Norge

Hepatitt C-pasienter må vente på behandling: Medisiner som koster 540.000 i Norge koster 7500 i Skottland

Mange norske hepatitt C-pasienter må vente lenge på behandling. En årsak er dyr medisin grunnet en monopolsituasjon, ifølge Klassekampen.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
  • NTB

Mellom 15.000 og 20.000 nordmenn lever med kronisk hepatitt C. Behandlingen av sykdommen er en tolvukers kur som koster rundt 540.000 kroner fordi det amerikanske farmasøytselskapet Gilead Sciences har monopol på medisinene i Norge, skriver avisen.

På grunn av kostnadene får ikke 60 prosent av dem som lever med hepatitt C tilgang til medisin før de har tydelige tegn på leverskader. Sykdommen er spesielt utbredt blant tidligere og aktive rusmisbrukere.

Ronny Bjørnestad, leder i Prolar, en organisasjon som blant annet driver med opplysning rundt sykdommen, drar selv til utlandet for behandling. Han fant de samme medisinene hos en produsent i Bangladesh til 7.500 kroner, og fikk dem sendt til en venn i Skottland. Om noen dager reiser han dit. Så lenge han starter kuren der, vil han ha lov til å ta med medisinene tilbake til Norge.

– Hadde det vært en sykdom som rammet en mer ressurssterk gruppe, hadde det aldri blitt akseptert, sier han om prislappen på medisinene i Norge.

Overlege Olav Dalgard ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus sier prisene i Norge er umoralsk høye.

– Hadde vi hatt billigere medisiner, ville vi anbefalt behandling av langt flere på et mye tidligere tidspunkt. Det ville hindret mulighetene for smitte, sier han.

Klassekampen har kontaktet Gilead Sciences for kommentar, men har ikke fått svar.