Voksne single har hverken tid eller lyst til å sjekke på gamlemåten.

 • Forf>
 • <forf>silje Andvik Hoaas <

Les også:

Les også

Kjærlighet ved første klikk

— En million nordmenn bruker nettsamfunn. Dette er helt normale mennesker, sier Nanna Baldersheim, communitymedarbeider på dagbladet.no.Dagbladets datingportal "Hei" er en av mange nettsider som merker økt pågang. Og brukerne speiler i stor grad samfunnet, ifølge Baldersheim som tror Facebook har bidratt til utviklingen. "Hei" har totalt 38 000 brukere. 40 prosent av disse har barn.- Facebook har gjort at folk vet hva nettsamfunn er, men det var flere hundre tusen brukere også før Facebook tok av, understreker Baldersheim.Nordisk markedssjef for sjekketjenesten Match, Hanna Bergholm, merker også den nye trenden.- Jeg har hatt kontakt med flere kvinner i 60-årsalderen som dater på nettet. Og de dater som aldri før.- Min oppfatning er at disse går tidligere på "live-date" enn de unge. Det er vel bare barna deres i 30-årsalderen som er misunnelige og lurer på hva mamma holder på med, sier Bergholm.

Med fullt navn.

Brukerne til datingportalen sukker.no er blitt fem år eldre, fra 31 til 36 år, siden lanseringen for tre år siden.- Alderen har særlig krøpet oppover på singlefestene våre. Det er om å gjøre å treffe flest mulig, uten å date så mange, sier arrangør Morten Gulliksen.- Er det blitt mer stuerent å bruke nettet til å treffe "den rette"?- Ja, det merker vi på antall brukere. Det er også flere som bruker fullt navn og legger seg ut med bilde på nettet, sier Gulliksen. Han viser til den samme trenden på Facebook. Folk er ikke lenger redd for å bruke både for- og etternavnet sitt.

Rett på nett.

Nettdaten.no retter seg spesielt mot voksne brukerne.- Det er ofte løsningen for de eldre å legge inn en nettprofil. De eldre kom litt senere i gang, men nå legger også voksne brukere profilen sin ut på nett. Folk fra 55 år og oppover er ikke like aktive i å oppsøke nye bekjentskaper som tidligere i livet.- Har de vært i et mangeårig forhold, og enten er skilt eller partneren er død, har de ikke mange aktuelle kandidater i sin omgangskrets. På nettet kan de komme i kontakt med potensielle single, sier redaktør for nettdaten.no, Trude Sæle.

Lettvint hjelpemiddel.

Sosionom og familieterapeut Solveig E. Vennesland ser ingen ulemper med sjekking på nett.- Jo eldre du blir, desto mindre orker du å gå på byen for å lete. Voksne mennesker over 35- 40 år gidder ikke å pynte seg og gå ut for å sjekke. Det er for krevende i det hektiske livet vi lever i dag.- Nettsjekking har derfor blitt et lettvint hjelpemiddel for voksne mennesker som vet hva de vil, sier Vennesland, som selv har engasjert seg i den digitale datingbransjen.Hun har blant annet vært med å utvikle relasjonstesten på datingportalen Q500, et sted for dem som søker langsiktige forhold. - Det er forlengst blitt stuerent å bruke nettet til kjærestesøking, og vanligere for eldre mennesker å ha en datamaskin. Jeg tror antall voksne på de ulike datingportalene kommer til å øke ytterligere, når de oppdager at nettet kan brukes til mer enn bestille reiser og kjøpe kinobilletter.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Single Christine (24) har datet non-stop i fire år: «Det er som om jeg har brukt opp følelsene. Det er bare tomt.»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram

 3. KULTUR
  Publisert:

  Nå vil Facebook og Instagram at du skal bruke mindre tid på dem

 4. KULTUR
  Publisert:

  Mange snakker om å forlate Facebook. Eirik Newth gjorde det i 2011, men kom tilbake av en enkel grunn.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Nav er avhengig av tillit fra brukerne. Men at digitalisering kan være feil strategi, der er jeg uenig | Sigrun Vågeng

 6. KULTUR
  Publisert:

  Hører Facebook hva du sier? – Det er en konspirasjonsteori