Terrorsaken blir ferdig etterforsket i desember

Politiet har nå konkludert med at Philip Manshaus ikke hadde medhjelpere i forbindelse med moské-angrepet i Bærum. Saken vil være ferdig etterforsket innen noen uker.

Det ble løsnet flere skudd mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum under terrorangrepet i august. Saken vil være ferdig etterforsket i løpet av desember.

Mandag klokken 09 skal draps- og terrorsiktede Philip Manshaus igjen møte i fengslingsmøte i Oslo tingrett. Han er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster, som var adoptert fra Kina, og for angrepet mot en moské i Bærum i august.

Denne gangen blir fengslingsmøtet annerledes: Mens det tidligere har vært lukkede dører, vil ikke politiet be om dette mandag. Det betyr at mediene kan være til stede i retten når Manshaus forklarer seg.

22-åringen har via sin forsvarer, Unni Fries, tidligere formidlet at han ønsker å komme med en uttalelse når mediene er til stede.

Philip Manshaus (22) er siktet for drapet på sin stesøster og terrorangrepet mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum i august. Her er Manshaus sammen med sin forsvarer Unni Fries i Oslo tingrett.

– Han har tidligere signalisert at han vil gi en kort kommentar til dette med skyldspørsmålet når mediene er til stede i rettssalen, sier Fries.

– Hva kommer han til å si?

– Det kan jeg ikke forskuttere, men han har en oppfatning av det han har gjort og hvorfor han har gjort det, og vil si kort noe om hvorfor han ikke erkjenner straffskyld, svarer Fries.

Les også

Politiet mener terrorsiktedes stesøster ble drept fordi hun hadde asiatisk opphav

Nekter straffskyld

Manshaus har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Han vil også denne gangen begjære seg løslatt av retten.

– Det er naturlig å begjære seg løslatt når man ikke har lyst til å sitte i varetekt.

– Det er referatforbud fra fengslingsmøter. Hvorfor vil han da komme med en kommentar bare når pressen er til stede?

– Hvis det er åpne dører og det ikke påberopes bevisforspillelsesfare fra påtalemyndigheten, så kan det godt være at retten opphever referatforbudet, slik at det kan refereres fra innholdet i rettsmøtet, sier Fries.

Hun legger til at Manshaus ikke har noen innvendinger mot at referatforbudet oppheves.

Tungt bevæpnet politi med verneutstyr sperret av området rundt moskeen i Bærum i de dramatiske timene etter angrepet i august.
Les også

Slik overmannet de to pensjonistene 21-åringen. – Han løsnet to skudd mot meg

Politiet: Hadde ikke medhjelpere

– Vi vil ikke begjære at dørene blir lukket. Frem til nå har vi bedt om dette på grunn av bevisforspillelsesfare. Siden forrige rettsmøte har vi gått igjennom databeslag i saken og er nå ferdige med det. Det gir oss ikke noen holdepunkter for at han har hatt medhjelpere. Derfor er det ikke noe fare for at han kan kommunisere med medhjelpere, sier politiadvokat Hilde Strand.

Hun vil mandag be om at Manshaus blir fengslet for fire nye uker. Politiet vil denne gangen ikke be om andre restriksjoner som isolasjon eller brev- og besøksforbud.

– Hva vil dere mene hvis spørsmål om opphevelse av referatforbud kommer opp under rettsmøtet?

– Vi vil ta stilling til spørsmålet hvis det dukker opp, svarer Strand.

Les også

Politiet mener radikaliseringen startet sommeren 2017

Etterforskningen blir ferdig i desember

Nå som databeslag er gått igjennom, vil politiet ferdigstille sin etterforskning og sende sin innstilling til statsadvokat i løpet av desember. Politiet venter nå på den rettspsykiatriske vurderingen som er ventet i løpet av få dager.

– Politiet tar sikte på å etterforske saken ferdig i løpet av desember og sende sin vurdering til statsadvokaten, sier Strand.

Politiadvokat Hilde Strand.

Saken vil til slutt havne hos Riksadvokaten som skal ta stilling til mulig tiltale.

Hvis dette går etter tidsplanen, så vil politiet ha brukt cirka fire måneder på å etterforske saken. Det er sjeldent at drapssaker blir etterforsket i så høyt tempo.

– Dette er en høyt prioritert sak for Oslo politidistrikt. Det har vært en intens etterforskning av saken med mange etterforskere de siste månedene, sier Strand.