Lærte sangen av tante før hun ble drept på Utøya

Carina Borgund pleide å synge «Barn av regnbuen» som godnatta-sang til nevøen Theodor. 22. juli ble hun drept av Anders Behring Breivik.

Petter Borge tok med sønnen Theodor (6) til Youngstorget hvor de sang den kjente og kjære barnesangen «Barn av regnbuen». Theodor har et personlig forhold til sangen som han lærte av tanten sin som ble drept i massakren på Utøya.

Bare noen uker før Carina Borgund (18) ble drept av massedrapsmannen Anders Behring Breivik 22. juli på Utøya pleide hun å synge den kjære barnesangen «Barn av regnbuen» til nevøen Theodor (6).

Tett forhold

— Hun passet på ham ofte, og de hadde et veldig tett forhold. Carina bodde like ved, og han så henne nesten daglig, sier pappa Petter Borge mens han og sønnen legger ned roser utenfor Oslo tinghus.

— Theodor lærte sangen av henne. Jeg har også et personlig forhold til sangen. Jeg har hørt på den siden jeg var liten, og vi brukte den i min fars begravelse, sier Borge til adressa.no.

Pappa Borge var aldri i tvil da han leste om «Barn av regnbuen»-aksjonen i avisen og fikk invitasjon på Facebook.

- Jeg tok Theodor ut av barnehagen og så møtte vi opp på Youngstorget. Vi er her litt fordi Theodor mistet tanten sin på Utøya, og litt fordi det er det solidariske å gjøre, sier Borge.

Far og sønn deltok i allsangen på Youngstorget hvor nærmere 40.000 personer møtte opp i regnværet.

Det ble holdt appeller av lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, og AUF-leder Eskil Pedersen. Etter hvert beveget rose- og sangtoget seg forbi Oslo tingrett hvor rettssaken mot Anders Behring Breivik pågår.

Bearbeider sorgen

— Vi la også merke til Lillebjørn Nilsen, og Theodor fikk sitte på skuldrene mine og hadde bra utsikt over folkehavet. Jeg synes det var rørende at så mange møtte opp, og fikk en klump i halsen, sier pappaen.

Aksjonen markerte en protest etter at Anders Behring Breivik omtalte sangen som et eksempel på marxistisk indoktrinering av barn tidligere i rettssaken. Det er Lillebjørn Nilsen som har skrevet den norske teksten til sangen.— Alt som kan få Breivik til å virke dum, er det godt å bidra med, sier Borge.

Borge synes det er viktig å forsøke å forklare sønnen hva som har skjedd, og holde ham orientert om det som skjer i saken.

— Det har vært vanskelig å forklare det som har skjedd, og vi har vært på samlinger for pårørende. Denne aksjonen har vært en god måte å bearbeide sorgen til Theodor, sier Borge.