Norge

Gratisfilm på Popcorn Time er ulovlig likevel

Trodde du det var lovlig å se filmer gratis via denne superpopulære nettjenesten? I så fall er det faktisk helt forståelig at du har misforstått. Men etter at du har lest denne artikkelen, har du ingen unnskyldning lenger.

Bildet er fra Popcorn Times Youtube-video i anledning ettårsjubileet 14. mars i år.
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

Tjenesten Popcorn Time har på bare litt over et år fått 315.000 ukentlige brukere i Norge. Nordmenn søker mer etter denne tjenesten enn etter HBO, som etter manges mening har de beste TV-seriene i verden.

Ikke tid til å lese saken nå? Skur på lyden her og lytt mens du gjør noe annet:

Helt nye filmer er helt gratis

Forskjellen er at HBO koster penger. Brukerne av Popcorn Time ser gratis, men er bare et klikk unna de aller nyeste Hollywood-filmene. I noen tilfeller kan de se filmer som ikke engang har kommet på kino her i landet.

Det store problemet er selvsagt at alt innholdet er piratkopier. Men det skulle du ikke tro. Mens beryktede The Pirate Bay var full av kryptiske tekster uten bilder og hadde linker som bare delvis fungerte, er Popcorn Time om mulig enda enklere å bruke enn den lovlige suksesstjenesten Netflix.

Et klikk på et lekkert «DVD-cover» er nok, så er du ekte pirat.

Et klikk på ønsket film, og den starter. Brukervennligheten er blant årsakene til popcorn Times suksess.

Kvaliteten er oftest helt strålende, og som regel vesentlig bedre enn en DVD-film. Det er også lett å overføre signalet trådløst til den store TV-en. Alt du trenger er en smartmobil eller et nettbrett, og en Apple TV eller Chromecast. PC er ikke lenger nødvendig.

Piratfilmtittere i god tro

Mens bruk av piratmusikk er kraftig redusert på grunn av gode, lovlige strømmealternativer, er titting på ulovlig kopiert film fortsatt stort, ikke minst på grunn av Popcorn Times vekst.

Det pussige er at mange av brukerne faktisk kan påberope seg å ha vært i en slags god tro.

Popcorn Time lagrer ingen ulovlige filmer på maskinen din når du lukker programmet, og derfor har mange regnet den som en strømmetjeneste. I den nye åndsverkloven fra et par år tilbake fikk strømmetjenester en spesiell beskyttelse, og ble eksplisitt utpekt som lovlige.

I 2011 uttalte kulturdepartementet at det ikke er forbudt å se piratfilm eller piratkopierte TV-serier, så lenge det er snakk om strømmet innhold og ikke en fil man laster ned. Men i løpet av de siste månedene har det vist seg at dette slett ikke er så enkelt.

Dagsrevyen gikk i baret

sent som i januar i år kjørte Dagsrevyen en sakder det fremgikk at strømming av film via Popcorn Time ikke er ulovlig for brukerne. Redaksjonen lot til og med en bruker stå frem under fullt navn for å fortelle at han brukte tjenesten.

At Dagsrevyen på denne måten gikk i baret var heller ikke så rart, fordi Jon Wessel-Aas , en av de mest erfarne advokatene innen norsk opphavsrett og tidligere NRK-advokat, erklærte i den samme saken at det ikke var ulovlig for brukerne å se på de opplagt ulovlig kopierte gratisfilmene.

Juristene har snudd, du kan bli tatt

Utover vinteren og våren har bruken av Popcorn Time ikke overraskende økt kraftig. Men nå kommer juristene med en helt annen tolkning av saken. Jon-Wessel Aas henviser nå til sin kollega Magnus Ødegaard, og da er svaret et ganske annet:

— Jeg opplever at bruk av Popcorn Time er ulovlig. Jeg anbefaler brukeren ikke å bruke tjenesten. Det er risiko for å bli tatt. Det finnes selskaper som har midler til å gå etter den ulovlige bruken og stoppe den.

Ødegaard mener videre at det er Kulturdepartementet som må være veiledende om lovligheten i denne saken.

Også Kulturdepartementet har ombestemt seg

Når Aftenposten nå spør om en uttalelse derfra om lovligheten, får vi også der et helt annet svar:

- Popcorn Time benytter etter hva vi har fått opplyst Bit Torrent-teknologi, som betyr at du som seer også deler biter av filmene du ser på videre til andre. Brukeren er med dette en såkalt seeder, eller deler, for andre som bruker tjenesten.

Delingsteknologi er ikke ulovlig i seg selv, NRK har for eksempel prøvd ut lovlige delingstjenester. Men når rettighetshaveren av innholdet ikke får betalt, er det ulovlig å dele materialet videre.

Som bruker bidrar man dermed til tilgjengeliggjøring for allmennheten. Dette er straffbart etter åndsverkloven. Hvis ikke Popcorn Time har rettigheter til å tilby de åndsverkene de gjør tilgjengelig gjennom tjenesten, er det et lovbrudd for forbrukerne å bruke dem.

Det er statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag som skriver dette i en e-post til Aftenposten. Departementet gjennomgår nå hele åndsverkloven og kommer til å legge frem et høringsutkast til en «forenklet og modernisert» lov i løpet av året.

Flere hadde misforstått

Det ser ut til at forvirringen skyldes at de som har uttalt seg tidligere ikke har skjønt hva Popcorn Time er.

Å gjøre ulovlige kopier tilgjengelig for allmennheten, er helt klart ikke lov. Juristene har tolket loven slik at siden Popcorn Time er en strømmetjeneste, innebærer ikke tittingen at man tilgjengeliggjør en piratkopi for allmennheten. I stedet lagrer brukeren bare midlertidig hos seg selv.

Men det som hele tiden har vært realiteten, er at brukerne av Popcorn Time sender det de ser ut til andre, fremmede brukere. Selv om de ikke engang ser en hel film, vil de oftest dele en ulovlig kopi med allmennheten. Hvis ikke brukerne selv også delte ut de ulovlige kopiene, ville tjenesten stoppe helt opp.

image001_81-XWomoiBGwn.jpg

Fungerer på samme måte som Pirate BayDet er nemlig ingen sentral server som deler ut selve filene. Popcorn Time er bare et mer fancy vindu inn til akkurat de samme bit torrent-filene som ligger på The Pirate Bay og andre piratsteder.

Akkurat som med The Pirate Bay er det brukerne selv som deler piratkopiene seg imellom, mens sentralen bare inneholder en oversikt over hvem som har hva.

Selv om filene normalt blir slettet når folk skrur av programmet, er det mange nok som lar det stå på til at filmutvalget blir stort og godt. Hvem som i utgangspunktet legger ut piratkopiene, er ofte ikke godt å si, fordi de gjemmer seg bak anonyme identiteter.

Jusprofessor: Ingen tvil lenger

Olav Torvund er blant dem som tidligere er sitert av flere på at Popcorn Time er lovlig eller i en gråsone. Men nå sier jusprofessoren at det ikke er noen tvil:

– Om det hadde vært en ren strømmetjeneste som virker uten at du samtidig deler, ville Popcorn Time vært tillatt. Men siden tjenesten er bygget slik at du deler videre til allmennheten, er bruk av tjenesten ikke tillatt likevel, sier han nå.

Brukerne har hittil vært i god tro

Det spesielle med tilfellet Popcorn Time, er at brukerne som har benyttet tjenesten til nå, neppe kan straffes. Årsaken er at det har vært offentlig formidlet at tjenesten er lovlig for brukerne. Statssekretæren sier det slik:

— Dersom det er allment kjent at det er ulovlig materiale og viderespredning, som med Popcorn Time, er brukeren ikke lenger i god tro, sier Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Med andre ord: Etter at du har lest denne saken, kan du altså ikke sies å være i god tro.

Venter med å ta sluttbrukere

Rettighetsalliansen representerer norsk filmbransje, og har lenge fortvilt over tvetydige signaler fra departementet. Leder Willy Johansen sier at de som har brukt Popcorn Time til nå ikke vil bli forfulgt, nettopp på grunn av uklarheten.

— Vi håper i det lengste at vi slipper å måtte ta sluttbrukeren. Men det er klart at om dette ikke stopper, har vi ikke noe valg. De fleste er nå klar over at de gjør noe ulovlig, men mange fortsetter fordi «alle andre gjør det», sier han.

Lett å finne ut hvem som tyvtitter

Det mange fildelere kanskje ikke er helt klar over, er at IP-adressen deres er tydelig for alle andre på nettverket, også rettighetshavernes advokater.

Åndsverkloven ble strammet inn for to år siden. Da ble det lettere for rettighetshavere å spore og få utlevert identiteten til fildelere fra internettleverandører. Fra da av kunne også en domstol sperre tjenester som åpenbart har mye opphavsrettslig beskyttet materiale.

Men på to år har ikke rettighetshaverne lansert et eneste utspill mot sluttbrukere, så vidt Aftenposten kjenner til.

Tungt å få dom

Rettighetsalliansen sporer og lagrer fortløpende IP-adresser til norske fildelere. Etter at åndsverkloven ble oppdatert, skulle det også bli lettere å ta syndere. Likevel kjenner ikke juristene vi har snakket med noen tilfeller hvor sluttbrukere er tatt, etter at den nye loven ble vedtatt.

Men hva med muligheten til å sperre pirattjenester, dette «filteret» som skulle gjøre det mulig å fjerne tjenester som The Pirate Bay?

To år etter at muligheten kom, har fortsatt ingen forsøkt å sperre en pirattjeneste i Norge. Willy Johansen forklarer hvorfor:

Vanskelig å sperre pirattjenester

— Problemet er at vi ifølge lovverket må ha en rettskraftig dom før vi kan be en internettleverandør om å sperre en side. Det stilles svært strenge krav til den som skal gå rettens vei på denne måten. Om vi vinner frem, må vi likevel betale våre omkostninger selv. Ingen frittstående rettighetshavere i Norge har muligheten, fordi de ikke har økonomi til det. Det koster å gå til tingretten. Skal vi klare å stoppe noe, må det stå en samlet bransje bak søksmålet. Det krever en veldig detaljert bevisføring, sier Johansen.

Har forberedt sak i to år

I to år har Rettighetsalliansen like fullt jobbet med å føre bevis for en slik sak, som etter planen blir gjort kjent om noen uker. Men det dreier seg ikke om Popcorn Time.

– Saken vi har jobbet med startet allerede før Popcorn Time eksisterte. Problemet er at bevisføringen er så omfattende at hele fenomenet Popcorn Time har kunnet oppstå i tiden vi har brukt på å samle bevis for forrige tjeneste, sier Johansen.

Bakmennene er anonyme

Truslene fra rettighetshavere skremmer ikke bakmennene i Popcorn Time. I motsetning til The Pirate Bay, som offentlig sto frem, har de holdt seg anonyme.

Etter at Popcorn Time ble utviklet av to argentinske gutter, klarte Sony å få stengt hele tjenesten. Men koden som gjør fildelingen mulig, lekket likevel ut. I dag utvikles programmet videre av en rekke forskjellige, stort sett anonyme team som har hver sin utgave.

  • I videoen under kan du se hvordan Popcorn-gjengen feiret ettårsdagen i mars i år:

— Vi gjør det ikke for pengene

Bakmennene er faktisk mulige å nå, på e-post. Den anonyme talspersonen på det svenskregistrert www.popcorn-time.se sier at ingen i teamet tjener penger på arbeidet.

- Vi har aldri, og kommer aldri, til å tjene penger på brukerne våre. Prosjektets suksess har vært så fenomenal og overraskende at vi nå gjør dette for våre herlige brukere, som applauderer oss og gir oss så mye støtte og kjærlighet, skriver talspersonen på engelsk.

«Hens» team tilbyr til og med gratis VPN, en tjeneste som gjør det mulig for brukerne å skjule hvem de er. Det eneste som da blir tydelig for opphavsrettshaverne, er at trafikken kommer fra en såkalt proxy-server, som gjerne ligger i et annet land enn brukerens.

VPN-leverandørene oppgir gjerne at de har ingen eller svært liten logging av sin trafikk, og dermed blir det i mange tilfeller helt umulig for rettighetshaverne å finne ut hvem som deler piratfilm.

Britiske nettleverandører må blokkere piratenes hjemmesider

Like fullt har en domstol i Storbritannia gått med på kravene fra rettighetshaverne om at øyrikets nettleverandører må blokkere sider som www.popcorn-time.se, som gjør det mulig å laste ned selve Popcorn Time-programmet. Dette er nødvendig for å dele film via tjenesten.

Det er likevel tvilsomt hvor effektivt dette tiltaket vil være, ettersom alle som allerede har programvaren, eller klarer å skaffe den via andre omveier, ikke blir berørt.

Les også:

Les også

Piratstrømming fordoblet på et år

Kommentar av Erlend Loe:

Les også

«La Popcorn Time kjøre hele filmbransjen i senk. La hele driten krasje»

Lytterne er blitt lovlydige:

Les også

Ulovlig musikknedlasting er nesten borte