Norge

Forklarer seg om trusselbrev og brann i søppeldunken

Laila Anita Bertheussen er onsdag morgen tilbake i vitneboksen. Nå forklarer hun seg om det første trusselbrevet og lekkasjer til nettsted.

Laila Anita Bertheussen skal onsdag forklare seg om de to forholdene som fant sted 17. januar 2019. Foto: Egil Nyhus, NTB scanpix

 • Wasim Riaz

Ifølge tiltalen hadde Bertheussen skrevet «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til» med bokstaver klippet ut fra aviser. En plastpose inneholdende en hyssingstump lå også vedlagt brevet Bertheussen mottok 17.januar i fjor.

Her er brevet som lå i postkassen til Wara og Bertheussen 17. januar 2019. Foto: Politiet

Påtalemyndigheten ser brevet i sammenheng med at hun 19. desember 2018 anmeldte flere personer involvert i teaterforestillingen Ways of Seeing for blant annet hensynsløs atferd.

Onsdag morgen fortalte hun i retten at hun hadde vært på Oslo Fotokunstskole der det var en debatt om ytringsfrihet. Også noen av personene bak teaterstykket Ways of Seeing var der. Der fikk 55-åringen vite at hennes anmeldelse mot teateret var henlagt.

Hun dro tidlig derfra og gjorde et par ærend før hun ankom boligen på Røa.

Bertheussen forklarer at hun tok med seg posten inn. Etter en stund ringer det på døren. Datteren til Bertheussen åpner døren og møter en jente som sier at det brenner i søppeldunken på eiendommen. Det sto flammer opp fra søppeldunken.

En brøytebilsjåfør som var i nærheten, kom raskt til stedet og hjalp til med å slukke brannen. Bertheussen gikk etter hvert inn og ringte politiet som var raskt på plass.

Ifølge tiltalen startet Bertheussen brannen ved bruk av rødsprit rett etter å ha hentet brevet i januar 2019. Daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var på et politisk møte på Gardermoen da han ble varslet om brannen.

Ifølge tiltalen var det Bertheussen som startet brannen i en søppeldunk i januar 2019. Selv benekter hun straffskyld. Foto: Politiet

Bertheussen forklarer at hun litt senere åpnet brevet. Ut ifra skriften på konvolutten trodde hun at det kunne være en festinvitasjon i det, men der lå trusselbrevet.

Hun fortalte også i retten at livvaktene til Wara hadde sagt at de sjekket familiens søppel, men ifølge Bertheussen hadde hun en kartlegging av dette. Det viste seg at de ikke sjekket søppelet hver dag.

Spilte samtaler med politiet

På spørsmål fra aktor kunne Bertheussen ikke svare på hva hun trodde brannårsaken kunne ha vært.

– Det er rart at ingen la merke til at noen hadde startet brannen. Vi bor i Vækerøveien som er veldig trafikkert vei, sa Bertheussen i retten.

Aktor tok igjen frem hennes politiavhør der Bertheussen hadde sagt at hun var redd for at noen hadde hatt «ting» i søppeldunken, slik at den kunne brenne av seg selv om natten. Aktor mener at akkurat dette kommer også frem i en av forsendelsene som Dagbladet fikk. Der skriver avsenderen at de hadde brukt en selvantenningsmekanisme for å sette fyr på søppeldunken, men det fungerte dårlig.

Reagerte kraftig på brevet

Aktor Marit Formo fortsatte å lese fra hennes politiavhør fra den dagen, om hvordan hun reagerte da hun mottok trusselbrevet.

– Fornærmet gikk rett ned da hun åpnet posten, leste Formo.

I avhøret kom det frem at Bertheussen begynte å skjelve og fikk tårer i øynene. Hun begynte å gråte. Et annet sted forklarte Bertheussen at hun vasket huset og tok to glass vin for å roe seg ned. Ifølge avhøret virket denne hendelsen mer alvorlig for Bertheussen enn hærverket som ble utført på Bertheussens og Waras bil og bolig før jul.

Siktede oppfattet brevet som truende, særlig formuleringen om at «neste gang får vi det til».

 • Les Andreas Slettholm: Brevene er skrevet i en merkelig språkdrakt som bringer tankene hen til den legendariske TV-serien «The Julekalender»
Les også

Noen utgir seg for å snakke dårlig norsk i trusselsaken

Tipset mediene – nektet i avhør

– I likhet med hendelsen 6. desember så kom også denne hendelsen ut i mediene samme dag. Vet du hvordan det skjedde?

Da svarte 55-åringen at hun tror at hun sendte biler til Rita Karlsen i Human Rights Service.

Aktor viste da til en sak på rights.no der Karlsen hadde skrevet om brevet og brannen. Aktor dokumenterte dialogen med Karlsen ved å vise meldinger mellom dem den dagen.

Karlsen lurte på om de kunne få saken først. Og da sendte Bertheussen mer informasjon om brannen og brevet. Karlsen delte også ett av bildene med NRK.

– Hvorfor vil du at dette skal ha oppmerksomhet? spurte aktor Formo.

– Jeg synes det er ille.

– Ønsker du at det skal bli oppmerksomhet rundt Ways of Seeing?

– Jeg vil ikke at det skal skape oppmerksomhet, men det er ille.

Aktor fortsatte da å spørre om hvorfor Bertheussen ønsket at dette skulle bli kjent mens politiet jobbet på stedet. Bertheussen svarte at en journalist allerede var på plass da hun sendte bilder til Karlsen.

I et politiavhør sa hun til PST at hun aldri har hatt kontakt med mediene. Aktor lurte på hvorfor hun sa det når hun et par timer i forveien hadde sendt bilder til Karlsen.

– Jeg så på henne som en venninne og ikke som en journalist.

Da sa aktor at hun også hadde kontakt med en VG-journalist i desember.

– Mulig jeg misforstår, men er ikke VG media? brøt aktor Frederik Ranke inn.

– Jo, men alle vet at jeg hadde kronikk i VG, svarte Bertheussen.

Forsvarer John Christian Elden la da til at det var Filter Nyheter som først omtalte denne saken.

– Vet du hvem som kan ha tipset dem, spurte Elden.

– Net, det vet jeg ikke, svarte Bertheussen.

Brukte rødsprit til å tenne på søppeldunken

Politioverbetjent Lars Egil Finnvik-Skeie fra Oslo politidistrikts kriminaltekniske seksjon forklarte seg om åstedsundersøkelser den dagen brannen i søppeldunken med papiravfall oppsto. Han kom til adressen rett etter klokken 16.

– Vi startet umiddelbart med åstedsundersøkelser. Det var flere patruljer der og området var sperret, sa han innledningsvis.

Han kunne fortelle at rapporten fra Kripos som kom en uke senere viser at det ble brukt brennbar væske i forbindelse med brannen.

– Det ble påvist rødsprit i avfall i søppeldunken og rødsprit på søppeldunken, sier han.

Elden lurte på om Finnvik-Skeie kunne fortelle om når rødsprit var tilført søppeldunken, men det kunne ikke politimannen.

Dommeren lurte på om det var ulmebrann i dunken før brannen ble oppdaget, men det var det ikke.

Deretter gikk Finnvik-Skeie igjennom spor funnet på brevet. Han kunne fortelle at plastposen i brevet var av samme typen som to andre plastposer som er beslaglagt i saken.

Til dette kunne forsvarer Bernt Heiberg vise til tall fra Rema 1000 og Norgesgruppen som viser at det blir solgt flere tusen ruller med slike poser i Oslo-området hver måned.

Livvakten til Wara i retten

En politibetjent som var med Tor Mikkel Wara hele den aktuelle dagen, sier at han mener han sjekket søppelbøttene ved parets bolig da han hentet den tidligere justisministeren rundt 08.30 om morgenen.

– Det jeg tror jeg gjorde denne dagen, var at jeg sjekket søppelbøtten for å sjekke om det var noe der. Jeg tror jeg ville ha lagt merke til om det var noe spesielt i søppelbøtten, sa politimannen.

Han sa at han var ekstra påpasselig med tanke på Waras sikkerhet på grunn av hendelsene som fant sted i desember. Det var denne politimannen som fortalte Wara om brannen senere på dagen. Wara befant seg da på et politisk møte på Gardermoen.

Politimannen skrev rapporten sin først etter tre måneder, derfor husket han ikke med 100 prosent sikkerhet om han hadde sjekket søppeldunken den dagen, men sier på spørsmål fra Elden at han var påpasselig med å sjekke søppeldunker på eiendommen.

– Husker du hvordan Wara reagerte da du fortalte han om brannen? spurte dommeren.

– Han virket både overrasket og oppgitt.

Les mer om

 1. Trusler mot tidligere justisminister
 2. Tor Mikkel Wara

Trusler mot tidligere justisminister

 1. KOMMENTAR

  Noe av det Wara fortalte, kan ikke stemme

 2. NORGE

  Aktor slår tilbake mot Elden

 3. NORGE

  Forsvarer: Truslene var ikke rettet mot Wara, men mot Bertheussen

 4. KOMMENTAR

  Hvis Bertheussen er uskyldig, er hun et offer med en formidabel mengde uflaks

 5. KOMMENTAR

  Waras uttalelser er blitt et sentralt bevis mot Bertheussen

 6. NORGE

  Elden: Det er en indisiebasert sak