Norge

Solhjell går av som nestleder i SV

Bård Vegar Solhjell sier han over tid har slitt med motivasjonen.

  • Ntb
  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist

– Jeg har over tid slitt med motivasjonen, og jeg vurderte å gi meg som nestleder i forkant av landsmøtet, men valgte da å fortsette for å få kontinuitet i ledelsen, sier Solhjell.

Solhjell har vært nestleder i SV siden mars 2007. Da ble han valgt etter en kampvotering. Nå er det over: Han ønsker på trekke seg på landsstyremøtet i november.

– For et år siden slet SV, og jeg ville ikke bidra til problemene med å trekke meg. Nå er vi nettopp ferdig med en valgkamp i forsiktig fremgang, og da er det lettere å tre tilbake. Det er bedre for SV at nye og friske krefter kommer inn nå, enn rett før neste valg, sier Solhjell i en melding på partiets hjemmesider.

Ikke samme driven

På en pressekonferanse på partikontoret fredag ettermiddag sa Solhjell at han allerede før landsmøtet i vår hadde meddelt partiledelsen at han ønsket å gå av.

— Men det lekket ut. Mange tok kontakt og oppfordret meg til å forsette. Jeg la vekt på at alle i ledelsen unntatt Audun da ville ha gått ut, sier Solhjell.

Han sier det i valgkampen var tungt å finne "den samme driven og motivasjonen" han hadde tidligere.

Solhjell er valgt inn på Stortinget til 2017, men sier han nå vil ha en mer tilbaketrukket rolle.

Holder fast på kona

Solhjell ga også et blikk inn i sitt eget ekteskap.

- Jeg har ikke møtt veggen, og jeg skal ikke skilles. Men det er bedre å få inn en ny nestleder med masse motivasjon, energi og arbeidslyst, sier han.

Partileder Audun Lysbakken sa at landsstyret har akseptert valget Solhjell har tatt. Lørdag vil landsstyret nedsette en valgkomité. Den skal foreslå ny nestleder, som så skal velges på landsstyremøtet i slutten av november.

Statsråd to ganger

Solhjell har vært statsråd i to omganger. Han var først kunnskapsminister fra høsten 2007 til høsten 2009. Han kom tilbake som miljøvernminister fra mars 2012 til den rødgrønne regjeringen gikk av i oktober 2013.

Han ble gjenvalgt til Stortinget fra Akershus i 2013 og startet da på sin andre periode.

Da Kristin Halvorsen trakk seg som partileder i 2011, var han én av tre som meldte seg på i kampen om ledervervet. Han trakk seg senere sitt kandidatur og Audun Lysbakken ble valgt til ny leder.

Solhjell er oppvokst i Naustdal i Sogn og Fjordane.

Les også

  1. La barna, som foreldrene, ta fri når arbeidsdagen er slutt!

  2. Her øver syv menn på å ta imot Kongen i Stortinget

  3. Trikset Solhjell både med ball og tall da han lovet mer fysisk aktivitet i skolen?