Norge

Holdt Behring Breivik på Utøya hele natten

Få minutter etter Anders Behring Breivik er pågrepet mellom klokken 18.27 og 18.34 fredag 22. juli, sendes tre rutinerte polititjenestemenn fra Oslo til Utøya. De har ett oppdrag: Kom i dialog med mannen som er pågrepet, og få mest mulig informasjon raskest mulig ut av ham.

FS00002907.jpg Foto: Paal Audestad

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Allerede da massedrapsmannen blir pågrepet, vet politiet i Oslo identiteten til Behring Breivik. De er godt igang med å lese hans såkalte manifest, hvor han beskriver at han er en del av et større internasjonalt nettverk, med flere celler også i Norge.

Dialog

Politiet er bekymret for flere flere anslag. Etter at de har pågrepet 32-åringen, velger de derfor å frakte ham inn i et rom i det hvite hovedhuset på Utøya.

Grunnen til at han ikke blir fraktet vekk fra øya, er at de ser det som helt nødvendig å komme i dialog med ham så raskt som mulig for å få ut informasjon. Derfor blir det vurdert som "tap av verdifull tid" å transportere ham til fastlandet.

Ved 20-tiden, mens de siste overlevende fraktes bort etter massakren, kommer de tre polititjenestemennene fra avsnittet for spesielle oprasjoner ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til det hvite hovedhuset. De har lang erfaring med å kommunisere med risikogrupper.

Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet ledet politiets operative arbeid frem til klokken ti fredag 22. juli. - Vi fikk holdepunkter der og da som vi kunne legge til grunn i det videre operative arbeidet, sier Aas om avhørene av Anders Behring Breivik på Utøya. Foto: FRODE HANSEN

Flere handlingerDe går inn i rommet der han sitter og har én oppgave: å komme i dialog med Behring Breivik, få all mulig informasjon om det kommer flere anslag, hvor de eventuellt kommer og om flere er med.

— For oss var det avgjørende å komme i dialog med ham så raskt som mulig og få brakt på det rene om det var flere ondsinnede handlinger på gang, sier Eniar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet. Aas ledet den operative innsatsen i Oslo politidistrikt frem til klokken klokken ti, 22. juli.

De tre polititjenestemennene får relativt raskt etablert en dialog med Behring Breivik.

- Vi fikk holdepunkter der og da som vi kunne legge til grunn i det videre operative arbeidet, sir Aas.

Kontakt

Etter det Aftenposten erfarer, skal Behring Breivik ha svart på spørsmål uten videre dramatikk.

- Jeg hverken kan eller vil kommentere innholdet i samtalen av hensyn til etterforskningen, sier Aas.

I Oslo har både ledelsen i politiet og politiets beredskapstropp løpende dialog med dem som er i rommet der Behring Breivik sitter i arrest.

Klokken 18.25 den 22. juli gikk politiets beredskapstropp i land på Utøya. Mellom klokken 18.27 og 18.34 pågrep de Anders Behring Breivik og førte ham til det hvite hovedhuset hvor han ble sittende til firetiden lørdag morgen. Foto: JAN BJERKELI

CellerDa han ble pågrepet, skal Behring Breivik, ifølge politiets egne rapporter, ha sagt: "Når den tredje cellen iverksatte sine planer, kom det til å bli et helvete." Utenfor hovedhuset pågår derfor søket etter flere gjerningsmenn.

40 politifolk passer på de 69 døde personene som ligger over hele øya.

Utover hele kvelden og natten avhører de tre polititjenestemennene den pågrepne 32-åringen.

— De brukte den tiden de trengte for å få nødvendig informasjon, sier Aas.

Til fastlandet

Først grytidlig om morgenen 23. juli begynner politiet å bli sikre på at det ikke er flere gjerningsmenn på Utøya, og de tre politifolkene blir etter hvert ferdig med sitt oppdrag i hovedhuset.

Ved fire- tide om morgenen blir Anders Behring Breivik ført ut av hovedhuset, over plassen der han startet sin massakre og opp i en ventende båt som frakter ham til fastlandet.

Omtrent samtidig som politidirektør Øystein Mæland holder en pressekonferanse der han sier at minst 80 personer ble drept under massakren på Utøya, fraktes Anders Behring Breivik i bil på vei til Oslo for å bli satt i varetekt ved politihuset på Grønland.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad for kommentar til denne saken uten å lykkes.

andreas.bakke.foss@aftenposten.no

 1. Les også

  Med hat som metode

 2. Les også

  Statens ansvar

 3. Les også

  Rettssaken mot Behring Breivik kan bli TV-sendt

 4. Les også

  Behring Breivik er blitt avhørt i 130 timer

 5. Les også

  - Jeg vil ha fullstendig ytringsfrihet for Behring Breivik

Relevante artikler

 1. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 2. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 3. NORGE

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 4. NORGE

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 5. NORGE

  De dramatiske timene

 6. NORGE

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.