Norge

Uværet på Vest- og Sørlandet: – Tidlig på sesongen for denne typen høststorm

Årets første høststorm biter fra seg både på Sør- og Vestlandet.

Slik ser campingvognen ut etter sammenstøtet med autovernet. Foto: Odd E. Nerbø

  • Vilde Bratland Hansen
    Journalist
  • NTB

Uvær, kraftig vind og stengte veier har skapt store problemer på Vestlandet, Sørlandet, deler av Østlandet og på flere fjelloverganger søndag. Veier har vært stengt på grunn av flom, ras eller fare for ras flere steder.

Like etter klokken 16 kolliderte et tog fra Oslo til Stavanger med et tre som lå over sporet like utenfor Kongsberg. Passasjerene skal ifølge Bane Nor, ha ventet i fire timer før de kunne kjøre videre.

– Det skyldes at vi har hatt et ganske ekstremt vær. Området var preget av vær og mange trær, sier Britt Johanne Vang, pressevakt i Bane Nor.

Sørlandsbanen er nå åpnet igjen, men er fremdeles stengt mellom Nordagutu og Kongsberg. Enn så lenge er en rekvisisjonsvogn sendt for å sikre at alt er trygt for både tog og passasjerer.

Pressesjef i Vy Åge-Christoffer Lundeby beklager at det har vært store forsinkelser ved flere tog på Sørlandsbanen i dag.

Campingvogn knust i fillebiter

Bergens Tidende meldte søndag ettermiddag at Hardangerbrua er stengt etter at en campingvogn skal ha tippet over på siden og truffet autovernet. Det er ikke meldt om personskader.

– Det er vanvittige køer og broen har vært stengt i over én time. Den campingvognen er knust i fillebiter, fortalte BT-fotograf Odd E. Nerbø som har vært ved ulykkesstedet.

Ved 19-tiden er broen åpnet igjen og trafikken går som normalt.

Kø ved Hardangerbrua søndag kveld. Foto: Odd E. Nerbø

Ulykken fant sted kort tid etter at den samme broen åpnet igjen etter en annen trafikkulykke i ettermiddag.

Søndag ettermiddag meldte Vegtrafikksentralen i Hordaland om at 10 veier var stengt som følge av været. De vet enda ikke hvor lang tid det vil ta før veiene åpnes igjen, men opplyser at veitrafikksentralen foretar jevnlige vurderinger.

Vinden har nådd toppen

Tidligere søndag ble det sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vindkast for Telemark og Agder. I flere politidistrikt er det i løpet av dagen blitt meldt om veltede trær og skader på bygninger som følge av kraftig vind.

I en Twittermelding skriver Meteorologisk institutt at vinden nå har nådd toppen. De har også lagt ved et utvalg av de høyeste observasjonene av vindkast målt i løpet av dagen.

Animasjonen viser at kysten og fjellområdene er blitt rammet av de kraftigste vindkastene.

– Flere av observasjonene er gjort på fjelltopper på nær 2000-meters høyde, forteller Statsmeteorolog Marit Berger til Aftenposten.

Hun sier at de kraftige vindkastene i store deler av landet vil roe seg i løpet av noen timer. I Agder, Møre og Romsdag og i fjellet i Sør-Norge kan det ta noe lengre tid.

Kystområdene tåler mer

I løpet av dagen har det kommet meldinger om veltede trær, stengte veier og en knust campingvogn – selv i områder der vindstyrken ikke er kommet over 30 m/s. Berger forklarer at det er ikke bare styrken på vindkastene som avgjør skadeomfanget.

Kystområdene tåler mer vind enn hva som for eksempel er tilfellet på innlandet.

– På kysten er folk vant til kraftig vind. Husene er bygget etter det og trær som ikke tåler vind, har for lengst blåst bort og dødd ut, forteller hun.

Meteorologen peker på at det er annerledes på østlandet, hvor trær og skog er mer følsomme for storm. Dermed kan vindkast med lavere styrke gjøre stor skade.

Høststormsesong

Berger viser til at skadene også henger sammen med at det er ganske tidlig på sesongen for denne typen høststorm.

– Det er fremdeles blader på trærne og det er ikke frost i bakken. Det gjør at vinden tar ekstra godt, avslutter hun.

– Hva er årsaken til at stormen har rammet så store deler av landet?

– Lavtrykket som er skyld i høststormen gikk i land inn mot Trøndelag. Derfra har lavtrykket beveget seg sørover. Det er årsaken til at Nord-Norge ikke er rammet, avslutter hun.

Meteorologen har ennå ikke oversikt over om det er målt noen nye værrekorder i løpet av helgen. Det vil de først få svaret på i løpet av mandag.

180 epletrær veltet

Fruktbonde Rannveig Nakkerud bor i Hardanger og er vant med sterk vind og uvær. Epletrærne hennes er sikret med strenger på hver side av trestammene for å forhindre at de velter.

Natt til søndag blåste det imidlertid så mye at trærne likevel veltet over ende. Det har aldri skjedd før.

– Det er veldig leit. Vi hadde gledet oss slik over den gode eplehøsten i år, sier hun til Bergens Tidende.

Fruktbonden har ansvaret for 35 dekar med frukt og forteller at hun kunne fått 30- 40 000 kroner for eplene dersom alt hadde gått som planlagt. Nå må nesten 2000 kilo frukt høstes før tiden.

Fruktbonde Rannveig Nakkerud på Ystanes i Ullensvang fikk merke den kraftige vinden langs Sørfjorden natt til søndag. Foto: Odd Nerbø

Strømmangel

I Agder har over 1300 kunder mistet strømmen som følge av kraftig vind i helgen. Søndag ettermiddag hadde rundt 350 kunder fortsatt ikke fått strømmen tilbake. Dette skyldes trær som har blåst ned over linjene, ifølge Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen meldte søndag ettermiddag om at Sørlandsbanen var stengt mellom Gjerstad og Vegårshei som et resultat av strømbrudd. Vy melder nå om at Sørlandsbanen er åpen igjen.

Samtidig er flere tusen rammet av danskebåt-kanselleringer.

Og i fjellet i Sør-Norge er det hvitt.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet har siden søndag morgen vært stengt på grunn av uvær og snø. På flere andre fjelloverganger må man være forberedt på snø, sludd og kraftige byger, blant annet på Rv 7 over Hardangervidda. Snøværet vil fortsette utover uken, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Et snødekke har lagt seg over Hardangervidda, her fra et kamera nær Dyranut. Foto: Statens vegvesen

Tredje våteste septemberdøgn

Det ble en heftig våt lørdag kveld og natt til søndag for bergenserne. I løpet av det siste døgn er det kommet 75 mm regn i Bergen sentrum.

– Det er dermed det tredje våteste septemberdøgnet på våre målinger siste 50 år, opplyser vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til Aftenposten. Det er imidlertid langt unna rekorden fra 2005. Da kom det 156 millimeter fra oven.

– Men 75 millimeter er mye vann. Det tilsvarer 75 liter vann per kvadratmeter i løpet av et døgn, minner Alsvik Walløe om.

Bergen 20190914. Det var mye vann i Sædalen i Bergen og rester av snø i veikanten i helgen. Foto: Richard Halland / NTB scanpix

Det kraftige, vedvarende regnet på Vestlandet går etter hvert over til bygevær.

– Dette vil fortsette frem til søndag kveld, sier meteorologen.

Les mer om

  1. Vær
  2. Snø
  3. Ras