Norge

- Øygard åpner for å trekke seg som ordfører

Fremtiden kan bli avgjort før det ekstraordinære styremøtet mandag.

Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig over en periode på to år
  • Jon Dagsland Holgersen
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, opplyser til TV2 lørdag ettermiddag at han har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører.

Hun sier samtidig at avgjørelsen kan bli klar før mandagens ekstraordinære styremøte i Vågå Ap.

— Han er i god dialog med partiet lokalt. Det er alt jeg vil si, skriver Larsen i en SMS til Aftenposten.no.

Benektet at Øygard vil trekke seg

Larsen opplyste til Aftenposten.no lørdag formiddag at Øygard ikke ville trekke seg.

— Rune Øygard kommer ikke til å trekke seg som ordfører midt under rettssaken. Han er ekstremt skuffet over partiledelsen med Raymond Johansen i spissen, sa advokaten.

Fredag sa partisekretær Raymond Johansen i Ap at Øygard ikke kan fortsette som ordfører i Vågå, uansett hva utfallet av rettssaken blir.— Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa Raymond Johansen.

Johansen informerte fredag Vågå Arbeiderparti om dette.

Mette Yvonne Larsen har kritisert Johansen for å opptre uryddig.

- En omdømmemessig katastrofe

- Rune Øygards politiske karriere er avsluttet. Han er en omdømmemessig katastrofe; for seg selv, for Vågå kommune, for sitt parti og for hans engang så mye omtalte nettverk.

Det skriver politisk redaktør Hallvard Grotli i avisen Gudbrandsdølen Dagningen i en lederartikkel lørdag.

Til Aftenposten.no sier Grotli at hans avis vet at det vil komme frem flere fakta og bevis under rettssaken som ytterligere vil svekke Øygard, som står tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente.

- Øygard kan ikke lenger tviholde på ordførerkjedet sitt, sier Hallvard Grotli.

— Det lokale Arbeiderpartiet er under et voldsomt press fra Yongstorget, og slik jeg forstår det vil Øygards tidligere støttespillere nå innse at Øyagard ikke lenger har nødvendig tillit. I fjor ignorerte Øygard og hans nærmeste venner og politiske støttespillere alle råd om at han burde permitteres. Nå tror jeg disse stemmene har innsett at Øygard umulig kan være i posisjon og dermed må fratre. Youngstorget vil oppfatte alt annet som ordrenekt.

— Hva vil skje mandag kveld?

— Jeg tror et samlet Vågå Ap formelt vil henstille Rune Øygard om å fratre. Jeg håper for alles del at Vågå Ap ikke ser det som nødvendig å bruke tid på saksbehandling. Uavhengig av dom, vet vi nok til å konkludere med at Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Det må han nå selv innse, sier Hallvard Grotli.I sin lederkommentar skriver Grotli om Øygard:

— Han ble i en misforstått omsorg fra sitt parti i fjor høst gjenvalgt som ordfører i Vågå kommune. Allerede for tolv måneder siden begrunnet jeg hans politiske endelikt som ordfører. Den som måtte ha vært i tvil, er ikke det etter hans opptreden i Sør- Gudbrandsdal tingrett denne uken. Det er langt frem til å kunne trekke en åpenbar konklusjon om Øygard skal kjennes skyldig etter tiltalen med påfølgende fengselsstraff. Hans innsats i retten torsdag og fredag fjerner likevel enhver tvil om hans totalt manglende forutsetninger for å kunne gjeninntre i et folkevalgt ombud.

Rune Øygard nekter straffskyld for å ha begått seksuelle overgrep mot en ung jente. Rettssaken pågår nå i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Selv om Øygard ikke er blitt dømt, har nå flere i Arbeiderpartiet fått nok.

Les også

  1. - Opprivende og alvorlig

  2. Johansen: Vågå-ordføreren må gå

  3. - En himmelropende mangel på lederskjønn og menneskelig skjønn