Norge

MDG åpner for omkamp om Munch-museet

MDG vil utrede kostnadene ved å bygge nytt Munch-museeum på Tøyen. - Uheldig, mener Høyre. Men SV-ordfører Marianne Borgen bedyrer at hun står ved Lambda-avtalen.

MDGs gruppeleder Harald Nissen tror det uavhengig av MDGs vedtak lørdag ville blitt en ny runde debatt om Lambda når kostnadene ved utbyggingen gjennomgås. Lørdag 13. februar ble årsmøtet i Oslo MDG avholdt på Ulsrud VGS. Foto: Christian Sørgjerd

 • Christian Sørgjerd
 • Solveig Ruud
  Journalist

Det opprinnelige Lambda-prosjektet skulle hatt byggestart i august 2015. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

Oslo-ordfører Marianne Borgen var den som sikret flertall for bygging av nytt Munch-museum i Bjørvika. Hennes «ja» kom i 2013 da hun, som var i opposisjon, overraskende inngikk avtale med Høyre, Venstre og KrF.

Nå er Borgen ordfører for SV og partiet hennes sitter i byråd med MDG, som i helgen vedtok en uttalelse som kan tyde på at de ønsker å sette avtalen i spill.

Hva koster det å bygge på Tøyen?

Men lørdag vedtok årsmøtet i Oslo MDG at partiet ønsker en ny gjennomgang av kostnadene med nytt Munch-museum. De ønsker at man skal se både på Lambda-prosjektet i Bjørvika og også utrede hva det vil koste å heller bygge et nytt museum på Tøyen.

Partiet ønsker at man skal se både på byggekostnader og de fremtidige driftskostnadene. Deretter ønsker de at man velger det alternativet som totalt sett er rimeligst.

Dermed kan det være duket for omkamp om Munch.

Tredobling av driftskostnadene

Fra før har både Rødt og Frp tatt til orde for å droppe byggingen av Lambda. Rødt har hele veien ønsket et nytt museum på Tøyen, mens Frp ønsker å ta i bruk Nasjonalgalleriet, som om få år blir stående tomt.

Et hvert forslag om å droppe Lambda er hittil blitt kontant avvist av kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

— Vi jobber nå med å kvalitetssikre tallene for driftskostnader på nytt museum i Bjørvika. Det vi lvære en del av arbeidet med nytt budsjett, skriver hun i en SMS til Aftenposten.

I fjor høst ble det klart at driftskostnadene til Lambda kommer til å bli svært høye. Driften av museet i Bjørvika er beregnet til å koste 344 millioner kroner årlig. Selv fratrukket 100 millioner i årlige låneavdrag, vil utgiftene bli tre ganger så høye som driften av dagens museum.

Er positiv til en gjennomgang

Lambda - det nye Munch-museet i Bjørvika - skal etter planen stå klart i 2019. Foto: Herreros/LPO/MIR

Harald Nissen, gruppeleder for MDG i bystyret, ønsker en gjennomgang av kostnadene velkommen.— Dette er en klar beskjed fra partiet om at vi står for det samme nå som vi gjorde forrige periode. Byrådet har også sagt at de vil gjennomgå kostnadene ved alle større byggeprosjekter i kommunen, sier Nissen.

- Men dere åpner nå for Tøyen som mulig løsning?

— Årsmøtet var helt klart på at det ønsker en slik vurdering. Som leder i bystyregruppen er det min oppgave å jobbe for det, sier Nissen.

Den felles byrådserklæringen til Ap, SV og MDG sier bare at de rødgrønne byrådet skal arbeide for å realisere nytt Munch-museum, ikke hvor det skal ligge. Kulturbyråden ønsker ikke å kommentere forslaget fra MDG.

— Det ligger et innbyggerinitativ til behandling i bystyret om det samme. Det har jeg sagt at byrådet vil kommentere hvis vi blir bedt om det av bystyret, sier Arbeidspartiets kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

SV støtter en gjennomgang

Gruppeleder for SV i Oslos bystyre, Sunniva Holmås Eidsvoll kan fortelle at SVs standpunkt i denne saken er helt tydelig.

– Vi mener er at det er veldig smart å gjennomgå kostnadene ved Lambda. Nå sitter vi i byråd, og det har vi ikke gjort på lenge. Vi overtar store prosjekter, så det å være med på gjennomgang av prosjektene er vi veldig innstilt på å gjøre, sier Holmås Eidsvoll.

Hun viser til blant annet Tøyen-avtalen som SV har signert sammen med Venstre og Høyre, og forpliktelsen om å jobbe for at museet faktisk blir til. Samtidig føyer Holmås Eidsvoll til at det skal mye til for at standpunktet endres.

– Jeg er veldig bekymret for å sette igang en prosess som forsinker byggingen veldig. Så vidt meg bekjent har det ikke kommet frem opplysninger om at kostnadene er høyere enn det vi tidligere hadde kunnskap om. Men med mindre det kommer frem noe nytt, som at det er vesentlig dyrere enn tidligere antatt, så skal det mye til for at vi endrer standpunkt, sier Holmås Eidsvoll.

Borgen: Jeg står støtt på avtalen

Ordfører Marianne Borgen gjør det klinkende klart at hun står ved avtalen hun inngikk i 2013.

— Jeg står støtt på den avtalen jeg inngikk knyttet til bygging av nytt Munchmuseum i Bjørvika og det områdeløftet vil holder på med på Tøyen. Det betyr ikke at vi ikke skal se på økonomien og få oversikt over kostnadene, sier hun.

Konfrontert med at det i avtalen mellom Ap, SV og MDG bare står at man skal realisere nytt Munch-museum, ikke hvor det skal ligge, gjentar hun forsikringen.

— Jeg står støtt på den avtalen. Vi står støtt på den, og det ikke kommet fram noen noe ny informasjon som skulle tilsi at man skulle tenke annerledes, sier hun til Aftenposten.

Høyre: Uheldig at MDG skaper usikkerhet

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, mener Munchmuseet i Bjørvika er et godt og gjennomarbeidet prosjekt, og synes der svært uheldig at MDG nå forsøker å skape ny usikkerhet om museet.

— Jeg stoler på at Munch-Tøyen-avtalen sikrer at arbeidet med museet fortsetter som planlagt. Det siste vi trenger er at fremtiden til en av verdens største kunstsamlinger sendes ut på en ny ørkenvandring. Byrådslederen bør raskt fjerne all usikkerhet og bekrefte at byrådet står bak Munchmuseet i Bjørvika, sier han.

 1. Les også

  Det nye Munch-museet vil lønne seg for Oslo | Stein Olav Henrichsen

 2. Les også

  Nye Deichman kan få like liten plass som i dag

 3. Les også

  Vil stanse Lambda inntil prisen er kjent

 4. Les også

  Arkitekter boikotter konkurranse om vikingskip

 5. Les også

  Rødt kan avgjøre Deichman-strid

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 2. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.

 3. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 4. OSLOBY

  Milliardløftene til Tøyen kan bli brutt. Foreløpig er kun millionløftene innfridd.

 5. OSLOBY

  Oslo-ordføreren vil ikke ha NRK i Tøyenparken

 6. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum