Korona: De aller sykeste pasientene har tre fellestrekk

Færre nye legges inn. Men kompliserte, uvaksinerte, deltasmittede intensivpasienter som krever lang behandlingstid, preger situasjonen på Rikshospitalet.

I tidligere bølger av pandemien var et større rush av pasienter inn og ut av sykehusene. Nå er det «halen» av intensivsyke covidpasienter som fyller kapasiteten. Ingen av dem er smittet av omokron-varianten.

Dette er pasienter som kan ha trengt respiratorbehandling eller enda mer intensiv behandling i flere uker. Og man får ikke flyttet dem videre til lokalsykehus eller andre deler av helsesystemet.

Long Covid. Samtidig vokser kunnskapen om livet etter en gjennomgått covid-sykdom. Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm, forteller de som er rammet.

Stigende smitte - færre innlagte. 11.031 nye smittede ble registrert siste døgn. Det er 4491 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste syv dagene er det i snitt registrert 10.359 smittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6622, så trenden er stigende. Tirsdag var 238 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på to pasienter fra dagen før.

I Storbritannia faller omikronsmitten som en stein. De kan nærme seg slutten på pandemien, ifølge Verdens helseorganisasjon.