Norge

Han stoppet øksedesperadoen

  • Forf>jon Hauge (foto)
  • <forf>ole Magnus Rapp <
  • Hjelp vi styrter, ropte annenpiloten idet Odd Eriksen (49) løp fremover i flyet. Asylsøkeren hugget løs på piloten med øks da Eriksen fikk tak i armen hans.

Overmannet øksemannen. Flyet var ca. 30 meter over et boligfelt i Bodø da pilotene igjen fikk kontroll over maskinen. Odd Eriksen og Trond Frantzen satt på den 34-åringe gjerningsmannen helt til flyet sto i ro på bakken. — Det var blod overalt i cockpiten. At pilotene maktet å lande er en fantastisk bragd, sier Odd Eriksen fra sykesengen i Bodø.Selv måtte han sy flere sting i hodet etter basketaket. En av rygghvirvlene er knust. - Jeg er kjempeglad for at jeg lever. Det kunne gått så mye, mye verre, sier han.De to pilotene er også innlagt på sykehuset, men ingen av dem har livstruende skader til tross for at de ble hugget med øks i hodet.

Hugget i hodet

Dramaet startet da Kato Air-flyet skulle lande i Bodø i går formiddag. Odd Eriksen satt på sete nest bakerst og leste aviser. - Jeg merket at flyet gjorde en unormal bevegelse og så en mann stå inne i cockpiten. Han har ingenting der å gjøre, tenkte jeg. - Så ble jeg oppmerksom på at det pågikk en slåsskamp der fremme. Jeg løsnet setebeltet og styrtet frem.Odd Eriksen kastet seg over mannen som var bøyd over piloten. Han prøvde først å dra mannen ut etter beltet hans. Så røsket Eriksen tak i skjorten hans så den revnet. Han forsøkte å gripe etter mannens hode, men fikk ikke tak. - Så fikk jeg armen min rundt armen hans og rykket til. I høyre hånd holdt han en øks, forteller Odd Eriksen. I cockpiten var det blod overalt. Begge flyverne hadde fått øksehugg i hode, nakke og rygg. - Jeg var ganske sikker på at det ikke kom til å gå bra med oss, sier Eriksen.

"Hjelp, vi styrter"

Mens basketaket pågikk var Dornier-flyet med ni personer ombord på vei rett mot bakken. På bakken så øyenvitner at flyet gikk i spinn med høyt turtall. Eriksen hørte at styrmannen sendte nødsignal over radioen, "Hjelp, vi styrter", gjentok han. Trond Frantzen, en av de andre passasjerene, kom til og øksemannen ble lagt i midtgangen. Frantzen holdt ham i strupetak mens Eriksen satt på 34-åringen. - Han strittet mot og lå slett ikke stille, sier Eriksen.Da pilotene fikk kontroll, var flyet ca. 30 meter over et boligfelt. Passasjerene så rett inn i husene da flyet igjen klatret oppover.I går var Odd Eriksen og de to pilotene innlagt på Nordlandssykehuset. Eriksen fikk sydd kuttene i hodet og følte seg etter forholdene i god form. Allerede fra sykebilen ringte han for å berolige kona og barna hjemme i Mosjøen. Han ringte også jobben for å avlyse planlagte møter.Eriksen er fylkesråd for næring i Nordland og leder i Nordland Arbeiderparti. Han har sittet 12 år på Stortinget. - Jeg har ikke tatt viktigere grep og beslutninger enn det jeg gjorde ombord i flyet, sier han til Aftenposten.

- Hele Bodøs helt

— Odd er hele Bodøs helt. Vi tør nesten ikke tenke på hva som kunne ha skjedd, sier hans kolleger, fylkesrådene Kjersti Markusson og Heidi Sæthre, som i går besøkte Eriksen på sykehuset.- Han er handlekraftig i politikken også. Men dette overgår alt, sier de.Selv ser han ikke på seg som noen helt. Han føler tristhet overfor gjerningsmannen. Den 34 år gamle asylsøkeren fra Algerie hadde kommet ombord i flyet i Narvik, der det ikke er sikkerhetskontroll. Med seg hadde han en øks og to kniver. Om bord i flyet skal mannen ha gitt uttrykk for at han ønsket å styrte flyet i Bodø, men overfor politiet har han sagt at han ikke husker noe.

Les også

  1. Vil vurdere å fengsle vrange asylsøkere

  2. Knuste inventar og trakasserte beboere

  3. Dramaet fremskynder sikkerhetskontroller

&lt;b&gt;Sloss. &lt;/b&gt;Fylkespolitiker Odd Eriksen var med på å avverge en katastrofe da han fikk avvæpnet øksemannen. - Han handlekraftig i politikken også. Men dette overgår alt, sier Eriksens kollega, fylkesråd Kjersti Markusson.