Fjerner statlig støtte til Islamsk Råd Norge
Den årlige utbetalingen på 1,3 millioner kroner til Islamsk Råd Norge stoppes, melder Kulturdepartementet.
– Tilliten til Islamsk Råd Norge (IRN) er ikke lenger til stede, uttaler kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), i en pressemelding.
– Religionsdialog er et avgjørende bidrag til integrering. Derfor har regjeringen økt midlene til dette formålet. Det er nå vesentlig tvil om hvorvidt IRN bidrar til å oppfylle formålet, og derfor velger regjeringen å stoppe driftsstøtten til IRN, sier Hofstad Helleland.
Kulturdepartementet har holdt tilbake støtte til Islamsk Råd Norge etter flere omstridte saker.
Styrebråk og nikab-ansettelse
Islamsk Råd har vært under økende press etter mye uenigheter rundt og i rådet det siste året.
Bråket i den islamske paraplyorganisasjonen, som ifølge egne opplysninger representerer ca. 80.000 medlemmer, fikk mye oppmerksomhet da det forrige styret trakk seg i protest mot at rådet ikke ville si opp generalsekretær Mehtab Afsar.
- Abid Raja: Islamsk Råd-sjefen må trekke seg umiddelbart
Det ble ikke mindre oppstyr da Klassekampen brakte nyheten om at IRN hadde valgt å ansette en kvinne som bruker det ansiktsdekkende plagget nikab. Leyla Hasic ble ansatt i en stilling som blant annet innebærer kommunikasjonsarbeid.
- Ønsker ny, muslimsk organisasjon: Her er et av Norges mektigste muslimske ektepar
– Står i veien for dialog
– Konfliktene i og rundt IRN får tydelige konsekvenser for organisasjonens evne til å gjøre det de får penger for å gjøre. Trosdialogen er for viktig til at IRN skal få stå i veien, sier kulturministeren i pressemeldingen mandag.
Pengene vil med Stortingets tilslutning bli lyst ut til andre dialogformål, melder Kulturdepartementet.
– Regjeringen ønsker mer religionsdialog og vil heller at pengene går til støtte til dialogprosjekter, som vi ser gode eksempler på rundt omkring i landet, slik at flere involveres i dette viktige arbeidet, uttaler Hofstad Helleland.