Norge

Røkke: – Han ba om «ti stille-penger»

Kjell Inge Røkke forklarte seg tirsdag ettermiddag i rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen som skal ha forsøkt å presse ham for store pengesummer.

Røkke på vei inn i retten tirsdag.
  • NTB

Torpedoen Iversen skal ifølge Røkke ha krevet såkalte «ti stille-penger». Pengene var angivelig betaling for å holde tett om et oppdrag torpedoen hevder at Røkke hadde gitt ham.

Røkke forklarte at han ikke lot seg presse, og at han dermed anmeldte Iversen for utpressing. I går vitnet Røkke i rettssaken mot Iversen.

Rettstegning av Kjell Inge Røkke som vitner i Oslo tingrett tirsdag. Jan Erik «Jannik» Iversen (t.v.).

Røkke gjentok flere ganger at forsvaret forsøkte å splitte hår i sin utspørring av ham og tilbakeviste det tiltalte hadde sagt i sin forklaring.

Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å presse Røkke til å betale et tosifret millionbeløp. Han er videre tiltalt for å ha truet med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om finansmannen. Utpressingen skal ha skjedd mellom november 2017 og januar 2018.

– Han fikk mange spørsmål om forhold som ligger langt tilbake i tid og som det er vanskelig å huske. Men det viktigste for meg er hva han forklarte om det som foregikk høsten 2017 og januar 2018, som er det denne saken dreier seg om, sa aktor, politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen, til NTB etter at første rettsdag var over.

Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for å forsøkte å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp.

Strid om lydopptak

I 2001 måtte finansmannen sone en dom på 30 dagers fengsel for korrupsjon i forbindelse med at han skaffet seg et båtsertifikat i 2001. Året etter tapte han en rettssak som gjaldt tvangsutløste småaksjonærer i Aker RGI, en sak der den avdøde næringslivsadvokaten Birger Nilsen var sentral.

Tiltaltes forsvarer, Benedict de Vibe, ba retten om å få spille av opptak gjort med Røkke og hans advokat i forbindelse med et avhør gjort på hans Aker-kontor på Fornebu. Samtalen er tatt opp etter at selve avhøret er over og båndet gikk, noe Røkke var ikke klar over.

– Vi mener helt klart at Røkke ikke forteller sannheten om båtsertifikatet og småaksjonærene, påsto de Vibe.

Røkke og aktor reagerte på at opptakene ble avspilt, men forsvaret fikk fortsette.

– Jeg sa til retten at hvis formålet med den utspørringen er å svekke vitnets troverdighet på forhold som ligger 15–20 år tilbake i tid, så ser jeg ikke helt den store relevansen for hverken skyld- eller straffespørsmålet. Det virket som om dommeren var enig, men de fikk fortsette, sier aktor.

Mulig ny etterforskning

Iversen nektet for å ha forsøkt å presse Røkke for penger da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag.

Aktor sier til NTB at politiet vil gå gjennom tiltaltes forklaring med tanke på en mulig videre etterforskning. Noe av årsaken til dette er at Iversen har kommet med uttalelser i retten som påtalemyndigheten bare har vært kjent med gjennom mediene.

Rettstegning av Jan Erik «Jannik» Iversen som forklarer seg i Oslo tingrett

Tiltalte gikk kronologisk frem fra 2000 da han først fikk kontakt med Kjell Inge Røkke. Ifølge Iversen skulle finansmannen ha tilbudt ham 100 millioner kroner for å «fjerne» Christer Tromsdal. Grunnen var at han skulle være i besittelse av et lydopptak som Røkke oppfattet som svært skadelig for ham.

– Jeg blir bedt om å møte på Hotel Sube i St. Tropez. Der fikk jeg en pose med et stort pengebeløp. Det var viktig å få Tromsdal vekk fordi han kunne ødelegge karrieren hans, forklarte han.

Det endte med at Iversen skjøt Tromsdal i kneet i 2004, og ble pågrepet av politiet.

Advokat Benedict de Vibe i Oslo tingrett tirsdag formiddag. I forgrunnen advokat Kaja de Vibe Malling.

VG-artikler

Det som ifølge Iversen utløste konflikten som nå har havnet i rettssalen, var en serie VG-artikler i 2017. Der mener torpedoen at han ble fremstilt i et dårlig lys av den tidligere samboeren til Røkkes ekskone.

Etter sist å ha hatt kontakt med Kjell Inge Røkke i 2005, møttes de to igjen. Iversen forklarte at han ga Røkke et tilbud på kortstokker der det var skrevet ned 2, 3 og 4 millioner og 3, 4 og 5 år. Trakk Røkke for eksempel 2 millioner og 3 år, måtte han betale «Jannik» 2 millioner kroner i 3 år.

– Røkke sa at det er jo en direktørlønn og sa at det var bedre om vi brukte en ubehagelighetskonto han hadde, sa Iversen.

I sin forklaring gikk Iversen også løs på de to profilerte advokatene John Christian Elden og Svein Holden. Særlig sistnevnte fikk gjennomgå verbalt, noe som fikk dommeren til å be tiltalte besinne seg. Begge advokatene er innkalt som vitner i saken.

– Dette er et spill jeg er blitt dratt inn i. Det er jo derfor jeg sitter her, sa Iversen og forklarte at han har dysleksi og ADHD.

Les også

  1. Mann tiltalt for Røkke-utpressing må møte i retten

  2. Utpressingssaken: Røkke hyret tidligere polititopp som sikkerhet

Les mer om

  1. Kristian Monsen Røkke
  2. Kjell Inge Røkke
  3. Oslo tingrett
  4. Christer Tromsdal