Norge

13-åringen døde sannsynligvis på grunn av avmagring

Politiet opplyser at 13-åringen trolig døde på grunn av avmagring, men fastholder at dødsårsaken ikke er bekreftet. Moren er nå utskrevet fra sykehuset og ble deretter pågrepet.

AFT01696273-GPWCyFBn2q.jpg Foto: Grundseth Dag W

 • Tine Dommerud
 • Petter Winther
 • Lars Inge Staveland
 • Hans O. Torgersen
 • Frode Sætran

Vet du noe om denne saken, tips oss på telefon02286SMS / MMS:2286E-post:2286@aftenposten.noAnonymt / Kryptert:varsle

13-åringens mor ble mandag fraktet fra Oslo til Gjøvik for avhør, men noe formelt avhør ble ikke gjennomført mandag kveld likevel.

Politiadvokat Julie Dalsveen ønsket ikke å kommentere saken overfor Aftenpostens reporter på stedet, men bekrefter at det i morgen tirsdag vil bli gjort kjent om moren vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Morens forsvarer, Håvard Fremstad, var også ordknapp mandag kveld.

— Det har i dagkommet frem opplysninger om at siktede over flere år skal ha forsøkt å hjelpe datteren. Hva er din kommentar til det?

— Det er flere sider ved denne saken. Mye vil komme frem etterhvert, sier forsvareren til Aftenposten.

Moren utskrevet fra sykehus og pågrepet

Tidligere mandag holdt politiet en pressekonferanse:

— Når det gjelder videre utvikling i saken nå så har vi fått resultatet fra obduksjonen. Folkehelseinstituttet kan ikke komme med noen sikker dødsårsak foreløpig, men sannsynligvis dreier det seg om avmagring, sa politiadvokat Julie Dalsveen under pressekonferansen.

Dødstidspunktet er foreløpig også usikkert.

Bakgrunn: En mor er siktet etter at datteren (13) døde på en hytte i Valdres.

Moren er uskrevet fra sykehus og pågrepet

13-åringens mor er utskrevet fra sykehus og pågrepet. Kvinnen skal avhøres, opplyste Dalsveen på pressekonferansen.

- Hvorfor valgte dere å pågripe moren?

— Vi mener det er fare for bevisforspillelse, det er mange vitner som skal avgi forklaring, sa Dalsveen til Aftenposten.

Politiet har ikke avgjort om de kommer til å varetektsfengsle moren eller ikke.

Etterforskningen til politiet pågår fremdeles for fullt, og politiet har bedt om bistand fra Kripos.

— Dette er fordi det er mange vitner som skal avhøres, og fordi det er mye arbeid som står foran oss, sa Dalsveen.

Den 13 år gamle jenta ble funnet død på en hytte i Valdres på nyttårsaften.

Fylkeslegen i Oppland oppretter tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da den 13 år gamle jenta døde, melder VG.

 • Jenta (13) skal ha blitt mobbet i årevis.

Da ambulansepersonellet kom til hytta på nyttåraften fant de den 13 år gamle jenta død. Trolig døde hun av avmagring. Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve / Aftenposten

En politimann i sivil sjekket hytta fra veienVidere sa politiadvokat Dalsveen at åstedet er en hytte i Øystre Slidre, og at det var denne adressen politiet skulle sjekke 26. november etter henvendelse fra barnevernet.

— Oppdraget var å se om det var folk der, og det var det ikke slik politimannen kunne se. Han kjørte sivil politibil, og skulle ikke gi seg til kjenne etter ønske fra barnevernet. Fra veien kunne han ikke se at det var noen som opphold seg i hytta.

Det avgjørende for politiet nå blir å få klarhet i hvorfor jenta døde, og om noe kunne vært gjort annerledes for å avverge dødsfallet, presiserte Dalsveen.

— Vi vil gå gjennom dette oppdraget for å se om vi burde ha reagert på en annen måte da vi fikk denne bekymringsmeldingen, sier Dalsveen.Dalsveen sier at hun har gått gjennom denne bekymringsmeldingen på på mandag, og sier at det ikke var noe som tilsa at det var behov for nærmere undersøkelse.

Mandag ettermiddag kom teknikere fra Kripos til hytta på Valdres.

Kripos har bistått politiet i denne saken, og de ankom åstedet på mandag denne uken. Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve / Aftenposten

Bekrefter at barnevernet i kommunen var bekymretNå bekrefter ordfører i Øystre Slidre kommune at jenta bodde i bygda i en kort periode i midten av november. Ordfører Kjell Berge Melbybråten bekrefter også at barnevernet i kommunen var bekymret.

Dette kommer frem i en pressemelding sendt fra kommunen.

— Jenta har aldri vært elev i skolen i Øystre Slidre kommune, men kommunen mottok melding om hjemmeundervisning den 26. oktober. Omstendigheter rundt saken førte til at kommunen sendte en bekymringsmelding til barnevernet i november. Dette skjedde etter at jenta hadde meldt flytting til en annen kommune utenfor Valdres, skriver ordfører Kjell Berge Melbybråten og rådmann Øivind Langseth i meldingen.

Moren, som er i 40-årene, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Det var hun som ringte nødnummeret på nyttårsaften, men da personell fra luftambulansen ankom stedet, fant de jenta død.

_05A4202-MhurVlZPDS.jpg Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve / Aftenposten

– Formålsløst å komme inn på siktelsen— Jeg har snakket med klienten, og fortalt henne at jeg er oppnevnt som hennes forsvarer, sa forsvarer Håvard Fremstad.

Han forteller til Aftenposten at hun ikke fikk snakket om detaljer i saken, og heller ikke hvordan hun stiller seg til siktelsen.

— Å komme inn på siktelsen fremsto for meg som formålsløst.

Les mer om

 1. Valdres

Relevante artikler

 1. NORGE

  Moren til 13-åringen som døde på Beitostølen, er tiltalt for grov omsorgssvikt

 2. NORGE

  Helsevesenet ga forsvarlig hjelp i Lommedalen-saken

 3. NORGE

  Mor til 13-åring nekter å forklare seg

 4. NORGE

  Dramatisk start på ny runde i Valdres-saken

 5. NORGE

  Tiltalt mor på plass i retten i Valdres-saken

 6. NORGE

  Valdres-mor dømt til tre års fengsel, sier forsvarer til VG