Norge

Ti år siden 22. juli: Kongen taler i Oslo Spektrum

  • NTB

Det er gått ti år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor til sammen 77 mennesker ble drept og enda flere ble skadet.

Årets markeringer inneholder en stor, nasjonal minnemarkering om kvelden 22. juli, direktesendt fra Oslo Spektrum, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

Der skal kong Harald holde tale. Det blir også taler fra statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre, i tillegg til en rekke kulturelle innslag.

I 2011, en drøy måned etter angrepene, ble det også holdt en nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum med tale fra kongen.

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget kong Harald den gang.

I dagene før 22. juli holdes det arrangementer flere steder. Blant annet skal det på Utøya 20. juli holdes et internasjonalt demokrativerksted med politikere og forskere. Deltagerne er ennå ikke offentliggjort.

21. juli arrangerer 22. juli-senteret en samtale mellom direkte berørte etter terroren. Samtalene er en del av en arrangementsrekke som strekker seg over resten av året, og som ser terroren i lys av historiske og pågående trusler mot demokratiet. Allerede 15. juli åpner senteret utstillingen «10 år etter», hvor både direkte berørte, vitner og unge som ikke husker terroren, kommer til orde, opplyser senteret til NTB.

Om formiddagen 22. juli holdes det gudstjeneste i Oslo domkirke, hvor blant annet Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg holder tale. Det er også planlagte tilsvarende markeringer i andre domkirker i landet, blant annet i Molde og Tønsberg.

Dessuten vil det være åpne kirker en rekke steder i landet, og kirkeklokkene over hele landet vil ringe klokken 12.

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Oslo Spektrum
  3. Jens Stoltenberg
  4. Jonas Gahr Støre
  5. Erna Solberg