Norge

PST: Vesten og Norge er fienden, kampen utkjempes i Syria

Rask radikalisering, opplæring, lavere terskel for voldsbruk og mer villig til å begå terror.

Jon Fitje Hoffmann er analysesjef i PST. Olav Olsen

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Dette er noe av det norske, svenske og danske sikkerhetsmyndigheter frykter blir resultatet når unge ekstreme islamister vender tilbake etter opphold i Syria og deltagelse i motstandskampen.

Slik karakteriserer PSTs analysesjef Jon Fitje Hoffmann situasjonen rundt nordmenn som ønsker å reise til konfliktområder, som for eksempel Syria, nå:

— Bekymringen blir ikke mindre. Det er flere som ønsker å reise ut, det er flere som gjør et forsøk på å reise ut og det er flere som reiser som kommer til konfliktområder. Samtidig er det viktig å få frem at selv om det er nye personer som ønsker å reise, er det i antall relativt få mennesker vi snakker om, sier Fitje Hoffmann.

Bekymringen vil vokse

Les også

Over 100 skandinaver har reist til motstandskamp i Syria

Han mener grunnlaget for bekymringen vil være større etter hvert som tiden går.— De som reiser uten tilknytning til Syria eller konfliktområdet, eller med en Al-Qaida-inspirasjon fordi de vil bekjempe Vesten, anser vi som å være potensielt langt farligere når de kommer tilbake fra et sånt oppdrag.

- Og personer med denne motivasjonen reiser også fra Norge?

— Ja. Retorikken til dem som drar peker allerede i utgangspunktet på at det er Vesten og Norge som er fienden, men de velger å utkjempe kampen i Syria. Ved en retur sier det seg nesten selv at et slikt opphold – der man kanskje tar liv, deltar i tortur og grusomheter – gjør noe med de fleste, sier Fitje Hoffmann.

- Har dere grunn til å tro at nordmenn har deltatt i reelle krigshandlinger eller terrorangrep i Syria?

- D et er veldig vanskelig å føre bevis for det. Samtidig kan det være mange indikasjoner på at det skjer. Det er også derfor mange av dem reiser. Det vi frykter er at de reiser med denne intensjonen. Det er ikke sikkert så mange reiser for å delta i humanitært arbeid, men samtidig reiser nok noen med en mer legitim motivasjon enn det å skulle kjempe sammen med Al-Qaida-inspirerte terrorgrupper, sier Fitje Hoffmann.

Les også

- Ikke sett et slikt omfang tidligere

Ser dere noen fellestrekk ved nordmenn som drar? — Når vi snakker om ekstreme islamister er det en radikalisering med bakgrunn i et generelt hat mot vesten, ogAl-Qaida-retorikken som ligger bak som er fellesnevneren. Bortsett fra det er det veldig få fellestrekk, og det er viktig å få frem at det er numerisk sett relativt få personer vi snakker om, sier Fitje Hoffmann.

 1. Les også

  PST: Ekstrem islamisme den alvorligste trusselen mot Norge

 2. Les også

  Regjeringen oppretter nytt kontraterror-senter

2203syria.eps

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  IS har falt, men vil ikke ligge stille | Andreas Slettholm

 2. VERDEN

  Europa «sårbar for terrorangrep fra jihadister som ikke kommer seg til Syria»

 3. NORGE

  PST opprettholder skjerpet trusselvurdering - har gjort våpenbeslag

 4. NORGE

  Terroranke: Ubaydullah Hussain dømt til fengsel i ni år, rekrutterte to personer

 5. DEBATT

  Hvorfor blir noen ekstremister?

 6. VERDEN

  Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa