Norge

Disse kjøpevanene hos kjæresten irriterer oss mest

  • Kristine Grue Langset

«Må du ha en ny sykkel til 50.000 til Birken?»

«Nye sko igjen? Skapet er jo fullt!»

— For å unngå krangel gjemmer vi ting og lyver om prisen, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at halvparten av alle par krangler av og til om penger.

— 17 prosent sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde. 8 prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin. 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til, sier hun.

Hvilke kjøpevaner hos kjæresten irriterer deg? Kommentér nederst i saken.

— Vi shopper på veldig ulik måte. Ann-Lone går i butikk etter butikk, kikker og kikker og er opptatt av stil, mens jeg bare vil ha det overstått, sier australske Soe Thwaites og ler mot sin danske kone.

— Ja, det er kanskje riktig det, men så kjøper du til gjengjeld endeløse mengder med sko på nettet som du ikke kan bruke, parerer hun.- Forøvrig skaper ikke våre økonomiske vaner og forskjeller noen videre vanskeligheter for oss som par, bedyrer Ann-Lone Thwaites.

Nordea har også spurt 1000 nordmenn om hvilke økonomivaner som irriterer mest hos partneren.

— Øverst topper «Lukker øynene for den økonomiske virkeligheten i vår økonomi». Og det er menn som irriterer seg mest, forteller forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Nummer to på listen er «Gjør store innkjøp uten å snakke med meg først».

Warloe mener dette er et symptom på at man ikke prater om økonomi og har felles forståelse for hva pengene skal gå til. Slik kan man knuse partnerens drømmer i et forhold. Dyr bil (for mannen) kan fort føre til at drømmeferien (for kvinnen) ryker.

Punktet som skiller kvinner og menn mest er: «For høyt forbruk på egne hobbier». Dobbelt så mange kvinner som menn har krysset av på at dette irriterer.

LES OGSÅ:

— Mitt inntrykk er at dette irriterer kvinner: Menn som bruker altfor mye og alt for dyrt sports- og fritidsutstyr. I tillegg, menn som bruker mer penger på bilen enn på henne og familien, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 - gruppen.På den annen side: Dette irriterer menn:

— Nye sko hele tiden, når skapet og boden er full av sko fra før. Enda flere kremer og mer personlig pleie som likevel ikke gjør henne yngre. Og sist, men ikke minst: Det å være med på endeløse shoppingturer, legger Gundersen til.

Her er det som irriterer begge:

— Hun bruker mye på sminke, smykker og klær, sukker Suryamani Ghimire.

— Men du bruker mye på drinker ute og på reiser, svarer kona Niranjana Devkota Ghimire.

Enn så lenge er de unge, studerer og jobber ved siden av, de trenger ikke tenke på andre enn seg selv.

— Vi håper å få barn etter hvert, da vil fokus nok dreie over på hva barnet trenger, sier Suryamani Ghimire.

— Jenter er uten tvil flinkest til både å spare og bruke penger fornuftig, sier en samstemt venninnegjeng fra Haugesund, bestående av Hanne Bjørsen, Karina Vikse og Marita G. Pedersen.- Kjæresten min bruker mye penger på spill, XBox og lignende. Han synes nok jeg bruker mye på shopping muligens, sier Karina Vikse (18).

- I ytterste konsekvens, kan en forbrukervane som irriterer partneren, føre til brudd?

— Økonomivaner som svekker eller ødelegger økonomien kan opplagt føre til brudd. Pengeproblemer og ulike økonomiske prioriteringer er uten tvil en viktig grunn til par går fra hverandre, sier Gundersen og utdyper:

— Høyt personlig forbruk og kostbar selvrealisering som går på bekostning av familien er nok klassiske skilsmissegrunner.

— Kvinner og menn bruker og sparer penger veldig ulikt. Mens mannen råder over regningene, er kvinnen shoppingansvarlig. Hun tar seg av innkjøp av mat og drikke, interiør, gaver til felles kjente, klær til barna osv. Dette er et av momentene som kan føre til irritasjoner. For mens den ene tømmer kontoen sin hver måned, har den andre kanskje penger igjen. Skjevhetene i pengebruken bør derfor rettes opp, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomene har følgende råd for å unngå økonomiske gnisninger i parforholdet:

Dessuten, med et budsjett får begge god oversikt og man sørger for at faste utgifter dekkes inn. For å ha orden på sysakene i et forhold er det også viktig å ha samboerkontrakt, testament og livsforsikring.

Les hele saken med abonnement