Justisministeren husker ikke Global Shield

Justisminister Knut Storberget sier han ikke kan huske å ha blitt informert om forbindelsen mellom Anders Behring Breivik og antiterrorsamarbeidet Global Shield.

Les også:

To dager etter terrorangrepet bekreftet PST-leder Janne Kristiansen at Behring Breivik sto på en liste over personer som hadde handlet kjemikalier i Polen.

— Dette er lister som ble utarbeidet av et internasjonalt toll- og avgiftssamarbeid. Det gjaldt en liste med 50–60 navn i forbindelse med at man undersøkte noen som skulle ha kjøpt noe fra et firma i Polen, sa Kristiansen til TV 2.

PST-lederen opplyste ikke at samarbeidet var et internasjonalt prosjekt for å stoppe handel med kjemikalier som kunne brukes til å lage terrorbomber. Bergens Tidende avslørte i forrige uke at prosjektet, kalt Global Shield, var foranledningen til at Tollvesenet sendte en navneliste til PST – der også Behring Breivik sto oppført.

Justisminister Knut Storberget sier at han ikke kan huske å ha blitt informert av PST om sammenhengen mellom Behring Breivik og antiterrorsamarbeidet.

— Global Shield ble ikke nevnt av PST da dette var oppe sist. Men var dere klar over det? Ble dere informert på det tidspunktet?

— Jeg kan ikke erindre det, sier Storberget.

Frps Per Sandberg mener Knut Storberget må begynne å snakke om sin egen rolle etter 22. juli, og mener det er på sin plass å spørre om han er rett person til å lede utformingen av Norges nye beredskap.

Sandberg er lederen av Stortingets justiskomité.

— Det er Knut Storberget som er ansvarlig for at politiet har tilstrekkelige systemer og ressurser. Jeg er kritisk til at justisministeren ennå ikke har begynt å snakke om sin egen rolle, sier Sandberg.

Han mener hendelsen 22. juli allerede kan ha avdekket en serie alvorlige brister i beredskap og rutiner.

— Man kan alltid stille spørsmål ved den enkelte tjenestemanns beslutning, men det er justisministeren som er ansvarlig for systemene og ressursene disse beslutningen er tatt med, sier Sandberg. Høyres justispolitiker André Oktay Dahl sier han ser frem mot en bred gjennomgang av beredskapen.