Tvillingsøstrene som døde i Spydeberg, var under barnevernets daglige omsorg

SPYDEBERG (Aftenposten) Tvillingsøstrene som ble funnet døde i Spydeberg søndag, var 16 år gamle. De var ivaretatt av barnevernet gjennom ulike tiltak.

Politiet var til stede søndag på adressen i Spydeberg der de to jentene ble funnet døde.

To livløse tenåringsjenter ble funnet på en privat adresse i Spydeberg i Indre Østfold natt til søndag. Politiet fikk et nødanrop fra adressen. Da de kom frem, sammen med ambulanse og lege, ble det i iverksatt hjerte- og lungeredning, men livene sto ikke til å redde.

De to jentene, som nylig fylte 16 år, døde trolig av overdoser, ifølge politiet.

De omkomne er tvillingsøstre på 16 år, Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen fra Indre Østfold.

Det bekrefter politiet søndag kveld.

To menn er siktet i saken. Den ene, en mann i 20-årene, er siktet for uaktsomt drap. Han erkjenner ikke straffskyld. Den andre er en ung mann som er siktet for å ha solgt narkotika til jentene.

De understreker at det er en foreløpig siktelse da det er tidlig i etterforskningen.

Flyttet mellom ulike institusjoner

Ifølge en kilde med nært kjennskap til jentenes omgangskrets, er begge to den siste tiden blitt flyttet mellom ulike institusjoner i barnevernet.

De var begge svært aktive på sosiale medier med tusenvis av følgere. Flere følgere har allerede lagt igjen minneord på jentenes profiler.

Bufetat bekreftet søndag kveld at jentene var under ulike barneverntiltak, men at barnevernet ikke hadde overtatt omsorgen i juridisk forstand.

– Vi kan bekrefte at de to ungdommene som døde under tragiske omstendigheter nå i helgen hadde tiltak gjennom barnevernet. Vi kan også bekrefte at dette gjelder ungdommen som nå er ivaretatt av helsevesenet. sier Ingrid Pelin Berg, regiondirektør i Bufetat.

Politiet gikk fra dør til dør for å innhente informasjon etter dødsfallene.

– En forferdelig sak

Hun fortsetter:

– Vi har den dypeste medfølelse med foreldrene til ungdommene og andre pårørende, som nå opplever et stort tap og er i sorg.Alle som jobber i barnevernet blir sterkt berørt når det skjer slike svært tragiske hendelser. Nå er vårt fokus å ivareta alle involverte og berørte.

Bufetat opplyser at de ikke vil uttale seg ytterligere av hensyn til politietterforkning og taushetsplikten.

Aftenposten har vært i kontakt med ledelsen ved de to videregående skolene i Indre Østfold kommune. Jentene var ikke elever hverken ved Mysen eller Askim videregående.

Inger Marie Støen er bistandsadvokat for de pårørerende.

– Dette er en forferdelig sak, som det er veldig vanskelig for noen å sette seg inn i. De har det tungt og vanskelig og trenger ro fremover nå, sier hun til VG.

Mann siktet - erkjenner ikke straffskyld

En tredje tenåringsjente ble også funnet på adressen og fraktet til sykehus for behandling, etter å ha tatt et narkotisk stoff. Også hun hadde tiltak gjennom barnevernet, opplyser regiondirektør Ingrid Pelin Berg til NRK.

Politiet har med bistand fra Oslo politidistrikt pågrepet en ung mann mistenkt for salg av narkotika til jentene.

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som fredag eller lørdag har vært i kontakt med eller sett jentene på strekningen Oslo - Ski - Askim.

Den siktede mannen er tidligere straffedømt, ifølge VG.

Etter planen skal politiet gjennomføre avhør av både jenta på sykehuset og den siktede mannen i dag.

Kommuneoverlege: Svært uvanlig

Psykososialt kriseteam i Indre Østfold er koblet inn i saken og sitter samlet. Ordføreren i Indre Østfold, Svend Saxe Frøshaug, jobber med å få oversikt over situasjonen.

– Familiene vil bli ivaretatt, lover han.

Spydeberg menighet har åpnet kirken i bygda for alle fra klokken 14 søndag.

Ungdomsmiljøet i Spydeberg kan være hardt rammet, ifølge ordføreren.

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen ble orientert om dødsfallene søndag morgen. Ifølge han er overdosedødsfall som dette svært uvanlig.

– Jeg har aldri vært borte i slike saker med så unge mennesker, sier han.