Norge

Mattilsynet: Hunden må ha god plass til å bevege seg når den er alene hjemme

Sverige innfører strengere restriksjoner på hund i bur. Mattilsynet i Norge ønsker heller ikke at hunden er i et lite, trangt bur hjemme når man er på jobb.

– Får hunder god mosjon og mental stimuli hver dag, roer de seg på dagtid, sier dyrepleier Greta Hegerland Oldfield med blandingshunden Luna, welsh springer spanielene Bianca og Mimmi og dvergspinscheren Idunn.
 • Bethen Steenbuch
  Journalist

Når dvergpincheren Idunn er alene hjemme, baser hun i doen til familiens katt.

– De andre hundene mine får ikke slike ideer. Men når man får en hund i huset, skal man ikke sammenligne den med andre. Noen sover mye når eier er på jobb. Andre må hundesikre boligen. Det er en del av det å ha hund, sier hundeeier og dyrepleier Greta Hegerland Oldfield.

Mange har fått seg hund, og mange står på liste for valp nå, forteller oppdrettere til Aftenposten. Når vi er mye hjemme, er det lettere å ha hund. Når man skal på jobben, dukker spørsmålet opp om hvor hunden skal være. Mattilsynet anbefaler hundeeiere å lese Mattilsynets råd.

Hunden skal ha god plass til naturlig bevegelse

Mattilsynet aksepterer ikke å lukke inn hunden i et lite, trangt bur og la den være der en hel arbeidsdag.

– Voksne hunder som er vant til å være alene hjemme, bør få gå fritt rundt, når eier er borte. Noen ganger, for eksempel i valpeperioden, kan det være behov for et avgrenset sted, sier rådgiver Maria Været Veggeland, seksjon dyrevelferd i Mattilsynet. De sier videre:

 • For å få nok plass til naturlig bevegelse og adferd, slik loven krever, trenger en liten hund minst 2 m² og en stor hund minst 5 m². Det beste for hunden er vanligvis å gå fritt rundt i hele eller deler av boligen.
 • Er det nødvendig å begrense området hunden kan oppholde seg på, må den likevel ha nok plass til naturlig bevegelse. I praksis betyr det at hunden må kunne stå oppreist, snu seg rundt, ligge i naturlig stilling, strekke seg, endre liggestilling og regulere temperaturen ved å velge mellom ulike underlag å ligge på, for eksempel mellom madrass og gulv.

– Hvorfor er ikke dette gjort mer kjent?

– Vi er tydelig i vår informasjon direkte til hundeeiere. Vi oppfordrer hundeeiere til å holde hund i et levemiljø som oppfyller basale behov, som mulighet til å bevege seg naturlig. Det kan de ikke i små bur, sier Veggeland.

Når Mattilsynet oppdager hundehold der hunder daglig stenges i bur en hel arbeidsdag, gir de først veiledning. Ved behov pålegger de hundeeieren å tilby hunden større plass.

Slik hundesikrer du boligen

Når Oldfield skal på jobb, snur hun kattedoen inn mot veggen. Når hun er hjemme, får dvergpinscheren Idunn hvile litt i buret. Mange eiere bruker buret som hundens faste plass hjemme og lar hunden gå ut og inn i buret som den vil.

– Idunn liker å være der i fred for de andre. Men hvis jeg prøver å sette Bianca eller Mimmi inn i buret, får de panikk. Hunder er forskjellige. Man må finne ut om hunden tåler å være i bur i det hele tatt, sier dyrepleieren.

I jobben har hun sett at hunder blir stive i muskler og ledd av å ligge for mye i bur med lite mulighet for bevegelse.

– Du kan hundesikre boligen din. Da får hunden få beveget seg, mens du er på jobben, sier dyrepleieren.

– Stritter hunden imot eller piper i buret, skal den ikke ha bur som oppholdssted med lukket dør, heller ikke om natten, sier dyrepleier i Anicura, Greta Hegerland Oldfield, her med Idunn.
Hvis du skal være borte en arbeidsdag, bør hunden være i et avgrenset område av boligen eller gå løs overalt, sier dyrepleier Greta Hegerland Oldfield med Bianca, Mimmi, Idunn og Luna.

Naturlig for hunder å være redde for å være alene

Monica Heggelund, fagansvarlig i Evidensia i Norge, synes hund og bur er et omfattende tema:

– Generelt har debatten to scenarioer: Den ene er om hunden skal være i bur mens den er alene hjemme, dvs. minst åtte timer i løpet av en dag. Den andre er om hunden skal være i bur om natten.

– Hva er dine svar?

– Når vi skaffer oss et dyr, må vi være villige til at det også har konsekvenser som ikke er positive. Hunder har væremåter som er naturlig for dem. Det er hundens totale livssituasjon gjennom uken som må vurderes. Det vesentlige er at hunden får dekket sine mentale og fysiske behov. Da er bur i enkelte perioder ikke et problem, hvis buret er stort nok. Samtidig er det ingen tvil om at vi veterinærer ser skader på klør og tenner hos hunder som åpenbart ikke har det bra i bur, sier hun.

Noen hunder prøver å bryte seg ut. Andre er redde for å være alene. Da hjelper det ikke om de har gått lang tur før de settes i bur.

– Slik separasjonsangst er en vanlig grunn til at hunder ødelegger ting, når de er alene. Da må man se denne underliggende årsaken og gjøre det mulig at hunden går løs hjemme, sier Monica Heggelund.

Les også

 1. Slik redder du dyr som er etterlatt i en varm bil

 2. Slik aktiviserer du valpen inne og ute

 3. Mattilsynet: Det er ingen hunder som skal være ute hele tiden

Les mer om

 1. Hund
 2. Dyrehelse
 3. Kjæledyr
 4. Hundehold
 5. Familie