Follobanen åpnet for trafikk – igjen

Etter å ha vært stengt i over ti uker, åpnet Follobanen for normal trafikk søndag morgen.

– Det var litt utrolig. Jeg spurte konduktøren om toget virkelig gikk. Og det gikk, sa Christian Hellevang til Aftenposten da han kom med et av Follobanens første tog fra Ski til Oslo S søndag.

– Blixtunnelen mellom Oslo S og Ski er åpen for trafikk. Takk for tålmodigheten mens vi har jobbet. Velkommen tilbake til toget! skrev Bane Nor i en trafikkmelding like etter klokken 7 søndag.

Første togavgang med passasjerer gikk fra Ski til Oslo klokken 07.24.

– Det var litt utrolig. Jeg spurte konduktøren om virkelig toget gikk. Og det gikk, sa Christian Hellevang, da Aftenposten møtte ham på Oslo S søndag morgen.

Hellevang pendler daglig fra Ås.

– Hva tenkte du da Follobanen ble stengt?

– Det var en kjempeskuffelse i starten. Men vi tilpasser oss fort, sa han.

– Jeg rakk ikke å spise frokost

Follobanen måtte brått stenge 19. desember i fjor. Det var bare én uke etter at milliardprosjektet ble åpnet for trafikk. Men fra 5. mars er det etterlengtede rutetilbudet mellom Nordre Follo, Østfoldbyene og Oslo igjen på plass.

Strekningen har krevd 13 års arbeid og 36 milliarder kroner. Målet var å halvere reisetiden fra 22 minutter til 11 minutter på strekningen mellom Oslo og Ski.

Aftenposten har tidligere skrevet om det som ble kalt for «Norges dyreste minutter».

Aftenposten møtte flere passasjerer på Oslo S søndag morgen.

– Hvordan var det å ta den nye togstrekningen?

– Det var litt for kjapt. Jeg rakk ikke å spise frokost, sier Lars Berget, som var med på turen. Han hastet videre for å dra på skitur i marka.

Han forteller at han ikke har mye tålmodighet igjen for forsinkelser.

– Men akkurat nå er jeg fornøyd, sa Berget.

Ble åpnet av kongen

12. desember 2022 åpnet kong Harald togstrekningen. Men allerede da startet problemene. En feil på en sporveksel førte til problemer på Østfoldbanen. Feilen rammet også trafikken på Follobanen. Dermed ankom kong Harald og resten av følget Ski åtte minutter forsinket.

Så ble det bråstopp.

Etter bare ni dagers drift ble strekningen stanset på grunn av strømproblemer.

Nå håper Bane Nor på at de endelig kan begynne å bruke togstrekningen.

Fra venstre: Da Follobanen åpnet desember i fjord deltok ordfører i Oslo, Marianne Borgen, kronprins Haakon, kong Harald, BaneNors konsernsjef Gorm Frimannslund og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Les også

Aftenposten avslører: Bane Nor tilbød nær en halv milliard kroner ekstra for å rekke åpning av Follobanen

– Jeg forstår at ventetiden har vært lang

– Jeg er veldig glad for at de reisende endelig kan ta i bruk Follobanen fra 5. mars, det vil gjøre hverdagen enklere for tusenvis av mennesker som skal rekke jobb, skole og andre avtaler. Jeg forstår at ventetiden har vært lang, skriver jernbanedirektør Knut Sletta i en pressemelding.

Siden stengingen i desember har Bane Nor gjennomført flere testkjøringer på Follobanen.

– Vi har utført et omfattende testprogram der vi har gjennomført ulike tester, kjørt mer enn 600 testturer med tog og samlet inn og analysert måledata fra testkjøringene, sa pressesjef i Bane Nor, Anne Kirkhusmo, til NTB fredag.