Norge

Hardangers «Golden Gate» er åpnet

På grunn av brannen i Gudvangatunnelen, blir det stor trafikk over Hardangerbrua etter de storstilte åpningsfestlighetene i dag.

 • Halvor Hegtun

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) klippet snoren klokken 12.30. Nå venter veteranbilkortesje og et omfattende kulturprogram før trafikken for herr og fru Hvermansen blir åpnet ved 15-tiden i ettermiddag.

Hundrevis av skuelystne har i mange timer vært på plass, melder Bergens Tidende, og naturligvis er det en historisk dag.

For første gang blir det mulig å ta seg fergefritt med bil fra Oslo over Hardangervidda til Bergen. Indre Hardanger har fått sitt svar på San Franciscos Golden Gate, faktisk med et hovedspenn som er 30 meter lengre enn det berømte californske. Men veien til broåpningen har vært veldig lang og kronglete:

Først nei

I 1996 sa Stortinget nei til Hardangerbro med 96 mot 71 stemmer. Ap, som satt alene med regjeringsmakten, satte tommelen ned, det samme gjorde Sps Marit Arnstad som senere er blitt samferdselsminister.

I mars 2006 gjorde Stortinget helomvending og vedtok broen. Ap, Sp og Venstre var blant dem som nå hadde snudd. Til og med SV – som nå var blitt medlem av en rødgrønn flertallsregjering – stemte ja.— SV stemmer for Hardangerbro, som vi har vært imot lokalt, regionalt og nasjonalt, forklarte samferdelspolitikeren Hallgeir Langeland.

Bomavgift

Bomavgiften er satt til 150 kroner for vanlige biler og 600 kroner for tunge kjøretøy. Skeptikerne har hele tiden hevdet at trafikken over Hardangerbroen vil bli mye mindre enn hva Stortinget har lagt til grunn fordi det finnes andre ruter til Vestlandet, uten de stadige stengningene og kolonnekjøringene på riksvei 7 over Hardangervidda vinterstid.

Men i startfasen er det ingen fare for glissen trafikk over broen:

Brannen 5. august i Gudvangatunnelen mellom Gudvangen og Flåm har ført til omkjøring og lange, lange fergekøer i Hardanger.

Fergekøene blir det slutt på nå. Båtturene m/sveler mellom Bruravik og Brimnes blir historie. Det blir feiring, ikke gravøl. I kveld blir det dans i Eidfjord idrettshall, til tonene fra Ulvik-bandet Strok, Twang Gang fra Voss og Gunslingers fra Nordheimsund.

Aftenpostens fotograf Tom A. Kolstad prøvegikk allerede i april fra det 200 meter høye brotårnet. Det var luftig.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen ville ha én hovedvei øst-vest i Norge – nå er de oppe i tre

 2. NORGE

  Trailer med lammelår tok fyr - nå hylles snarrådig sjåfør

 3. NORGE

  Dette er igjen av campingvognen vinden veltet.

 4. NORGE

  Tog med bremsefeil førte til skogbranner

 5. OSLOBY

  Femdobler bomavgiften på dager med høy forurensning

 6. NORGE

  Sjekket sikkerheten i den virkelige «Tunnelen»: – Filmen er realistisk.