Norge

UDI venter opptil 25.000 asylsøkere i år

Det kom 4904 asylsøkere til Norge i september, fire ganger så mange som i samme måned i fjor. – Vi antar at det vil komme mer enn 30.000 asylsøkere neste år, sier UDI-direktør Frode Forfang.

  • Håkon Letvik
  • Ntb

UDIs anslag ble lagt frem sammen med asyltallene for september. Det ble registrert 4904 asylsøkere i august, og dermed er det totale tallet hittil i år kommet opp i 13.246. Det er 4500 flere enn i samme periode i fjor. I hele 2014 søkte 11.500 personer asyl i Norge, og UDI trodde opprinnelig at tallet for i år ville bli noe lavere.

I løpet av sommeren og høsten der det imidlertid blitt klart at flyktningkrisen verden opplever, også har kommet til Norge.

– Tendensen er at antallet asylsøkere fortsetter å øke. Vi anslår at det vil komme mellom 20.000 og 25.000 asylsøkere i år, sier Frode Forfang, direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI).

Flere irakere

I september kom det 2.631 syriske asylsøkere, 632 afghanske, 404 eritreiske, 125 statsløse og 114 fra Etiopia.

Nytt i september i år er at det kommer stadig flere asylsøkere fra Irak.

– Dette er en tendens vi også ser i Sverige og særlig Finland, der flertallet av asylsøkerne er fra Irak, sier Forfang.

Det kom nesten tre ganger så mange irakere i september (548) som det gjorde i årets åtte første måneder tilsammen (197).

Vesentlig høyere?

– For neste år antar vi at det vil komme mer enn 30.000 asylsøkere. Samtidig kan vi ikke utelukke scenarioer der antallet blir vesentlig høyere, men det kan også bli lavere igjen, sier UDI-direktøren.

Til sammenligning mottok Sverige 24.000 asylsøkere bare i september i år, og Finland 11.000.

Mens Tysklands regjering i august antok at det i år vil komme 800 000 asylsøkere, skriver avisen Bild at hemmelige beregninger nå går ut på at 1,5 millioner asylsøkere vil komme til landet i løpet av året.

Kort tid etter august-anslagene anslo visekansler og leder i SPD, Sigmar Gabriel, antallet til en million.

Forrige helg gikk innenriksministeren i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Lorenz Caffier (CDU) ut med et anslag på fra 1,2 – 1,5 millioner i 2015, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel, som ikke får anslaget på 1,5 millioner bekreftet fra tyske myndigheter.

Tyrkia kan få nøkkelrolle

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i et intervju med Deutschlandfunk søndag at hun ville at Tyrkia kommer sterkere inn i løsningen av flyktningeproblemet. Hun fastholdt at Tyskland bare må løse utfordringen med de mange flyktningene, selv om det er vanskelig mange steder.

I mange tyske byer og tettsteder er alle mottak overfylte. Idrettshaller, messehaller og til og med offentlige garasjer er tatt i bruk og hundrevis av flyktninger ligger på feltsenger side om side.

Delstaten Hamburg vedtok sist uke at privateide, tomme næringslivsbygg kan beslaglegges midlertidig for å huse flyktninger, og delstatene Bremen og Berlin vurderer det samme. Til nå har det kommet 20.000 flyktninger til Hamburg, og i midten av forrige uke måtte 500 av dem overnatte under åpen himmel fordi det ikke var noe sted å innkvartere dem.

-Tilstrømningen må begrenses

Landets finansminister Wolfgang Schauble (CDU) sa i et intervju med TV-kanalen ZDF søndag kveld at den store tilstrømningen av flyktninger til Europa må begrenses, men at det ikke kan skje med gjerder og piggtråd, slik Ungarn har forsøkt. Finansministeren, som er en av Merkels nære fortrolige, sa at EU jobber under høytrykk for å finne løsninger.

-Vi vil føre samtaler med Tyrkia, sa Schauble, uten å gi nærmere detaljer.

Flyktningesaken er det heteste politiske tema i Tyskland for tiden. Debatten er ikke blitt mindre etter at det er kjent med at det senere kan komme mellom fire og åtte familiemedlemmer til hver enslig flyktning som får asyl og dermed rett til familiegjenforening.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var mandag i Brussel for samtaler med EU-ledelsen, presidenten for EU-parlamentet Martin Schulz, EU-rådsspräsident Donald Tusk og sjefen for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker.

Seks leirer med plass til to millioner flyktninger

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skrev søndag at EU vil finansiere seks store flyktningeleire i Tyrkia på grensen mot Syria med plass til to millioner flyktninger. Ifølge avisen skal EU også gi støtte til Tyrkia for bedre kontroll av grensen mot Hellas.

Hensikten med de store leirene skal være at tyrkiske myndigheter, med hjelp fra EU, skal kunne sile ut dem som er virkelige flyktninger og kan ha rett til politisk asyl.

Dermed skal mange flyktninger slippe å risikere livet på sin ferd til Europa, og såkalte økonomiske flyktninger uten beskyttelsesbehov kan avvises uten omfattende saksbehandling.

UDI: -Trenger større budsjett

UDI-sjef Frode Forfang opplyste til NTB i helgen at direktoratet trenger et betydelig større budsjett og langt flere saksbehandlere neste år for å kunne håndtere situasjonen.

Regjeringen la tidligere denne måneden frem en tilleggsproposisjon til årets statsbudsjett, der den ba om nærmere 230 millioner kroner ekstra til utlendingsforvaltningen i år. Stortinget skal holde høring om saken 6. oktober.

Hva UDI vil få til neste år, vil neppe være klart når forslag til statsbudsjett for neste år legges frem onsdag, men komme på et senere tidspunkt som ikke er avklart, får NTB opplyst fra Justis— og beredskapsdepartementet.

Det er ikke avklart om statsminister Erna Solberg (H) vil legge frem UDIs budsjett for neste år når hun skal redegjøre i Stortinget om flyktningkrisen 13. oktober.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa