60 prosent kastes

Det er ikke alltid tomt for blekk selv om skriveren sier at det er tomt.

LES OGSÅ: Bare heroin er dyrere

En undersøkelse utført for skrivergiganten Epson viser at så mye som 60 prosent av blekket i blekkskrivere kastes.

Epson fikk analysefirmaet TUV Rheinland til å sammenligne åtte forskjellige printere fra velkjente merker som HP, Canon, Lexmark, Epson og Kodak, skriver Techworld.com. De fant svært store forskjeller.

For eksempel hadde Kodak EasyShare et effektivitetsnivå på bare 40 prosent, som betyr at 60 prosent av blekket var igjen da printeren ba om ny patron. Modeller fra HP og Epson brukte opptil 80 prosent av blekket før skriveren krevde ny patron.


**På jakt etter en liten skriver?

Les vår stor test av lette laserskrivere!**

Et gjennomgående funn var likevel at skriverne ga beskjed om for lite blekk lenge før blekkpatronene egentlig var tomme. Stol derfor ikke på skriveren når den sier at det er tomt. På noen skrivere kan du fortsette å skrive ut selv etter at den har varslet om at blekket er tomt, mens andre skrivere nekter deg å skrive ut mer etter en slik melding.

Flere farger i samme patron

Printerne som kom dårligst ut var ikke overraskende printere med flere farger i samme patron. Printerne ble satt til å printe ut så mange testsider som mulig til en av fargene var brukt opp. Da melder printeren at den er tom for blekk selv om det er mye igjen av de andre fargene. Det kan derfor være lurt å velge printere som har én farge i hver patron.

LES OGSÅ: Færre går i fotobutikkene

Testen viste at det ved utskrift av fotografier i gjennomsnitt bare ble brukt 58 prosent av blekket før skriveren ba om ny patron. Ved utskrift av Powerpoint-presentasjoner ble bare 47 prosent av blekket brukt.

Markedsdirektøren i Lexmark Norge, Hans Arvid Rønning, mener Epson-testen ikke gir det beste bildet av situasjonen.

— I Norge har man sluttet å teste skriverne på stress-tester som denne av to grunner. Den ene er fordi de merkene som har separat print-hode normalt vil yte 30 prosent mer ved kvantitetstester i forhold til de som har alt i en patron. Den andre grunnen er at de fleste patroner holder blekket i en svamp, slik at vi er avhengig av tyngdekraften for at blekket rett og slett får tid til å sive ned til dysene, sier Rønning.

LES OGSÅ: Billigere blekkpatroner for deg som skriver lite og sjelden