Norge

- HD DVD er borte innen tre år

Blu-ray-forkjemperne erklærte at de ville vinne HD-formatkrigen, og bli det nye DVD-formatet.

Frank Simonis, formann i Blu-ray Disc Association, erklærte at Blu-ray vil bli det nye DVD-formatet innen tre år. Foto: Anders W. Hagen

 • Anders Hagen
Les også

Pornodebut på Blu-ray

Cebit i Hannover ble i går åsted for nok en kraftig batalje i krigen om å bli det nye dominerende DVD-formatet . De to konkurrerende formatene HD DVD og Blu-ray gjøv løs på hverandre. HD DVD sa at de var best på det meste. Blu-ray sa at de hadde alt som skulle til for å skvise ut HD DVD innen 2010.

— Best og billigst

Det hele begynte med HD DVD Promotion Group erklærte at HD DVD har bedre bilde, lyd og interaktivitet enn konkurrenten Blu-ray, og dermed vil vinne formatkrigen på disse styrkene.

 • Det er det logiske formatet for alle, og ikke bare fordi det er billigere, sier Jordi Ribas, seniordirektør for HD DVD forbruker-mediateknologi hos Microsoft.

HD DVD er et samarbeid mellom blant annet Microsoft, Toshiba og filmstudioet Universial. På sin pressekonferanse brukte de et fett lydanlegg og en HD-projektor for å imponere pressefolket med mildt sagt glimrende bilde og lyd. Det ble blant annet vist HD-film i 3D, med utdelte 3D-briller til tilskuerne.

Det var vel og bra, men dessverre ble det bare noen korte glimt av hvor bra kvaliteten på HD DVD-er, noe prat om hvor godt formatet er, og en god porsjon tørrprat om hvordan filmene mastres i Tsjekkia, og andre tekniske detaljer.

Blu-ray-forkjemperne, derimot gikk ikke rundt grøten. De annonserte at de vil ha vunnet krigen i løpet av de neste tre årene, og viste ikke et eneste bilde i HD. Til gjengeld druknet ikke budskapet. Blu-ray-folket skrøt også en god del av Playstation 3.

Avfeier PS3

HD DVD-leiren på sin side, avfeide at Playstation 3, som har en Blu-ray-spiller innebygget, ville tippe konkurransen i fordel Blu-ray.

 • I USA har det vist seg at folk vil se film på en egen enhet. 40 prosent av alle som har kjøpt en HD DVD-spiller, kjøper en HD DVD-film i uka. Det er fem ganger så mange Blu-ray spilllere som HD DVD-spillere i USA, men det blir ikke solgt flere Blu-ray-filmer. Det viser at Playstation 3 er og blir en spillemaskin, sier Ken Graffeo, Universial Studios visepresident.

Universial er det eneste av de store hollywoodstudioene som har valgt HD DVD som sitt format.

Flere studioer

HD DVD-gruppen, som åpnet en europeisk avdeling i dag, har kanskje bare ett stort Hollywood-studio i ryggen, men hevder å ha langt flere mindre studioer, og flere filmtitler totalt. Mange vil finne det positivt at franske, tyske og italienske filmer er planlagt utgitt på HD DVD. Fra Blu-ray-leiren var det bare snakk om store Hollywood-titler så langt.

Det anslås at det vil utgis over 300 HD DVD-titler i løpet av året.

- HD DVD borte om tre år

Kjøpstallene for Blu-ray-filmer som ble lagt frem av Graffeo, ble møtt med protester fra Blu-ray Disc Association. De viser til tall som sier at Blu-ray-filmer "utselger" HD DVD-filmer med to til en.

 • Jeg vet ikke hvor de har disse tallene fra, men vi stoler på de uavhengige kildene som sier at Blu-ray leder på alle områder. Om tre år vil Blu-ray ha tatt over for dagens DVD-format, og HD DVD vil forsvinne, sier Frank Simonis, direktør for Blu-ray Disc Association.
 • Vi har alt gående for oss, alle ingrediense vi trenger, og begge formatene vil ikke overleve. Vi har syv av åtte store filmstudioer, og fem av dem er eksklusive for Blu-ray. 18 av de 20 mestselgende DVD-titlene i fjor er utgitt på Blu-ray, bare fem på HD-DVD. Og vi har Playstation 3, som vil drive salget av Blu-ray-filmer, sier Simonis til Forbruker.no.

PS3 driver filmsalg

Blu-rayleiren la frem tall fra en undersøkelse som omfattet svar fra 10,000 Playstation 3-eiere. 90 prosent av dem hadde sett en film på sin PS3, 80 prosent sa planla kjøpe en film, 70 prosent planla å leie en Blu-ray-film, og 76 prosent sier at de vurderer sin PS3 som den fremste videoavspilleren i hjemmet sitt.

PS3 lanseres i Norge og Europa 23. mars, og Sony venter å ha solgt totalt seks millioner av den nye spillkonsollen ved utgangen av året.

Blu-ray-folket var i det hele tatt langt mer overpå og kompromissløse i sin tro på herredømme i HD-DVD-krigen, enn det HD DVD-leiren klarte å være.

 • Det er flere selskaper som utvikler og selger Blu-ray-produkter, så det er mer konkurranse om kundene, og det vil drive prisene ned. Jeg er sterk i troen på at Blu-ray er det nye DVD-formaet alene om tre år, sier Simonis.

Det Blu-ray ikke gjorde var å lansere noen nye Blu-ray-spillere. Toshiba annonserte derimot en splitter ny HD DVD-spiller, modellen med navnet HD-EP10. Den kan spille av HD DVD-filmer i det høyeste formatet, 1080p, og har en pris på under 6000 kroner.

Og HD DVD-folket mener altså at deres filmkvalitet er bedre, på grunn av måten filmene mastres og forbehandles på, og på grunn av måten de er "kodet" på.

 • Vi har ikke sett at noen har sagt dette, men det er ny teknologi, og vi er alle i en læringsfase, var innrømmelsen fra Blu-ray Disc Association.

Les våre tester av de nye superspillerne:

 1. Les også

  Blu-ray selger flest filmer

Jordi Ribas, seniordirektør for HD DVD forbruker-mediateknologi hos Microsoft, sa at HD DVD hadde bedre bilder og bedre lyd enn Blu-ray, og dermed ble det logiske valget.

HD DVD-forkjemperen Ken Graffeo, Universial Studios visepresident, sa at Playstation 3 kun var en spillemaskin, som ville føre til lite salg av Blu-ray-filmer.

Toshiba annonserte en ny HD DVD-spiller, HD-EP10. Den kan vise film i 1080p-format, og vil koste rundt 6000 kroner.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Én film har sørget for riktig godt kinobesøk i år

 2. KULTUR
  Publisert:

  Ghostbusters-regissøren: - Den verste form for kvinnefiendtlighet jeg har opplevd i mitt liv

 3. KULTUR
  Publisert:

  Her fikk Kinas kommunistparti bestemme hvordan Tom Cruises jakke så ut

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Filmene hans slaktes ofte i Norge. Likevel stiller stjernene opp i Tommy Wirkolas nye film

 5. KULTUR
  Publisert:

  Filmene handler om London og New York. Men de er laget et helt annet sted på kloden.

 6. KULTUR
  Publisert:

  Publikum forlot salen etter sterke inntrykk. Stellan Skarsgård tok bare 100 euro for rollen.