Norge

Høyreekstremistisk amerikaner pågrepet, 25 demonstranter anholdt på Torshov

PST stoppet amerikaneren for å unngå at han sprer radikale holdninger på ekstremistisk konferanse. 25 motdemonstranter er anholdt av politiet.

Motdemonstranter mot den høyreekstremistiske konferansen på Torshov roper «ingen rasister i våre gater».
  • Magnus Kallelid
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– En amerikansk borger ble pågrepet kl. 10.50 i dag i Oslo med hjemmel i utlendingsloven paragraf 106. Han sitter nå i forvaring og er arrestert i påvente av effektuering for bortvisning, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til Aftenposten.

Etter det Aftenposten kjenner til er det den høyreekstreme profilen Greg Johnson som er pågrepet.

Han vil bli sendt ut av landet så snart det er praktisk mulig, kanskje allerede søndag, får Aftenposten opplyst.

Under rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012 skrev han ifølge Filter Nyheter en artikkel der han hyllet terroristens begrunnelser for massedrapet i regjeringskvartalet og på Utøya.

Antisemittisk arrangement

Pågripelsen skjedde i forbindelse med en konferanse der Johnson skulle holde foredrag. Konferansen holdes av det antisemittiske og raseideologiske nettverket Scandza Forum og finner sted på Torshov i Oslo. Konferansen skulle egentlig holdes hemmelig. Nettverket har hatt lignende arrangementer i Sverige og Danmark, med høyreekstreme talere fra flere land.

Mellom 40 og 50 var møtt opp for å demonstrere mot konferansen. «Ingen rasister i våre gater», ropte de taktfast.

Ved 16.15-tiden meldte politiet at rundt 25 personer var anholdt for å ha brutt sperringene på stedet.

– De forsøkte å ta seg over sperringene, og da måtte politiet gripe inn. Vi har ikke fått melding om noen skadede, sa operasjonsleder Marianne Heidenstrøm i Oslo politidistrikt til NTB.

De anholdte er innbrakt til arrest for ordensforstyrrelser og for ikke å etterkomme pålegg gitt av politiet.

En av konferansedeltagerne kom ut og filmet motdemonstrantene. Her blir han ført bort av politiet.

PST bekymret for radikaliseringseffekt

Ifølge Filter Nyheter har den pågrepne kalt Breiviks handlinger «et kraftfullt, intelligent og velargumentert forsvar av sitt syn og handlinger». Han har ifølge nettavisen gått langt i retning av å beskrive drap på Aps politikere som legitimt virkemiddel for å bekjempe «ikke-hvit innvandring». Også en annen av foredragsholderne på konferansen har tidligere gitt sin støtte til terroristen.

I det som skal være en uttalelse fra Johnson, formidlet til Aftenposten via Hans Jørgen Lysglimt, avviser Johnson at han har støttet Breivik.

«Jeg har aldri støttet Breiviks forbrytelser. Ryktesprederne klipper og limer sitater ut
av kontekst, fra en artikkel der jeg på ingen måte forsvarte Breiviks forbrytelser – det var en tekst som drøftet Breiviks egne PÅSKUDD for forbrytelsen,» skriver han.

«Arrestasjon er drøy kost»

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for Johnson.

«Han bestrider å være noen fare for Norges sikkerhet. Han er fast bosatt i EU, og invitert for å ytre seg. Da er arrestasjon for å hindre ytringer alene drøy kost», skriver Elden i en SMS til Aftenposten.

Ifølge Elden vil amerikaneren nå reise videre til et arrangement i Portugal.

Terrorekspert og seniorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt har overfor Filter Nyheter tatt til orde for at Johnson burde vært nektet å reise inn i landet før konferansen.

PST forteller at de ikke kjenner til om det har vært eller blitt vurdert et innreiseforbud.

– Det viktigste er at han ble pågrepet før arrangementet. Han er en amerikansk borger, og vi har hovedsakelig fokus på personer som oppholder seg i Norge, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til Aftenposten.

Motdemonstrantene forsøkte flere ganger å ta seg frem til konferansestedet via sidegater, men ble stoppet av politiet.

PST planla å pågripe ham før han rakk å formidle sine holdninger på konferansen.

– Vi jobber forebyggende for å holde disse miljøene så små som mulig. Da er det viktig å stoppe radikalisatorer som kan påvirke folk og vippe dem over i en enda mer ekstrem retning. Vi har sett en bekymringsfull utvikling hos de høyreekstreme, sier Bernsen.

– Ser dere med bekymring på at det er en annen foredragsholder på konferansen som også har uttrykt støtte til terroristen?

Vi har valgt å fokusere på han som er pågrepet, svarer Bernsen.

Les mer om

  1. PST
  2. Politiet
  3. Oslo