Norge

Millioner svindlet på nett

Nettkriminelle tjener store penger på virusfrykt, og over 40 millioner mennesker antas å være svindlet bare det siste året.

Antivirus-firmaet Symantec har avslørt 250 ulike versjoner av falsk antivirusprogrammer.
  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen

Les også:

Eksperter på nettsikkerhet hevder nettkriminelle tjener millioner av kroner på å overbevise datamaskinbrukere om at de skal laste ned og betale for falsk antivirusprogramvare, skriver BBC

Antivirusfirmaet Symantec anslår at over 40 millioner mennesker har blitt lurt av slik "scareware" svindel de siste 12 månedene.

Svindel som skjer ved at det popper opp advarsler på skjermen som forteller brukeren at maskinen er virusinfisert, og at man kan få beskyttelse ved å klikke og følge linken inn på nettsteder hvor man blir avkrevd opp mot 600 kroner for et falskt antivirusprogram.

De kriminelle får dessuten ofte tilgang til kredittkortopplysningene til de skremte og godtroende kundene på kjøpet.

Store penger

Symantec har avslørt 250 ulike versjoner av falsk antivirusprogrammer, og kriminelle anslås å tjene over 750.000 pund i året på å bedrive slik ulovlig virksomhet.

Så populær har denne typen nettsvindel blitt, at programvaren og foretningskonseptet videredistribueres etter franchiseprinsippet.

Fordi enkeltbeløpene som svindles er så små, er det vanskelig for politiet eller andre myndigheter og få has på svindelen.

BBCs kriminalreporter Ben Ando mener det store omfanget er et tegn på at nettkriminelle ikke lenger gidder bry seg med virusangrep, men helle tjene penger på falsk virusbeskyttelse.

— Voldsom økning

Senior sikkerhetsrådgiver Preben Nyløkken i IT-sikkerhetsselskapet Watchcom, har også sett en eksplosiv økning i av denne typen scareware de siste to årene.

— Denne typen svindel kan virke veldig overbevisende, og ofte får man gjerne presentert fiktive skanninger som påviser at maskinen er infisert. Men du kjøper bare luft, og dette er kynisk svindel utført av organiserte kriminelle miljøer, sier Nyløkken til Aftenposten.no

Nyløkken peker på at denne typen svindel gjerne gir de kriminelle langt raskere tilgang på penger enn ved skjult infisering, og således kan være en forklaring på økningen av antallet svindelforsøk.

Les også:

Les også

  1. Datasikkerhet mot kriminelle

  2. Hackere utnytter finanskrisen

  3. Frykter misbruk av norske e-poster