Norge

SV kan få fire ledere

Trosser SVs landsmøte valgkomiteen og velger Heikki Holmås som SV-leder, kan det gi partiet tre nestledere.

Vinner Heikki Holmås lederkampen i SV, kan partiet åpne opp for å ha tre nestledere eller bytte ut en av dagens nestledere. Thorkildsen er tilnærmet garantert et verv, siden partiet vil ha en kvinne i ledelsen.
 • Marie Melgård

— Jeg er glad for at det var en enstemmighet om nestledervalget, det viktigste er å få på plass en dyktig nestleder. Inga Marte er den beste vi kan fremskaffe, sier en fornøyd Tora Aasland før hun gir Inga Marte Thorkildsen (35) en varm klem.

— Takk, svarer Thorkildsen.

Under en pressekonferanse på SVs partilokaler ble det i dag kjent at SVs valgkomité innstiller Thorkildsen som kandidat til nestledervervet i partiet i forkant av landsmøtet 10. mars.

Hvis valgkomiteen får det som den vil, overtar Audun Lysbakken (34) partiledervervet etter Kristin Halvorsen, og Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell (40) blir hans nestledere.

Les også

Her er SVs nye nestleder

Én + tre

Men Heikki Holmås (39) har ikke gitt opp kampen om å bli leder. Hvis landsmøtet velger ham fremfor Lysbakken, må valgkomiteen stokke om på kortene.

Aasland, som leder valgkomiteen, åpnet i dag opp for å innsette én leder og tre nestledere, eller at en av dagens nestledere må skiftes ut.

Uansett vil Thorkildsen sitte trygt i partiledelsen:

— SV kan ikke leve i en situasjon uten en kvinne i ledersiktet, sier Aasland.

Heikki Holmås vil ikke kommentere denne løsningen overfor Aftenposten:

— Det får landsmøtet bestemme, sier han.

Heller ikke Bård Vegar Solhjell ønsker å kommentere denne løsningen.

Selv vil ikke Thorkildsen flagge hvem av de to lederkandidatene hun støtter.

— Jeg vil heller ha fokus på sak enn på person, sier hun.

Kjempet mot Lysbakken

For snart 12 år siden utspilte det seg en lignende lederstrid i ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom med flere av de samme aktørene.

Da var det Thorkildsen som var innstilt som ny leder, med støtte av Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, som ble omtalt som høyrefløyen i partiet. Til slutt måtte de se seg slått av venstrefløyens Audun Lysbakken, Ingrid Fiskaa og Kari Anne Moe. Sistnevnte vant ledervervet.

Denne episoden påvirker ikke samarbeidsklimaet i en ny SV-ledelse, sier Thorkildsen. Hun vil samarbeide bra med Lysbakken hvis han blir leder:

- Jeg og Audun har utviklet et godt samarbeid, og en gjensidig tillitt. Vi har god og tett kontakt, det blir ikke noe problem å samarbeide. Det der er lenge siden, og det har vi lagt bak oss, sier Thorkildsen til Aftenposten.

Satte krav

Thorkildsen sier til Aftenposten hun fikk spørsmål av valgkomiteen en tid tilbake. Men ting har tatt tid: Rundt 25 kandidater ble foreslått, men mange svarte at de ikke var villige eller hadde mulighet til å påta seg oppgaven. Thorkildsen bekreftet tidlig at hun var interessert i vervet, men «på visse vilkår».

Det verserer rykter om at jeg skal ha spurt om barnevakt. Det stemmer ikke. Pappa har meldt seg til å være au pair. Inga Marte Thorkildsen

— Menn har takket ja til lederverv med samme, eller enda mer krevende, familiesituasjoner og jobbforhold, når de takler dette, så bør også en kvinne si ja, sier hun til Aftenposten.

Hun erkjenner at hun har satt visse krav for å si ja til jobben:

- Det verserer rykter om at jeg skal ha spurt om barnevakt. Det stemmer ikke. Pappa har meldt seg til å være au pair. Men jeg har bedt om hjelp til blant annet å svare på mail. Om det blir rådgivning eller sekretær vet jeg ikke ennå, men jeg synes det er rett og rimelig, sier hun.

— Nestlederen har satt krav før, og jeg tenker ikke å være en beskjeden kvinne og si at «det går bra». Det er viktig for meg å få dette til, og jeg har ambisjoner om fremdeles å være gift og en akseptert mor samtidig som jeg har dette vervet. Jeg trenger nok hjelp for å få gjort en skikkelig jobb, sier Thorkildsen, og peker på at Solhjell har ekstrahjelp som parlamentarisk leder, og at hvis Lysbakken blir leder vil han få en ekstra rådgiver i tillegg til rådgiverne i barne- og likestillingsdepartementet.

Bro mellom miljø- og fagbevegelsen

Thorkildsen mener SV må appellere til unge kvinnelige velgere, da de har vendt partiet ryggen. Hun vil også at SV skal knytte seg nærmere opp mot fagbevegelsen:

— Vi har ikke hatt tett nok eller hyppig nok kontakt. For LO kan det være uvant å stemme SV, og mange tror at miljøpolitikken er et hinder for arbeidsplasser. For det vil jeg si at SV aldri vil gå inn for klimapolitikk som bidrar til industriens død. Vi vil bygge bro mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen, sier hun.

 1. Les også

  Her er SVs nye nestleder

 2. Les også

  Kvinner sier nei til lederverv i SV

 3. Les også

  Går inn for Lysbakken som ny leder

Tora Aasland, leder av SVs valgkomité innstilte i dag Inga Marte Thorkildsen som partiets nye nestleder.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5