"Fjord Champion" slept tilbake til Søgne

Med sterk slagside og et osende styrehus ble «Fjord Champion» slept tilbake til Søgne søndag ettermiddag.

— Dette er et trist syn. «Fjord Champion» er rederiets svane, selv om skipet er vårt eldste, sier styreleder i Champion Shipping, Karl L. Kvalheim, til NTB.

Søndag ettermiddag ga Kystverket opp ferden mot Kristiansand hvor bunkersoljen som er om bord skal lastes om.

Årsaken var at det var fare for at tankbåten skulle synke. Skipet tok inn 150 tonn vann i timen og krenget kraftig. Derfor ble oljetankeren slept tilbake til Søgne, til grunt vann nord for Vassøy i Hundsøyfjorden.

Oljesøl

Mange tok søndagsturen ut på de ytterste oddene for å følge redningsarbeidet søndag. Sørlendingene priset strålende vintervær ekstra denne helgen. Blikkstilla har lettet redningsarbeidet og forhindret en miljøkatastrofe.

Selv om oljetankeren ikke fraktet olje da den gikk i fjæresteinene i Søgne, er det 746 tonn med bunkersolje og 83 tonn diesel om bord. Dersom oljen lekker ut, vil det gjøre ubotelig skade på miljøet.

Etter at skipet var trukket av grunn på Uvår i Søgne lørdag, ble det slept mot Kristiansand. Like vest for Flekkerøy utenfor Kristiansand måtte redningsmannskapene gi opp og snu. Bellona-leder Frederic Hauge mener det er en fornuftig avgjørelse.

— De kan ikke ta sjansen på at skipet synker på dypt vann, sier Hauge. Han har fulgt redningsaksjonen på kloss hold fra Bellona-båten «Kallinka» siden lørdag. Så langt har det ikke lekket en dråpe olje ut i den vakre skjærgården.

— Det skyldes flaks og dyktig redningsarbeid, mener Hauge.

Beredskap

«Fjord Champion» var på vei fra Liverpool til den tyske byen Rostock da det brøt ut brann om bord fredag kveld. Lørdag morgen var brannen ute av kontroll og skipet drev mot Søgne-kysten. Bellona-leder Hauge er svært kritisk til at ulykken i det hele tatt skjedde.

— Dette er nok et tilfelle hvor skip unnlater å melde ifra om vanskeligheter tidlig nok, mener han. Han er dessuten bekymret over at beredskapen er for dårlig med altfor få slepebåter tilgjengelig.

— Det er utrolig at det ikke finnes slepefartøyer tilgjengelig i Kristiansand med en så stor skipstrafikk, sier Hauge.

Gransking

Hauge fikk komme om bord i «Fjord Champion» søndag ettermiddag. Etterpå fikk han besøk av sjøfartsinspektøren i Kristiansand, William J. Bertheussen, som også har fulgt redningsarbeidet siden lørdag.

— Min jobb er å etterforske hva som har skjedd og hvorfor det skjedde, sier inspektøren til NTB. Han vil derfor ikke kommentere redningsarbeidet som pågår.

De 28 indiske besetningsmedlemmene på «Fjord Champion» ble evakuert lørdag morgen. De er innkvartert på hotell i Kristiansand i påvente av sjøforklaring som skal holdes i neste uke. Tid og sted er foreløpig ikke avklart.

«Fjord Champion» eies av Champion Shipping i Bergen som via sitt operatørselskap Champion Tankers opererer ti tankskip.