Slik svindler de bank i butikk på under to minutter

En gruppe på rundt 30 ungdommer har drevet organisert svindel med bank i butikk.

19-åringen (t.v.) og en medhjelper står i kassen hos Kiwi på Jessheim for å overføre penger.
Her står kvinnen klar foran minibanken på Jessheim og venter på klarsignal på mobilen for å ta ut pengene før transaksjonen kanselleres.
De to kan trekke seg ut av butikken. Overføringen er kansellert, men pengene er tatt ut i minibanken.

Metoden er enkel, men effektiv og disse ungdommene har brukt den i butikker med bank— og posttilbud fra DNB over hele Sør-Norge. Ved hjelp av ny svindelmetode har ungdommer misbrukt 117 bankkontoer. En 19-åring er tatt for nær 50 svindeltilfeller på tilsammen en halv million kroner.

Her er et eksempel:

Tirsdag 6. mai i fjor tar tre ungdommer turen til Jessheim. Klokken er litt over klokken fem den litt kalde og regnfylte ettermiddagen da 19-åringen og hans kompis går inn på Kiwi i Gardermoveien på Jessheim. De mislyktes nylig med et svindelforsøk i en Kiwi-butikk fire minutter unna, men gir seg ikke så lett.

Utnytter tidshull i pengeoverføringen

De to går frem mot kassen for bank i butikk. Der forteller 19-åringen mannen i kassen at han vil overføre 10.500 kroner til en bestemt konto. Den Kiwi-ansatte taster inn beløpet, og pengene er inntil videre overført.

Nå gjenstår betalingen. 19-åringen putter kortet i kortleseren for å betale. 19-åringen taster koden. Først en gang. Så en gang til, uten at han har betalt.

Dette viser mønsteret i et svindelraid på Jessheim (markert i rødt). Penger settes inn, og tas ut i en minibank den korte tiden det går før transaksjonen annulleres. Men ikke alle forsøkene lykkes, ser vi av denne tabellen.

Under hele prosessen har han mobilkontakt med en ung kvinne som står utenfor DnBs minibank på Jessheim med hetten godt trukket over hodet. I hånden har kvinnen et bankkort for kontoen som skal fylles med 10.500 kroner.Overføringen av pengene blir annullert etter to minutter, og de to unge mennene går ut av Kiwi-butikken tilsynelatende uten å ha fått utført sitt ærend.

Kvinnen i minibanken har i mellomtiden utnyttet tidshullet fra pengene ble overført til betalingen ble annullert. Fornøyd kan hun putte 9.500 kontante kroner i lommen.

En gjenganger med langt rulleblad

19-åringen er en gjenganger med denne metoden. 30 september må han møte i Oslo tingrett tiltalt for nærmere 50 svindelforhold. Foruten butikker i Oslo-området har han ifølge tiltalen gjennomført den reneste turneen til butikker i blant annet Moss, Horten, Kongsberg, Drammen, Hønefoss og Molde. I tillegg gjelder tiltalen heleri, trusler og narkotika.

Da han ble pågrepet 11. desember i fjor, fant politiet 121 gram hasj i 19-åringens underbukse. Tre dager senere måtte han til lege for å fjerne 1,35 gram hasj han hadde i øret. Tross beslagene ble 19-åringen tatt for å ha røyket hasj i fengselet i mars i år.

— Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, sier 19-åringens advokat, John Arild Aasen.

19-åringen er tidligere idømt 300 timers samfunnsstraff for ran av en hasjselger, svindel, tyveri, heleri og narkotikakriminalitet. Etter to påtaleunnlatelser for tyveri og heleri har han vært pålagt å delta i et oppfølgingsteam hos politiet uten å følge opp.

Spredt seg i et miljø av ungdommer

Tidligere er to kvinner dømt for tilsammen 17 tilfeller av svindel med bank i butikk. To andre personer er nå tiltalt i tillegg til 19-åringen. Et vitne fra DNB uttalte i forbindelse med den ene saken at rundt 30 personer har foretatt falske innskudd, og at 117 kontoer er misbrukt med denne metoden.

— Det ser ut som om denne metoden har spredt seg i et miljø av unge mennesker, sier politiadvokat Guro Elisabet Krokann.

Saken håndteres av gjengangergruppen ved Oslo politidistrikt.

Banken har tettet et hull for svindel

DNB har 2500 steder med post eller bank i butikk. Deres egne etterforskere har jobbet med saken. Det ble oppdaget et mønster ved disse uttakene. De som skulle overføre penger hadde alltid en samtale gående på mobiltelefonene.

— Denne saken dreier seg om en primitiv form for svindel som er lett å spore i ettertid, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

DNB har endret rutinene, og stoppet denne muligheten for svindel.