De dramatiske bildene fra helikopteret viser hvordan fiskerne ble reddet av Hurtigruten

«Båten vil gå ned», lød nødmeldingen fra fiskebåtene. Bildene fra 330 Skvadronens helikopter viser hvordan fiskerne om bord ble reddet.

Nødmeldingen fra de to fiskerne sist fredag etterlot ikke tvil om at liv kunne være i fare.

Fiskebåten sprang lekk mellom Hammerfest og Havøysund utenfor Revsneset og var i ferd med å synke.

«Fiskebåt tar inn vann. Båten vil gå ned. To personer om bord», lød nødmeldingen som ble sendt ut.

En video publisert av Luftforsvarets 330 Skvadron viser hvorfor dette betegnes som en eksemplarisk redningsaksjon.

Mannskaper fra hurtigruteskipet MS Nordlys henter de to fiskerne om bord på det havarerte fiskefartøyet i Finnmark.

Reddet av Hurtigruten

De første som ankom havaristedet, var hurtigbåten M/S Hornøy og hurtigruten MS Nordlys.

Mens fiskerne ventet på at hjelpen skulle komme frem, hadde de klart å kjøre fiskebåten på et skjær.

Les også

Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød

Videoen, som er filmet fra et av Sea King-helikoptrene til 330 Skvadronen, viser hvordan en redningsbåt fra Hurtigruten kommer frem til havaristen. Deretter blir de to fiskerne tatt om bord.

«En eksemplarisk redningsaksjon gjennomført av dyktige mannskaper fra Hurtigruten. Samhandling på havet redder liv», skriver Luftforsvarets 330 Skvadron på Facebook.

Her ser vi et av helikoptrene til 330 Skvadronen viser redningsaksjonen sist fredag, som frivillige i Redningsselskapet, Hurtigruten, en losbåt, fiskebåter og hurtigbåten M/S Hornøy.

Kapteinen: – Mer dramatisk for dem om bord

– Vi var på vei fra Hammerfest til Havøysund da vi fikk nødmeldingen kl. 07.18, forteller kaptein Yngve Johannessen på hurtigruteskipet M/S Nordlys. De første passasjerene hadde så vidt satt seg til frokostbordet.

– Vi fikk beskjed om at vi var nærmest til å bistå havaristene 12 nautiske mil unna, og vi la om kursen 90 grader. På vei innover fikk vi beskjed fra 330 Skvadronen om at de hadde identifisert fartøyet, og at det var to mann om bord. Da vi kom frem, satte vi ut våre to hurtiggående «mann-over-bord»-båter. I tillegg kom en hurtigbåt til, som sørget for å lyse opp havaristen med lyskastere, sier Johannessen.

Mannskaper fra hurtigruteskipet M/S Nordlys henter de to fiskerne om bord på det havarerte fiskefartøyet i Finnmark.

3400 redningsaksjoner til sjøs

Bare en time etter at fiskerne sendte den første nødmeldingen utenfor kysten av Finnmark, ble de plukket om bord på Hurtigrutens båter.

– Det var klart vær, men mørkt. Bølgehøyden var ikke mer enn opp til 1,5 meter, og det blåste bare frisk bris fra sørøst. Men for dem som var om bord, var det nok langt mer dramatisk, sier kaptein Yngve Johannessen.

– 330 Skvadronen mener dere var med på en eksemplarisk redningsaksjon?

– Det er første gang jeg hører det, men det er selvfølgelig hyggelig å høre. Jeg har seilt på Hurtigruten i 20 år og kan bare huske å ha vært med på lignende to–tre ganger. Men Hurtigruten har jo 11 fartøy som seiler langs kysten, og vi utgjør slik sett en del av beredskapen.

3427 redningsaksjoner ble gjennomført til sjøs i 2018 i regi av hovedredningssentralene. Fredagens aksjon var den 144. aksjonen hittil i år.

Aksjonen ble ledet av Hovedredningssentralen Nord-Norge, og den involverte både frivillige, Hurtigruten, en losbåt, fiskebåter og hurtigbåten.

– Det kunne ikke vært gjort så mye raskere enn dette, sier redningsleder Thomas Ringen ved Hovedredningssentralen.

– Én ting er at fiskerne om bord straks ga grundig og rask informasjon. Samtidig ble nødmeldingen raskt plukket opp både på Kystradioen og nødetatene. Redningshelikopteret kom fra Banak og brukte en halvtimes tid rett over fjellet. Det er veldig positivt at alle nødetatene reagerte raskt da meldingen kom om at båten var i nød.