Forbund avsluttet Märtha-samarbeid etter Verret-kritikk. Nå kan flere følge etter.

Epilepsiforbundet valgte i 2020 å ikke søke om å fortsette å ha prinsesse Märtha Louise som beskytter. Nå forklarer de at uro rundt Durek Verrett var årsaken.

Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise, her på et foredrag i Stavanger i 2019.

Prinsessen hadde i mange år vært forbundets beskytter, en tittel forbundet måtte søke om forlengelse av. I 2020 gikk dette åremålet ut, og de valgte å ikke søke om forlengelse, skriver NRK.

– Uroen rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ble en del av diskusjonen i forbundsstyret fordi vi er opptatt av skolemedisin, sier forbundsleder Bente Nordahl Langsø i Norsk Epilepsiforbund til kanalen.

Hun forklarer at styret i Epilepsiforbundet diskuterte hvorvidt kongelig anerkjennelse ville fremme deres sak, og diskusjonen endte altså med at styret valgte å ikke søke om nytt beskytterskap.

– Som pasientorganisasjon er vi opptatt av å jobbe tett med fagfolk og fremme det som er vitenskapelig bevist. Det Durek Verrett formidler, er mot vår etikk, fortsetter hun.

Nytt forbund vurderer å avslutte

– Ved vår rutinemessige gjennomgang av kongelige beskytterskap i 2020 registrerte vi at Epilepsiforbundet ikke søkte om forlengelse av prinsesse Märtha Louises beskytterskap, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff i en uttalelse til NRK.

Märtha Louise er beskytter for en rekke organisasjoner, deriblant Norges Blindeforbund, Norges Døveforbund og Norsk Revmatikerforbund. Sistnevnte sier til VG at også de vurderer å avslutte samarbeidet med prinsessen som følge av uroen.

– Beskytterskap handler om å kaste glans. Dette antyder vel at glansen i ferd med å falme litt, sier forfatter og historiker Trond Norén Isaksen til NRK.

Han mener det kan bli nødvendig å skape større avstand mellom prinsessen og kongefamilien.

– Og mellom Durek Verrett og kongefamilien når han blir medlem av den. En del av de tingene han driver med, er kanskje ikke helt forenelig med det kongehuset skal stå for og deres samlende funksjon, sier han.

Flere av forbundene prinsessen er høy beskytter for hadde rollen hennes oppe til diskusjon i 2019 etter støy rundt Märtha Louise og hennes bruk av prinsessetittelen.

– Vi har noen etiske retningslinjer, og de er sendt til Slottet. Hva hun gjør privat og hvilke forhold hun involverer seg i, kommenterer ikke vi, sa Gry Jorunn Holmen, kommunikasjonssjef i Norsk Revmatikerforbund, til ABC Nyheter den gang.

Forfatter og historiker Trond Norén Isaksen mener det kan bli behov for større avstand mellom prinsessen og kongefamilien.
Les også

Åpent brev til sjaman Durek

Skal snakke sammen

Durek Verrett har fått kritikk for måten han har opptrådt på som sjaman, også etter at han forlovet seg med Märtha Louise. Nylig hevdet han at en spesiell medaljong gjorde ham frisk etter å ha blitt smittet av korona, og medaljongen selges på hans hjemmeside for over 2.000 kroner.

I forrige uke ble kongeparet spurt om kritikken mot Verrett og om det er et problem at Verrett bruker kongelige titler og begrep i sitt kommersielle virke som sjaman.

– Jeg tror ikke det har sunket helt inn hva vi mener ennå, men vi er i prosess, og dette kommer til å løse seg etter hvert. Vi blir bedre og bedre kjent, og vi kommer til å snakke mer med ham, som vi gjør i en familie, sa kong Harald til pressen.

– Det kommer nok til å løse seg. Men jeg lover ikke at det løser seg i morgen, sa kongen videre.

Verrett sa kort tid etterpå at han har et godt forhold til sin kommende svigerfar, og at han stoler på det kongen sier.

– Han er klok, har så mye kunnskap, er så snill og sympatisk, og virkelig forstår ting. Vi snakker ut om alt. Han lytter til meg og jeg lytter til ham, sa Verrett til TV 2.